Македонија Став-Колумни Вести

Зоран Заев ако не формира ВЛАДА ќе се повлече од сите политички активности, ова е последна шанса дали ќе се спаси или ќе оди во ЗАТВОР еднаш аболицираниот градоначалник

6978

Тик Так Тик Так Тик Так Тик Так Тик Так Тик Так Тик Так Тик Так Тик Так Тик Так Тик Так Тик Так Тик Так Тик Так Тик Так Тик Так Тик Так Тик Так... Како што Зоран Заев одбројуваше како ќе паѓа владата на ВМРО, така сега за него врви времето за тоа дали ќе оди во затвор за 4-те активни кривични постапки против него. Негова последна шанса е да странскиот фактор ги убеди албанските партии да коалицираат со него наместо со ВМРО. Ако се случи тоа, Заев ќе се спаси и наместо во затвор ќе стане ПРЕМИЕР на РМ. Сеграѓански премиер како што најави, или премиер на сите. Единствено друго сценарио ако не го спасат странските амбасади е затвор. Затвор не за едно кривично дело, туку за многу. Дела со судски докази кои поминуваат пред секој суд и пред било кој судија и кај оние без Сваровски накит. Доказите т.е бомбите кои ги пласираше СДСМ се противправно стекнати разговори кои паѓаат пред било кој суд, не во РМ туку и во САД, Германија, ВБ, Франција. Разликата во тоа е дека во тие земји тие што ги пласираат тие разговори одат во затвор. 

На Зоран Заев а не на цело СДСМ му гори под нозе. Сите ги знаат изборните резултати, т.е поразот кој го претрпеа а сеуште не ја честитале победата на ВМРО. Сите ја знаеме позадинската психологија на тоа или фиктивно победничкиот став кој го има сега "добриот" оратор ЗЗ. ЗЗ продолжува со "мачо" реториката како летово да бил на летна школа за ораторство во некоја од западните земји. Така емотивен и самоуверен во своите ставови истера најдобра кампања на СДСМ во последниве 15 години. Се убаво, но никоој нема да дознае од каде се сите тие пари за таков вид на кампања. А за поддршката од странски фактор не дискутираме. Поентата на сето тоа е очајнички обиди да се избегне срам од ново осудување. Силата која си ја има сам земено и не се појавува на суд ќе трае уште кратко. Неговиот пораз на овие избори т.е не формирање на негова влада, автоматски значи завршување на судските процеси против него позитивно со осуда. Не една осуда, туку повеќе. Прво и кристално чиста осуда ќе добие за случајот со поткуп за продажба на државно земјиште или кај народот познат случај "Eдно евро кај Вицето во менувачницата". Тука имаме судски доказ на кој со видео и аудио материјали имаме запис како ЗЗ бара поткуп за да продаде земјиште на познат бизнисмен. 

До кога ќе трае оваа голгота на Македонија а под сценарио на ЗЗ само за да се спаси себеси не се знае. Огромната поддршка која ја добива од странските амбасади во РМ е огромна. Тоа е најголема сила или пак кочница за да заврши политичката криза во РМ која е наметната баш од СДСМ. На цела РМ и е доста од овие секојдневни фарси. Граѓаните сакаат да се заврши се да државата има силна опозиција баш ваква со 49 пратеници кои внатре во Собрание ќе прават отпор а не на улици. Да се борат и да гласаат или не гласаат да се подобри државата а не да ја нагрдуваат по улици. Да прават пучови, државни удари, велепредавства. Личните интереси да се заборават и да се гледа државниот интерес. Тоа значи за другите-ВМРО. Целиот инкриминиран состав треба да размисли дали заслужува да остане. Не како организација туку како постава. Оние личности кои треба да се пензионираат и се истрошени нека ја предадат палката на помладите со чисто досие, енергија и темелни вмровски вредности. А такви лица има, и ги добија овие избори. Тие се водечката сила на идеологијата на ВМРО и ја донесоа новата победа на овие избори. Секоја чест на Ѓорчев, Димовски, Поповски кои без дамка во своето досие носат нов бран во ВМРО и ќе ја водат (најверојатно) новата влада.