Забава Видеа Култура Музика

Никој не ја слушнал вака: Како звучи оригиналната песна „Jingle Bells“?

3162

На крајот на годината од секаде се слуша Jingle Bells“. Она што денес го слушаме  е верзија на оригиналот од 1857 година.

Кога Џејмс Лорд Пјепонт ја напишал песната „The One Horse Open Sleigh”, таа само малку се разликувала од „Jingle Bells“ каква што ја знаеме денес. Така во оригиналната верзија Пјепонт напишал „oh what sport” и „oh what joy” наместо „oh what fun“ и „over the hills” наместо „over the fields”. Години подоцна песната стана популарна на светско ниво благодарение на Бинг Крозби и музичката група „Andrews Sisters“.