Што преставуваат стравовите и како може да се справиме со нив

Стравовите се група на чувства која личноста ги има кога ќе процени дека е таа загрозена  или  е загрозена некоја нејзина вредност, а да не може адекватно да се спротистави на објектот или ситуацијата која ја загрозува.

Понекогаш се плашиме кога ќе се најдеме во ситуација да ни вперат пиштол, или пак имеме предиспитна трема, а понекогаш не ја ни знаеме причината за потеклото на стравот. На поголем дел од нас тоа чувство ни е непријатно, но мора да разбереме дека стравот е нормална појава и дека е составен дел од животот.

Гледано  еволутивно за да може да се самозаштити личноста и нејзината вредност, имањето на страв е начин на преживување . Единствено вродени стравови, односно стравови кои се манифестираат кај бебињата се страв од губење на сигурноста и страв од силни звуци.

Бебето исто така ќе реагира со страв на сите видови на болка. Во текот на развојот се појавуваат и така наречени развојни стравови кои се специфични за одреден развоен период на детето.

На пример страв од темница кој се јавува на крајот на втората година или околу третата година, се зголемува и во петтата година е многу интензивен. Факторот на околината, генетскиот фактор како и интелегенцијата влијаат на степенот на предиспозиција за развивање на стравовите кај децата. Родителите, особено мајките  со своите реакции влијаат на интензитетот на појава на стравовите.

Со оглед на тоа дека повеќе од стравовите се учат, кај децата не треба да се зацврствуваат и да се охрабруваат неадекватните и ирационалните стравови, но не треба ни да им се забранува да ги манифестираат.

Уплашеното дете треба се утеши и да се помилува, а потоа да му постави прашање од каде потекнува стравот и да се направи обид да се разубеди, доколку стравот е неадекватен.

Многу луѓе се прашуваат дали е возможно да се победат стравовите? Одговорот е не, стравовите не можат да се победат, можат само да се надминат. Зошто? Ако зборуваме за борба, тоа подразбира дека во конфликтот учествуваат барем две страни. Победата на едната страна подразбира пораз на другата страна. Значи доколку зборуваме за страв, да се победи стравот, тоа би значело да се издвои победа над себе, односно да се поразиш самиот себе. Тоа е парадоксално и од таа причина е невозможно.

Стравот е дел од нас, кој се плаши. Тој кој се плаши е во исто време и субјект и објект на стравот. Тој што мисли дека стравовите може да се победат, не го признава стравот - го негира. Тој што не го признава својот страв продолжува да го потиснува или да го елиминира на секој можен начин. Но работата е тоа што ниту еден страв не може да се потисне целосно. Обично се случува спротивното колку повеќе се потиснува , тој се повеќе се враќа во еден или друг облик.

Ирационални, невротски стравови

Невротските стравови се подеднакво реални со тоа што тука постои разлика во објектот на стравот. Невротските стравови се обично стравови од одредени мисли и идеи во кои личноста верува ( а ги проценува како загрозувачки и опасни по себе) или чувства од кои личноста се плаши.

Како да ги надминеме стравовите?

Ако не можеме да го победиме стравот, не можеме да го потиснеме, не можеме да побегнеме од него, што можеме да направиме со стравот? Без разлика за каков страв станува збор (фобии, панични напади, слободно лебдечки страв, и т.н) постои само еден конструктивен начин на третирање на стравот. Тоа е соочувањето. За разлика од потиснувањето и негацијата на стравот, соочувањето подразбира прифаќање на стравот, а со тоа отстапуваме од избегнување и го освестуваме тој дел од што се плашиме.

Соочување со стравот подразбира следново:

Промена на ставот кон стравот – подразбира прифаќање на следниве идеи: стравот не е опасен само е непријатен;  може да се поднесе; стравот сам по себе не води кон болест(телесно или психичи). Стравот може да се надмине единствено со соочување и изложување , а никогаш со избегнување и потиснување. Стравот не е израз на слабост, соочувањето со стравот е израз на храброст. Стравот е нормална појава , дел од човековата природа и стравот е минлив.

Доаѓање до созанние од што се плашиме – ние никогаш не се плашиме од ситуацијата ( како што се возење во лифт, висина, јавен настап, интервју за работа и т.н), ние се плашиме од значењето кое го придаваме на тие ситуации. Тоа значи ние најмногу се плашиме од идеите во кои веруваме , а не од непосредната реалност која нас не опкружува. Кога еднаш ќе ги откриеме и изговориме тие идеи тогаш сме во ситуација да влијаеме на нив, да ги менуваме и да ги корегираме.

Прифаќање дека стравот треба да се изнесе целосно– подразбира излагање на ситуацијата во која чувствуваме страв, дозвола да се појави стравот и да се остане во ситуацијата додека не помине. На тој начин си докажуваме на самите себе дека стравот не е опасен, дека можеме да го поденсеме и ако се плашиме не значи дека ситуацијата реално е опасна. За да може да се ослободиме од стравот мораме да го пуштиме да се појави за да може да престане. Оваа процедура треба да се повторува се додека во потполност не престане да се јавува во тие ситуации

Усвојување на стратегии за соочување со стравот – учење што може да се превземе и направи додека се соочувам со стравот. Можеме да користиме некои техники на дишење кои водат до релаксација, може да се оспоруваат идеите кои создаваат страв и да се заменат со идеи кои се реални и со кои ќе се охрабриме

Стартуваше полагањето на државна матура

Со испитот по мајчин јазик и литература, 16. 466 ученици го  започна полагањето на државна матура во средните училишта низ Македонија. Татјана Стојанова – Дуева директорка во средното  училиште „Јосип Броз Тито“ вели дека сите правила и прописи за полагањето на државната матура се запазени, но дека  не се согласува со реакцијата на дел од матурантите кои што велат дека се против  полагање државна матура.

„Јас не би се согласила со фактот дека учениците реагираат на самиот чин на испитот на државна матура, зошто повеќе години се спроведува Учениците имаа подолг временски период да се подготват за овој испит, не гледам причина да постои стрес и ги разбирам, бидејќи се сепакученици и тоа е испит на зрелост. Мора да се охрабрат и да го поминат“ - вели Татјана Стојанова Дуева  - директорката на гимназијата "Јосип Броз Тито"- Скопје.

Средношколците со поделени мислења, за едни  државната матура е модел со кој се оценува  квалитетот и вложениот труд, додека  други сметаат дека матурата треба да се укине затоа што е систем со кои не може да се процени вистинското стекнато знаење.

Концепцијата за матура и за завршен испит во средното образование во земјава е усвоена со решение на поранешниот министер за образование и наука, Азис Положани.

Веќе 8 години како матурантите во Македонија полагаат државна матура. Истата во два наврати претрпе низа промени и надополнувања. Во повеќе случаи низ текот на изминатите неколку години. Учениците протестираа против одлуката на Министерството за образование и наука да се полага државна матура. Вкупно 17 800 матуранти полагаа пробна матура во 2008 година.

Покрај државната матура,  воведено е  и екстерното тестирање, реформа воведена пред 6 години која ја следат низа контроверзии. Од МОФ велат дека по итно треба да се прекине екстерното  тестирање. Над дваесет и пет илјади граѓани ја поддржаа нивната петицијата со која од надлежните институции  бараа  екстерно тестирање да се прогласи за пробно.

„Во екстерното тестирање вистински не е поставено кои се параметрите и која е целта, односно не се мери квалитетот на образованието, наставните програми и какво влијание има врз учесниците.“ - вели Теодора Столевска – Младински образовен форум.

СДСМ поднесе иницијатива до парламентот за укинување на екстерното тестирање по скратена постапка. Но, неизвесно е тоа дали ќе се случи, бидејќи се уште  не е формирана влада. Пратеникот на СДСМ, Стефан Богоев вели дека е неизвесно дали оваа година ќе се укине екстерното и поради тоа апелираше до партиите од мнозинството да се донесат потребните измени.

„Поради суштината на екстерното, голо меморирање на факти, кое учениците понатаму не можат никако да го искористат, сметаме дека веднаш треба да се укине овој концепт. Ние поднесовме брање да се укине ектерното во Собранието по скратена постапка, но за да се успее да се стигне до петти јуни, односно до првиот ден на полагање на тестирањето, мора да добиеме поддршка од сите политички субјекти.“ - вели Стефан Богоев, СДСМ

Неодамна министерот за образование и наука Пиштар Љутфиу ја потврди информацијата дека сепак ќе има екстерно тестирање на крајот од оваа учебна година, бидејќи, како што вели, законите не може да се менуваат преку ноќ а учениците да започнат со подготовки за полагање. 

За да се укине екстерното тестирање треба да се сменат законите за основно и средно образование како и Законот за наставници. Владата треба да донесе нови измени и да му ги предложи на Собранието. Откако Собранието ќе ги усвои измените, новите законски решенија треба да бидат објавени во Службен весник за да стапат во сила. 

Психолозите: Зошто мажите сакаат анален секс?

Ретко кој маж не сонува за анален секс со својата партнерка, а откриваме и зошто.

Во мислите на повеќето мажи, аналниот секс е најслаткиот можен зачин за сексуалниот живот, велат психолозите. Всушност, тие во еден научен истражувачки труд се позанимавале со прашањето зошто мажите толку многу сакаат анален секс, и резултатите се пет главни причини.

1. Аналниот секс е сосема поинакво искуство од вагиналниот секс, а љубопитството си го прави своето. 

2. Аналниот секс е новиот егзотичен начин да го зачините сексуалниот живот. Нема да ви дојде до анален секс кога тој би бил највообичаената работа која ја практикуваат сите двојки во светот, на редовна база. Но токму поради тоа што аналиниот секс не е на менито, кога еднаш ќе се појави како специјална понуда мажите го посакуваат токму тоа. 

3. Иако не е нешто чудно, аналниот секс се уште е табу. Не е толку шокантен како порано, но уште е табу тема поради тоа што е невообичаен. А поради тоа што делува и малку "непослушно" веднаш им станува попривлечен на мажоите.

4. Не секој го има искусено ова искуство, слично како искачувањето на Монт Еверест. - Ок, дефинитивно повеќе луѓе имале анален секс отколку што се искачиле на највисоката планина, но сфаќате што мислиме. Аналниот секс е нешто посебно, поинакво искуство. 

5. Со оглед на тоа што, како што веќе кажавме, аналниот секс е ретка појава во сексуалните односи, мажите понекогаш сакаат да го пробаат токму поради тоа.

Интересно е тоа што мажите не ги привлекува толку многу самата помисла на анален секс, колку идејата дека ќе можат искрено да се пофалат дека и тие (барем еднаш) го пробале.

Раиола се огласи и го посочи вистинскиот виновник за недоразбирањата меѓу Донарума и Милан

Џанлуиџи Донарума иако е само тинејџер веќе ужива голема почит во светот на фудбалот, па Милан со сите сили се обидува да го задржи својот бисер на „Сан Сиро“.

Меѓутоа засега работите не одат како што треба и младиот голман се уште ја нема продолжено соработака со „росонерите“, па се појавија одредени информации оти тој ќе биде седнат на клупата на резерви наредната сезона ако летово не стави потпис на нов договор.

Овие вести допреа до агентот на Џиџи контраверзниот Мино Раиола кој го обвини медиумите оти сакаат да направат војна меѓу неговиот клиент и клубот.

-Никој не рекол дека Џиџи не сака да го обнови договорот со Милан. Не верувам дека директорите на клубот го кажале тоа, мислам дека се обидуваат да направат војна меѓу мене и Милан. По обврските со репрезентацијата Џиџи ќе замине на одмор и ќе видиме што ќе се случи.Преговараме со Милан, ќе видиме. Ќе процениме некој работи и другите тоа ќе го направат. Не носам никој како слободен агент, -рече Раиола.

Договорот на Донарума со гигантот од Милано му истекува наредната година.

Најчитани

Твитови