Бајка во реалноста: Новогодишна репортажа од Брисел

Жителите на Брисел како и најголемиот дел од туристите кои се наогаат во овој град, најлудата ноќ ја прославуваат на Гранд плаза.

Еден од најубавите плоштади во светот, кој поради својата 10- вековна историја и грандиозните градби е под заштита на УНЕСКО како дел од светското културно наследство од Европа.

Најатрактивна секако е новогодишната елка. Оганизаторите за украсување на градот одлучија  да отстапат од традицијата, па наместо природна, во средиштето на Гранд Плаза поставија висока електронска елка, која преставувала дел од проектот “Светл“.

“Таа преставува, одраз на духот и времето на уметниците на градот“, објаснуваат од канцеларијата на градоначалникот на Брисел. Но, елката не им се допадна ниту на жителите, ниту пак на туристите. Уште првиот ден над 10.000 граѓани го ставија својот потпис за нејзино одстранување. Не, воопшто не ми се допаѓа. Не, е посебна, индустриска е, не ми се допаѓа. Не е стислки соодветна. Ова е историско место, а дрвото не е баш историско“, се најчестите коментарите на жителите на европската престолнина.

Критичарите на апстарктното светлосно дрво сметаат дека, оваа промена се должи на се’ почестите забелешки од страна на граѓаните со исламска вероисповест, кои во Брисел ги има во голем број, бидејки китењето на новогодишната елка не се совпаѓа со нивната традиција. 

Инаку, Булеварите и плоштадите низ Брисел, се украсени како што долкикува на светска метропала. Во ресторантите веќе одамна се пополнети резервациите за дочекот на Нова година. Цените се високи, но понудата ги задоволува стандартите и на најпребирливите туристи.

Конечно решена мистеријата: Eве како биле изградени пирамидите во Египет

Историчарите и архиолозите со векови се обидувале да најдат одговор на прашањето како друштвото од бронзено време, кое не било технолошки развиено, успеало да помери огромни блокови од варовник и гранит од кои с е изгредени пирамидите.

Работниците ги ставале блоковите на дрвени бродови кои меѓусебно биле поврзани, а потоа блоковите пловиле по каналите до внатрешноста на пристаништето кое не било многу одалечено од пирамидите. 

Архиолозите не можеле да се согласат за тоа како бил пренесуван градежниот матријал

Вооружена драма во Скопје

 На 23.09.2017 година околу 21,00 часот во Скопје на ул.„Тале Христов“, во спортска обложувалница „Спорт Лајф“ од страна на две засега непознати маскирани лица со закана со пиштол, извршено е разбојништво над вработената при што се одземени околу 30.000 денари. Секторот за внатрешни работи Скопје превзема мерки за пронаоѓање на сторителите.

ШОК ЗА КАНДИДАТИТЕ: Саша Поповиќ воведува ново правило во Ѕвездите на Гранд

Новата сезона на Ѕвездите на Гранд се сиима, а емитувањето на првата емисија ќе започне на 30 септември.Оваа година покрај сценографијата и промена на правила, воведена е уште една нова промена.

Воведен е пулсометар, кој ќе го мери пулсто на кандидатите, и веднаш врз основа на тоа ќе знаеме колку кандидатите имаат трема, кој колку се уплашил, изјави Саша Поповиќ

Најчитани

Твитови