Со фитнес до убавина - Овие БИТОЛЧАНКИ ќе ве научат дека мотивацијата и волјата се најбитно нешто

Синоќа во Битола се прославуваше убавината здравјето и животот воопшто. Повеќе од 70 девојки членови на фитнес центарот Силуете Битола, го прославуваа своето дружење во истиот. Предновогодишната забава беше само изговор, за да излезат од спортската опрема и да ја покажат женственоста и негуваната убавина. Сопственичката Елена Стевановска, вели дека битолчанки скогаш важеле за едни од најубавите жени на балканот, но потенцира дека таа убавина не им е само од бога дадена туку умеат да ја зачуваат и продлабочат.

И кој рекол дека жените не умеат да се поддржуваат една со друга?

Синоќа бевме сведоци на долгогодишното дружење на силуетките, кои покажуваат дека вистинските жени  не се натпреваруваат и не се туркаат една со друга. Вистинските жени се подржуваат на патот кон своите соништа, така ги остваруваат своите цели колку и да изгледаат невозможни. На овој начин функционира фитнес центарот Силуете во Битола, за кого секоја од присутните вели дека им е како втор дом.

Фитнес инструкторот Христина Марковска, ја поддржа забавата во нејзин стил. Таа  истакнува дека справите и вежбите се исти дека единственото нешто што ке ве доведе до резултати е истрајноста и мотивацијата, а секако дека ке истраеш на место каде што се чуствуваш како дома. Додаде дека мотивацијата е потребна секој ден, секој миг, секаде во секое поле на животот не само за тренинг. Затоа за секоја девојка следуваше мотивациона порака и награда. Христина вели се надевам дека тоа џебно календарче со некој збор ке смени барем миг или мисла  од некое секојдневие во новата година.

Силуетките несебечно ги споделија своите пораки со нас. Па ако ви недостига мотивација во некој миг сигурно ке ја најдете во некоја од следниве пораки:

 

 • Колку и да е висока планината патека до врвот може да се пронајде.
  • Уживај во она што го имаш додека сонуваш за она што го немаш.
  • Давај позитивност и за возврат ке добиеш живот исполнет со позитивни работи.
  • Твоите мисли се позитивни, само кига мислиш на она што од срце го љубиш. Мисли најмногу на тоа.
  • Ти одлучуваш каков ке биде твојот живот преку она што го даваш. Нека е полн со љубов.
  • Не е важно што ти се случува, туку како реагираш на тоа. Биди победникот во секоја ситуација.
  • Немој да минеш ниту миг во каење, тоа само те кочи кон новиот живот.
  • Изговорите и оправдувањата се тешки за носење, одлучи се за решителност. Секое утро кога ке се разбудиш ти стоиш на пресвртната точка во твојот живот.
  • Живеј денес, не вчера не утре денес. Насели го Ти твојот ден, не го изнајмувај на утре.
  • Вербата е да веруваш во нешто што не го гледаш, а наградата за неа е што ке го видиш она во што си верувал.
  • Што и да замислуваш нека не повредува друг, а нека е најдобро за тебе. Само така ке успееш да ги оствариш замислувањата.
  • Сите негативни работи во светот  се недостиг од љубов. Давај љубов во секоја ситуација.
  • Судбината не е прашање на случајност, таа е прашање на избор сами си ја кроиме..со мисли дела и чуства. Скрои ја со радост за се што имаш.
  • Не гледај -лошо. Не слушај-лошо. Не зборувај-лошо. Така се живее најдобро.
  • Една моќна вечна и неразбирлива сила, сите нас не турка нанапред. Продлжи...не и се противи.
  • Влуби се во животот. Помножи го со десет тоа па со сто и со милиони...сакај го животот.
  • Ако сме доволно паметни во секое разочарување ке најдеме учење и сила.
  • Кога ке сватиш дека реално ништо не ти недостига, сиот свет ти припаѓа тебе.
  • Не биди сама пречка на својот пат. Имај верба во себе.
  • Стави ја љубовта на прво место.Сите материјални нешта потребни за исполнет живот ке дојдат сами кога срцето е полно.
  • Омразата не се победува со омраза. Омразата се победува само со љубов.
  • Она што човек го мисли со срце. Тоа е. Остави ги мислите малце.
  • Како расте љубовта во тебе така расте и убавината твоја. Зошто љубовта е убавина на душата.
  • Гледајки си ги недостатоците стануваш несреќна, а тоа носи уште повеќе несреќа. Благодари за твоите благослови.
  • Чуда се случуваат кога ке ја отфрлиш негативноста и ке се фокусираш само на љубовта.
  • Барај го доброто во се и во секого. И ке најдеш изобилие љубов во себе.
  • Во сржта на секоја препрека лежи можност.
  • Не јади по 20:00 ако мораш нешто да конзумираш нека биде љубов.
  • Секој момент кога се повикуваш на минатото, крадеш дел од својата иднина. Живеј го сега.
  • Можеш да почнеш и од ништо,кога сакаш и од ништото ке се роди можност. Сакај со цело срце...и ајде почни од нешто...
  • Твоите мисли стануваат твои акции, мисли позитивно за позитивни резултати.
  • Зборувај за добрите настани во денот. Пример колку е добро што си здрава.
  • Единствената мерка на љубовта е љубов без мера. Љуби безусловно.
  • Тргни чекор по чекор. Не мораш да го видиш цел пат. Она што ти мораш е само првиот чекор.
  • Само една личност е одговорна за твојата радост и среќа - Ти.
  • Не му давај на твоето тело лоша храна, а уште помалку лоши мисли. Фокусирај се на добро. Ке се чуствуваш добро и ке привлечиш поголемо добро.
  • Сличностите се привлекуваат. Не обратно. Тука сме вечервасите затоа што љубиме.
  • Единствената цел во животот е радоста. Прави го она што те радува за да не живееш бесцелно.
  • Заслужуваш да бидеш среќна, да бидеш нешто поголемо и подобро од вчера.
  • Кога ке го прифатите своето тело такво какво што бог Ви го дал, полесно ке го промените она што е во Ваша моќ.
  • Единственото што не држи заробени се навиките. Почни и менувајги една по една.
  • Зошто да бидеш подобра или полоша од некој друг, кога можеш да бидеш најдобрата Ти.
  • Кога веќе верувате во што било, изберете да верувате во себе.
  • Се што ти е дадено е драгоцено. Можеби ти не ја гледаш вредноста. Но сигурно е драгоцено.
  • Очекувај невозможното да стане возможно. Чуда се случуваат само кога веруваш.
  • Секое утро почни го со свежина и очекувај го само најдоброто од прекрасниот ден. И ке го добиеш најдоброто.
  • Свати дека можеш да се смениш, и тоа со голема брзина. Но тоа го можеш само Ти
  • Зошто да не бидеш оптимист што очекува сѐ најдобро, кој секогаш го наоѓа најдоброто, и секогаш го создава најдоброто?
   • Животот е поедноставен ако немаш натпреварувачки чуства.Не се обидувај да бидеш она што не си. Биди најдобрата верзија од себе, оригинал.
   • Трансформирај го телото, почнувајќи од умот.
   • Канализирај ја таа твоја енергија во вистинска насока и не расфрлај ја беспотребно.
   • Животот не може да оди назад. Тој мора да оди напред секогаш напред... продолжи напред...
   • Не е важно што рече и што направи вчера, важен е само твојот сегашен став.
   • Никогаш не се задоволувај со стоење во место продолжи да одиш и да се стремиш кон навидум невозможното.
   • Направи го денес напрекрасен ден што си го проживеала. Направи му го и на некој друг.
   • Ако имаш проблем, знај дека има решение и не дозволувај да те победи, ти си победникот во твојот живот.
   • Никогаш не се плаши да го очекуваш најдоброто за себе. Ајде...почни...најдоброто...
   • Биди благодарна за сите мали работи во животот така само ке растат и ке се престорат во големии дела
   • Очекувај да ти се случат најубавите работи, не во иднината туку веднаш.
    • Имај доверба во својата способност да го завршиш она што си го замислила. Никогаш не се откажувај.
    • Погледни длабоко во своето срце, најди ја љубовта.. извлечи ја наадвор...подари ја искрено...тогаш ке ја почуствуваш.
    • Највредна лекција која можеш да ја научиш е самодисциплината, после тоа знаење се ке биде полесно.
    • Кога една врата се затвора се отвора нова зад која се наогаат уште поголеми чуда. Не гледај во затворената.
    • Не губи време да предвидуваш резултати, прави го само она што мораш совршено, друго сѐ само ке си дојде.
    • Животот е тоа што ти ке направиш од него, исполни го со љубов надеж вера и задоволство.
    • Ако не можеш да леташ, трчај. Ако не можеш да трчаш оди. Ако не можеш да одиш ползи. Прави се што е во твоја моќ за да не застанеш никогаш.
    • Силата ке ја бараш во себе силата никој не може да ти ја даде, а верувај ни да тија одземе откако ке ја најдеш.
    • Немој да правиш ништо, само затоа што другите го прават. Прави го само она што е најдобро за тебе.
    • Признај си кои се твоите слабости, за да ги претвориш во предности, кои ке ти дадат дополнителна енергија.
    • Не се смееме затоа што сме среќни, среќни сме затоа што се смееме. Насмеј се...
    • Зошто да чекаш некој друг да те изненади. Изненади се сама од себе.
    • Во секој миг можеш да станеш личноста која си сакала да бидеш. Кој миг да го избереш. Нека е овој, сега ...

Стартуваше полагањето на државна матура

Со испитот по мајчин јазик и литература, 16. 466 ученици го  започна полагањето на државна матура во средните училишта низ Македонија. Татјана Стојанова – Дуева директорка во средното  училиште „Јосип Броз Тито“ вели дека сите правила и прописи за полагањето на државната матура се запазени, но дека  не се согласува со реакцијата на дел од матурантите кои што велат дека се против  полагање државна матура.

„Јас не би се согласила со фактот дека учениците реагираат на самиот чин на испитот на државна матура, зошто повеќе години се спроведува Учениците имаа подолг временски период да се подготват за овој испит, не гледам причина да постои стрес и ги разбирам, бидејќи се сепакученици и тоа е испит на зрелост. Мора да се охрабрат и да го поминат“ - вели Татјана Стојанова Дуева  - директорката на гимназијата "Јосип Броз Тито"- Скопје.

Средношколците со поделени мислења, за едни  државната матура е модел со кој се оценува  квалитетот и вложениот труд, додека  други сметаат дека матурата треба да се укине затоа што е систем со кои не може да се процени вистинското стекнато знаење.

Концепцијата за матура и за завршен испит во средното образование во земјава е усвоена со решение на поранешниот министер за образование и наука, Азис Положани.

Веќе 8 години како матурантите во Македонија полагаат државна матура. Истата во два наврати претрпе низа промени и надополнувања. Во повеќе случаи низ текот на изминатите неколку години. Учениците протестираа против одлуката на Министерството за образование и наука да се полага државна матура. Вкупно 17 800 матуранти полагаа пробна матура во 2008 година.

Покрај државната матура,  воведено е  и екстерното тестирање, реформа воведена пред 6 години која ја следат низа контроверзии. Од МОФ велат дека по итно треба да се прекине екстерното  тестирање. Над дваесет и пет илјади граѓани ја поддржаа нивната петицијата со која од надлежните институции  бараа  екстерно тестирање да се прогласи за пробно.

„Во екстерното тестирање вистински не е поставено кои се параметрите и која е целта, односно не се мери квалитетот на образованието, наставните програми и какво влијание има врз учесниците.“ - вели Теодора Столевска – Младински образовен форум.

СДСМ поднесе иницијатива до парламентот за укинување на екстерното тестирање по скратена постапка. Но, неизвесно е тоа дали ќе се случи, бидејќи се уште  не е формирана влада. Пратеникот на СДСМ, Стефан Богоев вели дека е неизвесно дали оваа година ќе се укине екстерното и поради тоа апелираше до партиите од мнозинството да се донесат потребните измени.

„Поради суштината на екстерното, голо меморирање на факти, кое учениците понатаму не можат никако да го искористат, сметаме дека веднаш треба да се укине овој концепт. Ние поднесовме брање да се укине ектерното во Собранието по скратена постапка, но за да се успее да се стигне до петти јуни, односно до првиот ден на полагање на тестирањето, мора да добиеме поддршка од сите политички субјекти.“ - вели Стефан Богоев, СДСМ

Неодамна министерот за образование и наука Пиштар Љутфиу ја потврди информацијата дека сепак ќе има екстерно тестирање на крајот од оваа учебна година, бидејќи, како што вели, законите не може да се менуваат преку ноќ а учениците да започнат со подготовки за полагање. 

За да се укине екстерното тестирање треба да се сменат законите за основно и средно образование како и Законот за наставници. Владата треба да донесе нови измени и да му ги предложи на Собранието. Откако Собранието ќе ги усвои измените, новите законски решенија треба да бидат објавени во Службен весник за да стапат во сила. 

Психолозите: Зошто мажите сакаат анален секс?

Ретко кој маж не сонува за анален секс со својата партнерка, а откриваме и зошто.

Во мислите на повеќето мажи, аналниот секс е најслаткиот можен зачин за сексуалниот живот, велат психолозите. Всушност, тие во еден научен истражувачки труд се позанимавале со прашањето зошто мажите толку многу сакаат анален секс, и резултатите се пет главни причини.

1. Аналниот секс е сосема поинакво искуство од вагиналниот секс, а љубопитството си го прави своето. 

2. Аналниот секс е новиот егзотичен начин да го зачините сексуалниот живот. Нема да ви дојде до анален секс кога тој би бил највообичаената работа која ја практикуваат сите двојки во светот, на редовна база. Но токму поради тоа што аналиниот секс не е на менито, кога еднаш ќе се појави како специјална понуда мажите го посакуваат токму тоа. 

3. Иако не е нешто чудно, аналниот секс се уште е табу. Не е толку шокантен како порано, но уште е табу тема поради тоа што е невообичаен. А поради тоа што делува и малку "непослушно" веднаш им станува попривлечен на мажоите.

4. Не секој го има искусено ова искуство, слично како искачувањето на Монт Еверест. - Ок, дефинитивно повеќе луѓе имале анален секс отколку што се искачиле на највисоката планина, но сфаќате што мислиме. Аналниот секс е нешто посебно, поинакво искуство. 

5. Со оглед на тоа што, како што веќе кажавме, аналниот секс е ретка појава во сексуалните односи, мажите понекогаш сакаат да го пробаат токму поради тоа.

Интересно е тоа што мажите не ги привлекува толку многу самата помисла на анален секс, колку идејата дека ќе можат искрено да се пофалат дека и тие (барем еднаш) го пробале.

Раиола се огласи и го посочи вистинскиот виновник за недоразбирањата меѓу Донарума и Милан

Џанлуиџи Донарума иако е само тинејџер веќе ужива голема почит во светот на фудбалот, па Милан со сите сили се обидува да го задржи својот бисер на „Сан Сиро“.

Меѓутоа засега работите не одат како што треба и младиот голман се уште ја нема продолжено соработака со „росонерите“, па се појавија одредени информации оти тој ќе биде седнат на клупата на резерви наредната сезона ако летово не стави потпис на нов договор.

Овие вести допреа до агентот на Џиџи контраверзниот Мино Раиола кој го обвини медиумите оти сакаат да направат војна меѓу неговиот клиент и клубот.

-Никој не рекол дека Џиџи не сака да го обнови договорот со Милан. Не верувам дека директорите на клубот го кажале тоа, мислам дека се обидуваат да направат војна меѓу мене и Милан. По обврските со репрезентацијата Џиџи ќе замине на одмор и ќе видиме што ќе се случи.Преговараме со Милан, ќе видиме. Ќе процениме некој работи и другите тоа ќе го направат. Не носам никој како слободен агент, -рече Раиола.

Договорот на Донарума со гигантот од Милано му истекува наредната година.

Најчитани

Твитови