Со едноставен трик наполни го телефоните за неколку секунди

Истражувачите откриле нов начин за создавање на суперкондензатори – технологија што ќе ги замени батериите во телефоните и ќе ги полни за само неколк  секунди.

Суперкондензаторите наеднаш ослободуваат големо количество енергија и имаат огромен потенцијал кога се работи за напојување на нашата технологија. Проблемот е што не можат да складираат толку енергија како батериите, но со новата технологија на производство, тоа би можело наскоро да се промени.

„Ако батериите се заменат со суперкондензатори, мобилните телефони би се полнеле за само неколку секунди и не би имало потреба повторно да се полнат со недели“- вели Нитин Чудхари, член на истражувачкиот тим од Универзитетот на Централна Флорида.

Засега, суперкондензатор што ќе може да складира енергија колку и литиум-јонските батериите би требало да биде преголем за да може да го собере во стандарден телефон.

Со новата техника на прикачување на дводимензионални нано материјали, истражувачите направиле суперкондензатор кој е многу помал, лесен и флексибилен и со голема моќ на складирање.

Ова не се први обиди на истражувачите да ги искористат нано материјалите за подобрување на суперкондензаторите, но, во минатото имаа проблем да ги спојат овие материјали.

Сегашните литиум-јонски батерии генерално може да се полнат нешто помалу од 1.500 пати, пред да почнат да се разградуваат, додека новите суперкондензатори повеќе од 30.000 пати пред да почнат да се разградуваат.

Истражувачите од Универзитетот во Централна Флорида успеале со помош на едноставна хемиска синтеза да интегрираат суперкондензатор со дводимензионални материјали. Новиот суперкондензаторот е составен од милиони жички со нано-димензии, обложени со обвивка од дводимензионален материјал.

Ако се замисли како обложена жица, јадрото овозможува супер брзо полнење и празнење што го прави суперкондензаторот исклучително моќен, додека дводимензионалната обвивка го овозможува складирањето на енергијата.

„За мали уреди, нашиот материјал ги надминува конвенционалните кога се работи за густината на енергијата, моќноста и цикличната стабилност“, вели Чудхари.

Доколку истражувачите успеат да ги направат уште поефикасни, ова би можело да ги револуцонизира и електричните возила. Засега и најефикасните електрични автомобили мора да користат тешки батерии што споро се полнат. Кога овие батерии би се замениле со подеднакво ефикасни суперкондензатори, тие би можеле да се полнат за неколку секунди и би биле многу полесни.

Новата метода сѐ уште не го достигнала тоа ниво, но истражувачите велат дека има потенцијал за понатамошно усовршување.

Истражувачите сега работат на патетирање на техниката.

Трик на Паскал стар 350 години за да натерате некој да го промени својот став

Честопати влегуваме во дебати со пријателите и сакаме да докажеме дека сме во право. Иако можеби и не е точно нашето тврдење, сепак убаво е да се „победи“.

Филозофот, математичарот, иноваторот од 17-от век, Блез Паскал, познат е по теоријата наречена „Паскалов облог“, која преку низа на тврдења покажува дека постои Бог.

Паскал запишувал и други совети, па така оставил совет стар 350 години што го користат психолозите денес, а е поврзан со тоа како да промените нечие мислење.

Ова Паскал го напишал векови пред психологијата да стане наука, и пред да се развие гранка која се занимава со „теоријата на убедувањето“.

„Ако сакам да докажам некому дека греши, најпрво морам да започнам да гледам од неговата гледна точка. Од таму може да се види што точно тврди, но и да се увиди и докаже каде греши. Така, тој ќе биде задоволен затоа што нема да мисли дека згрешил, туку дека само не ги согледал сите страни на проблемот. Никој нема да биде навреден ако не може да ги согледа сите димензии, но никој не сака да не е во право“ напишал Паскал.

Тој додал дека многу е лесно да се убедат луѓето со причините до кои сами дошле, отколку да им се наметне сопственото мислење.

Всушност, со ова Паскал сака да каже дека е полесно да се промени нечие мислење за некоја тема ако признаете дека личноста е делумно во право, а потоа ќе му дозволите самиот да сфати каде погрешил.

„Во човечката природа е ако некому кажете дека не е во право, тој уште посилно да се држи до својот став. Од друга страна, ако прво го пофалите за начинот на размислување, а подоцна ги спомените работите кои ги пропуштил, тоа ќе доведе до „омекнување“ или промена на ставот од спротивната страна“- вели Артур Маркман, професор по психологија на Универзитетот Остин во Тексас.

Без дилема: Кој е идеалниот број на партнери?

Денес, многу се пишува за сексот, но премалку се зборува. Сепак, научниците спроведоа истражување и во својата студија дојдоа до совршениот број на партнери.

И мажите и жените сметаат дека тоа е  бројот десет.

Во студијата биле вклучени 1.000 луѓе кои учествуваа во онлајн анкета на страницата за запознавање на партнери  IllicitEncouters.com, а прашање гласеше – колку партнери би сакале да имал вашиот партнер пред вас?

Повеќето одговори биле помеѓу 8 и 12 сексуални партнери – одговорот го избрале  38 проценти жени и 37 отсто мажи. Така, испитаниците од двата пола, констатираа дека всушност бројот е 10- златна средина .

Се над бројот 20 е оценето како непривлечно – што е констатирано преку  три проценти од жените и четири проценти од мажите.

Популарно

Твитови