По 100 години пронајден дневник од трагичната експедиција на Антарктик

Дневникот на Џорџ Левик, член на експедицијата на легендарниот капетан Скот, бил пронајден во мразот после цели 100 години.

Иако кориците биле целосно уништени, страниците на ова интересно откритие биле читливи, а реставрацијата помогнала да се врати речиси првобитниот изглед на дневникот.

Џорџ Левик бил познат хирург, фотограф и зоолог кој во далечната 1910 година се придружил на експедицијата на капетанот Скот во трката за освојување на јужниот пол.

Експедицијата завршила трагично, а дел од групата која не продолжила со капетанот Скот успеала да преживее. Левик бил еден од преживеаните, но неговиот дневник бил изгубен во мразот.

По 100 години записите на Левик станаа достапни за јавноста. Иако дневникот не содржи некои големи откритија, самото негово постоење, како и запишаните податоци и дати се од големо значење за она што истражувачите досега го откриле за трагичната експедиција.

По реставрацијата, дневникот е вратен на Антарктикот, во кампот на капетан Скот, каде внимателно се чуваат сите артефакти кои се досега пронајдени, а кои на некој начин се поврзани со капетан Скот и членовите на неговата експедиција.

ЗОШТО и ДАЛИ бракот ја убива желбата за секс?

Познато мислење е дека како поминуваат годините и медениот месец избледува, двојките ја губат навиката за секс, тој станува рутина, дури и обврска која треба да се заврши, а не интимна и возбудлива работа. Дали е тоа затоа што желбата за секс се намалува, а односот помеѓу партнерите преминува во платонски или нашиот биолошки часовник тоа го успорува?
“Љубовта и бракот одат заедно како коњот и кочијата“, ова е стих од познатата песна на Синатра. Но што е со сексот и бракот? Постои ли причина зошто не се римуваат?
Проблемот може да се појави доколку еден од партнерите сака повеќе секс отколку другиот или ако двајцата посакуваат некои промени “во креветот“, а не разговараат за тоа. Една анкета покажала дека поголем дел од луѓето повеќе сакаат брак, отколку слободен живот исполнет со секс. 75% би сакале да се во брак, 18% сакале да се забавуваат, но не и да застанат на лудиот камен, додека само 2% од анкетираните не сакаат ни брак ни забавување.
За жал, испитаниците изјавиле дека квалитетот на сексуалниот живот им опаѓа со годините во брак. 72% од паровите кои се во брак помалку од три години практикувале секс неколку пати неделно, додека истото важи само за 33% од паровите кои се повеќе од десет години во брак.
Шансите дека навистина уживаат во сексот со текот на годините, од 89% се намалуваат на 70%, додека оние кои својот сексуален живот го опишуваат како возбудлив сочинуваат 58%, односно 29%, во зависност од тоа дали се во брак помалку од три години или повеќе од десет години.
Постои и едно непишано правило – оние кои ретко водат љубов имаат и ниско ниво на задоволство во сексот. Тоа може да е резултат на подеднакво намалена желба за секс или ниско либидо кај двајцата партнери.

ЗА ВОСХИТ: Нанесе гипс на ѕидот и создаде врна уметност (видео)

Уметникот Берни Митчел во деведесетите години поставувал гипс плочи, а потоа почнал да експериментира со површини каде „природната светлина има позитивно влијание на рељефи“

Неговите креации станале се посложени, а неговата креативност не познава граници. Ова е само еден од мотивите кои досега ги направил.

Погледнете и споделете со пријателите:

Популарно

Твитови