Прв пат во повеќе од половина век во Шведска Волво не е најпродаван автомобил

Најпродаваниот автомобил во Шведска во 2016-та година не бил Волво – ова се случува прв пат во повеќе од поливина век.

Наместо тоа, Фолксваген Голф е на врвот на продажбата минатата година, соопшти според шведската Асоцијацијата на производители на автомобили. Голф сочинува 5,9 проценти од новите автомобили купени во земјата, додека Волво имаше дел од 5,7 проценти од продажбата.

Последен пат кога Волво не бил на врвот на листата најпродавани возила било во 1962-ра година, кога Фолксваген Буба беше на чело на листата..

Иако автомобилскиот бизнис на Волво сега е во сопственост на кинеската компанија, Zhejiang Geely холдинг група, се уште се смета за иконa на шведскиот бренд. Волво се уште има најголем удел во вкупниот пазар на автомобили во земјата, имајќи предвид дека повеќе од еден во пет автомобили (21,5%) на патиштата во Шведска се Волво, во споредба со 15,7 проценти на Фолксваген.

Здружението вели дека во 2016-та имало рекордна продажба на автомобили со 372.000 нови регистрации, што е за 8 проценти повеќе во однос на бројката од 2015-та година. Ваквиот пораст се должи на силната економија, пренесува BBС.

Божикна приказна која вреди да се прочита

Една ноќ еден човек сонувал многу необичен сон, сонувал како чекори по песочна плажа заедно со Бог, а пред себе ги гледа сите поважни моменти од својот живот.

Додека пред очите му се менувале сликите од минатото, човекот забележал дека речиси секогаш покрај неговите биле и стапалките на Бог, кој го следел секој негов чекор.

Само во неколку животни ситуации, и тоа во најтешките, човекот забележал само еден пар стапалки.

Тоа многу го натажило па го прашал Бог зошто цел живот бил покрај него, а во најтешките мигови го оставал сам.

На тоа Бог му одговорил: „Мое драгоцено чедо, никогаш не сум те напуштил. Ако во најтешките мигови од животот забележа само еден пар стапалки, тоа е затоа што токму во тие мигови не те оставив да чекориш туку те носев во своите раце.

Пипи Долгиот Чорап денес има 57 години: Еве како изгледа денес! (ФОТО)

Денес има 57 години, но сеуште многумина ја памтат Пипи Долгиот Чорап.

Иако поминаа многу години, Инхжгер Нилсон и денеска ја препознаваат многумина, поради карактеристичната насмевка и специфичниот поглед.

Еве како изгледа денес таа!

Популарно

Твитови