Мудри цитати од Ернест Хемингвеј: Среќата кај интелигентните луѓе е најретката работа која ја знам

Американскиот нобеловец и добитник на Пулицеровата награда, Ернест Хемингвеј, е човек кој бил преполн со животно искуство. Иако важел за личност која била алчна на зборови, сѐ што ќе кажел погодувало право во целта. Славниот писател и новинар бил еден од највлијателните литерати на своето време, а таа титула ја носи и до ден денес. Неговите современици го доживувале како човек кој не сака многу да зборува, но затоа неговите дела содржат целосна есенција и уметност во себе. Вака говорел Хемингвеј за животот.Сакам да слушам. Многу работи научив затоа што внимателно слушав. Многу луѓе никогаш не слушаат.

На човекот му требаат околу 2 години за да научи да зборува и околу 50 години за да научи да молчи.

Среќата кај интелигентните луѓе е најретката работа која ја знам.

Грдите жени остаруваат побрзо од убавите – тие преминуваат од сенка во мрак.

Колку се подобри писателите, толку помалку зборуваат за она што го напишале.

Човекот не е создаден за да биде победен. Човекот може да го уништат, но не може да го поразат.

Секогаш можеш да пишуваш, ако те остават луѓето на само, и ако не ти пречат. Но, сепак, најубаво се пишува кога си заљубен.

За многу мажи војната е најголемиот момент во нивниот живот. Тоа ја заменува нивната креативност.

Идеалист е човек кој знае дека ружата мириса поубаво од морковот, па според тоа заклучува дека и чорбата од ружи може да биде повкусна отколку чорбата од морков.

Има луѓе кои слушаат ехо, па помислуваат дека сами произведуваат оригинален звук. Има луѓе кои зборуваат, зборуваат и зборуваат сè додека не успеат да кажат нешто.

Луѓето кои немаат со што да се фалат, се фалат со својата несреќа.

Сите наши зборови од постојаната употреба, ја губат острината.

Кога луѓето се согласуваат со мене, секогаш имам чувство дека некаде сум погрешил.

Мажот мора да биде заљубен во жената за да создаде основа за пријателство.

Младоста ја имаме за да правиме глупости, а староста да жалиме за глупостите.

За моралот знам само толку, дека е морално она после кое се чувствувате добро, а неморално она после кое се чувствувате лошо.

Сите добри книги имаат едно заедничко нешто – повистинити се напишани, отколку кога напишаното навистина би се случило.

Може да нè навредуваат, но не можат да нè покорат.

Среќата кај интелигентните луѓе е најретко нешто.

Оди по својот пат и биди подготвен за вистинскиот момент.

Чувај ја бистрината во главата и поднеси го патењето на достоен начин.

Мора да се навикнеме дека на најважните крстопати, не наоѓаме секогаш знаци.

Овие сонови никако не смеете да ги игнорирате!

Симболите во соновите можат да влијаат на нашиот живот. Настаните и луѓето што ги сонуваме во нашата психа, можат да помогнат да ги решиме нашите дилеми. Во текот на сонот ниту телото, ниту мозокот не се неактивни. Постојат неколку вообичаени и значајни сценарија кои често се јавуваат во соновите кај сите луѓе и кај сите култури. Нив не смеете да ги игнорирате.

Летање

Едни од најчестите сонови се оние во кои летаме. Значат моќ или проблеми со самоувереноста. Клучен момент во тие сонови е почетокот, односно полетувањето. Летањето претставува слобода која се наоѓа вон човечките можности, па кога полетуваме го препознаваме сопственото чувство и моќ или неговиот недостаток. Летањето може да ја открива и состојбата на душата – лесно и весело полетување значи позитивен настан, додека паѓање во текот на летот, означува морални недоумици.

Овие сонови можат и да упатуваат на вашата желба да се ослободите од секојдневните грижи и да впиете нова животна енергија.

Тонење

Исто така се чести сонови, и тоа најчесто проследени со тескобно чувство. Покажуваат оптовареност со многу грижи и страв од непознато. Но ваквите сонови не се исклучително негативни. Тие можат да упатуваат на вашата зголемена подготвеност да се нурнете во длабочината на своите размислувања и сеќавања, односно подобро да го запознаете она што одамна сте го закопале во потсвеста.

Храна

Секако, ако сте легнале гладни, сосема веројатно е дека ќе сонувате храна. Но и во други случаи, храната во соновите означува неисполнети желби. Ако не сте задоволни, често се обидуваме тоа да го компензираме преку сонот. Секој вид храна има поинакво значење. На пример оревот претставува ментални способности, мангото симболизира сексуална желба. Значи не е важно дека сте сонувале дека јадете, туку што јадете и како, на што таа храна ви асоцира.

СТРАВ ДО КОСКИ: Убиецот на гробот на Јелена остави чудна порака (фото)

Вистинска паника и страв владее во Црвенка, местото каде живееше и беше убиена Јелена Крсмановиќ Марјановиќ откако вчера била оставена палка, иста како онаа со која беше убиена пејачката.

Мештаните кои сончевиот ден го искористиле да се прошетаа со семејствата, останале шокирани од глетката кај спомен плочата на Јелена. Сето ова не би предизвикало толкава паника доколку убиецот сеуште не е на слобода, дури една година по злосторството.

Мештаните се убедени дека убиецот се вратил на местото на злосторството.

Репортерите на српскиот Курир ја фотографирале палката. Таа наликува на колец кој може да значи немир на починатите, или пак дека таа нема да биде единствена жртва.

ШОКАНТНО: Наставникот брутално ги тепа сите деца од класот!

На социјалните мрежи се појави страшно видео од насилство врз ученици во едена арапска земја.

Спорд снимката никаде не се наведува каде е направено ова мачење на децата, ниту пак причината за таквото нешто, но по реакцијата на децата, но и на другите присутни, може да се заклучи дека се работи за вообичаен начин на воспитување во ова училиште.

Нормален човек навистина би останал без текст кога би видел вакво нешто. шамараи, влечење за уво и коса, удари со прачка... се нормален сет на казни за овој учител. При тоа сите деца се криви, па се личи на редовна дневна порција тепање...

Најчитани

Твитови