НАУЧНИЦИТЕ ОТКРИВААТ: Вака ќе изгледа светот за 30 години

Роботиката, вештачката интелегенција и самовозечки автомобили уште сега го менуваат светот, а во иднина се предвидува управување со мислите и појава на попаметни машини.

Предвидувањето на иднината е прилично голем предизвик, но кога се зборува за технолошкиот напредок и очекуваните иновации, експертите на DARPA агенцијата за напредни истражувања, можат најдобро да создадат слика како ќе изгледа светот за 30 години.

DARPA е агенција на Пентагон која е заслужна за голем број иновации во роботиката, развојот на интернетот, навигација, оружје, а токму роботиката и вештачката интелегенција со продолжување на развојот би требало да ја променат индустријата.

Безпилотни летала ќе го зголемат бројот на пазарот, додека самовозечките автомобили секојденвното возење до работа ќе го направат возможно.

Меѓутоа, ова се работи кои можеме уште сега да ги очекуваме. Научниците на DARPA предвидуваат дека во иднина ќе можеме работите околу себе да ги контролираме со мислите.

Тие предвидуваат дека ќе можеме да градиме куќи и згради кои се истовремено и многу цврсти и многу лесни.

Во иднина слетувањето на авионите би било многу полесно, бидеќи тие тоа самите ќе го прават.

Конечно решена мистеријата: Eве како биле изградени пирамидите во Египет

Историчарите и архиолозите со векови се обидувале да најдат одговор на прашањето како друштвото од бронзено време, кое не било технолошки развиено, успеало да помери огромни блокови од варовник и гранит од кои с е изгредени пирамидите.

Работниците ги ставале блоковите на дрвени бродови кои меѓусебно биле поврзани, а потоа блоковите пловиле по каналите до внатрешноста на пристаништето кое не било многу одалечено од пирамидите. 

Архиолозите не можеле да се согласат за тоа како бил пренесуван градежниот матријал

Вооружена драма во Скопје

 На 23.09.2017 година околу 21,00 часот во Скопје на ул.„Тале Христов“, во спортска обложувалница „Спорт Лајф“ од страна на две засега непознати маскирани лица со закана со пиштол, извршено е разбојништво над вработената при што се одземени околу 30.000 денари. Секторот за внатрешни работи Скопје превзема мерки за пронаоѓање на сторителите.

ШОК ЗА КАНДИДАТИТЕ: Саша Поповиќ воведува ново правило во Ѕвездите на Гранд

Новата сезона на Ѕвездите на Гранд се сиима, а емитувањето на првата емисија ќе започне на 30 септември.Оваа година покрај сценографијата и промена на правила, воведена е уште една нова промена.

Воведен е пулсометар, кој ќе го мери пулсто на кандидатите, и веднаш врз основа на тоа ќе знаеме колку кандидатите имаат трема, кој колку се уплашил, изјави Саша Поповиќ

Најчитани

Твитови