Секој ќе се препознае: Работи кои сте ги слушале како деца, денес ве кочат во животот

Ниту еден возрасен нема непогрешливи упатства за одгледување на децата, па може само да се обиде да биде добар во родителството. Но, не секогаш е така.

Убедувањата на родителите се најчесто „копија“ на она што во нивната глава го всадиле нивните родители, и сè така по ред. Сепак, не се нималку наивни, бидејќи во голема мера може да го обликуваат животот на децата, на позитивен или негативен начин.

 

Мислењата на возрасните за парите, љубовта, здравјето се врежуваат во умот од најрана возраст, па многу веројатно е токму поради нив да имате проблеми со врските, финансиите или  пронаоѓањето внатрешен мир во подоцнежните фази од животот.

Колку од овие убедувања сте ги слушнале во детството?

1. Парите не растат на дрво.

2. Само лошите луѓе имаат многу пари.

3. Ако малку ти се посреќи, сигурно ќе изгубиш нешто наскоро.

4. Јас не заслужувам убави нешта.

5. Парите носат неволја.

6. Не заслужувам љубов.

7. Должност ми е да се жртвувам за другите.

8. Добрите сопруги никогаш не се ставаат себеси на прво место.

9. Лошите работи секогаш им се случуваат на добрите луѓе.

10. По голема среќа, секогаш доаѓа несреќа.

11. Сè што правиш, мора да го правиш подобро од сите други.

12. Луѓето кои не завршиле факултет се помалку вредни.

13. Солзите се знак за слабост, па никогаш не смеам да плачам пред другите.

14. Кога сè ќе тргне наопаку, готово е.

15. Никој не сака чудаци.

Ако во овие негативни фрази ги препознавате убедувањата со кои сте израснале, најпрво сфатете дека тие се само зборови, а не афирмации кои по секоја цена мора да го илустрираат и вашиот живот.

И онака, повеќето од нив се или предрасуди или празни верувања, а кои само ве кочат на патот до вистинската среќа.

Затоа, добро размислете како ќе ги замените, бидејќи никогаш не е доцна да бидете сè она што отсекогаш сте посакувале. 

И Сека го претера (Фото)

Сека Алексиќ не може да престане да објавува фотографии од снимањето на спотот на нејзината нова песна наречена „Фолирант“.

Таа дури и во еден пост на социјалната мрежа Инстаграм признава дека не може да се воздржи, а да не ги објави сите фотографии кои ги има.

Дека изгледа одлично е неспорен факт, но што е многу многу е....

На мажите не им се допаѓа што жените не иницираат секс, но ништо не преземаат по тоа прашање

Статистика е на страната на мажите кога станува збор за тоа кој иницира секс. На многу мажи секако тоа не им се допаѓа, но проблемот е што не превземаат ништо околу тој проблем. Понекогаш ќе го споменат тоа, нивните девојки нема да го сфатат сериозно и сé си останува исто.

Експерти ги советуваат мажите, доколку сакаат нивната партнерка да иницира секс, тогаш мораат сериозно да разговараат со неа. Најдобро би било да им стават до знаење дека тоа им е навистина важно и дека би биле најсреќни на светот доколку таа покаже кога сака да има секс.

Основниот проблем поради кој жените не иницираат секс е тоа што мислат дека ќе бидат одбиени. Жените кои имаат мала самодоверба веруваат дека постои опција нивниот партнер да речи дека е преуморен или едноставно нема позитивно да реагира тоа што таа ја презела иницијативата.

Многу девојки срамежливо иницираат секс така што нежно го бакнуваат партнерот, го галат и му шепотат на уво. Доколку мажот не ги прочита овие срамежливви знаци, тогаш жените се плашат како ќе реагира на малку поагресивен настап кој не може никако поинаку да се “прочита”.

Меѓутоа, советите од експерите се базираат на тоа дека нема место за егото кога сме во љубовна врска и дека егото треба да се остави пред вратата на спалната соба.

И мажите се плашат од одбивање но сепак се обидуваат да се наметнат. Затоа и жените треба да се обидат. Обострано треба да работат на врската, бидејќи, доколку некој се труди многу повеќе за разлика од другиот, започнува зајадливост и проблеми.

Најчитани

Твитови