Сите полудеа за лебот „без калории“ од 3 состојки, во кој нема брашно! (фото)

Целиот свет полуде за т.н. „облак леб“, а причината за тоа е многу обична - едно негово парче има смао 60 калории - скоро дупло помалку од едно парче тост и содржи само 1 грам јаглехидрати.

Во прашање е леб без јаглехидрати, кој исто така не содржи глутен.

За разлика од останатите лебови, овој не содржи брашно, туку во него има само јајца - поточно белки.

Рецепт:

Потребно ви е масло, 4 јајца (одвоени да бидат белките од жолчките), 50 грама сирење и 1/4 кафена лажичка сок од лимон.

 

I am going to attempt making cloud bread aka oopsie bread later today. Anyone who makes it have any tips/tricks they would want to share? What seasonings do you add as I have heard they are quite plain as is. . . This is the recipe I was given for it. Ive read you can omit seasonings, replace them, make them savory, plain or even sweet with stevia and cinnamon. Ingredients: 4 large eggs, separated 1/2 teaspoon cream of tartar 2 ounces low fat cream cheese 1 teaspoon Italian herb seasoning 1/2 teaspoon sea salt 1/4 - 1/2 teaspoon garlic powder Directions: Preheat the oven to 300 degrees F. If you have a convection oven, set on convect. Line two large baking sheets with parchment paper. Separate the egg whites and egg yolks. Place the whites in a stand mixer with a whip attachment. Add the cream of tartar and beat on high until the froth turns into firm meringue peaks. Move to a separate bowl. Place the cream cheese in the empty stand mixing bowl. Beat on high to soften. Then add the egg yolks one at a time to incorporate. Scrape the bowl and beat until the mixture is completely smooth. Then beat in the Italian seasoning, salt, and garlic powder. Gently fold the firm meringue into the yolk mixture. Try to deflate the meringue as little as possible, so the mixture is still firm and foamy. Spoon 1/4 cup portions of the foam onto the baking sheets and spread into even 4 inch circles, 3/4 inch high. Make sure to leave space around each circle. Bake on convect for 15-18 minutes, or in a conventional oven for up to 30 minutes. The bread should be golden on the outside and firm. The center should not jiggle when shaken. Cool for several minutes on the baking sheets, then move and serve! #cloudbread #lowcarb #wlsrecipes

A post shared by Summer R (@sleevedsummer) on

Подготовка:

Белките се мешаат со татар крем, но со оглед на тоа што тој не е толку распространет кај нас, како замена можете да користите лимонов сок во истата количина.

Белките и лимоновиот сок се мешаат и потоа се додава јогурт или сирење (колку помрсно, толку подобро).

Крајниот резултат би требало да биде сличен на смесата за палачинки, која потоа во кругови се нанесува на тепсија и се пече до 30 минути на температура од 148 степени Целзиусови.

Годините кога научив да летам во рацете на читателите

Во четврток, 22.06.2017, во Клуб Матица на Булеварот на книгите беше промовирана новата книга на Евгениј Хоуп насловена „Годините кога научив да летам“. Книгата е симбол на неговите 30.000 изминати километри автостоп низ Европа. Секоја копија која беше достапна во Клуб Матица за време на промоцијата беше распродадена.

Инспириран од животот на авторот, книгата Годините кога научив да летам, ќе ве одведе подалеку од вашите очекувања, ќе ве нурне во светот на талкачи, трагачи и номади, ќе ве спроведе на себе спознавачки координати и ќе ви дошепне колку е важно да се следиме себеси.

Во книгата дваесет и петгодишниот Михаил се впушта во една животоменлива потрага, која започнува откако на едно од неговите автостоп патувања ја запознава глувонемата Алма Свенсон. На последниот ден од нивниот заеднички престој, девојката исчезнува, како никогаш и да не постоела. Барањето на нејзиното присуство завршува со наоѓање на едно книжуле со неколку скинати страници, посветено на некаков утопистички остров.

Сите во себе носиме свој талкач, трагач, номад, авантурист. Спознајте се себеси со „Годините кога научив да летам“ во сите продажни места на Матица.

Синергија на забава и култура на Златни денови Кратово 2017

Од 2014 година градот на кулите и мостови е домаќин и организатор на еден од најзабавните фестивали на музика и култура. Веќе четврта година по ред Кратово успева да се воспостави како еден од најпознатите градови каде што постои совршена синергија на забава, култура и историја.

Како и претходните години, така и оваа, градот овозможува содржини за сите генерации и вкусови. Поради природата на овогодинешната програма се очекува Кратово да е исполнето со еуфорија и среќа која никој нема да ја заборави.

Во петок, 30.06.2017, ќе настапат Бона Деа, Тара, Александра Јанева, за веднаш по нив збавата продолжи со најголемите балкански кафански песни за душа. Во овој дел од програмата духот на меаните ќе го пренесат групата Браво Бенд, Јордан Митев, Милица Кузмановска и балканскиот боем Драган Којиќ Кеба. После кафанската атмосфера шаренилото на вечерта ќе го збогати нашата овогодишна преставничка на Евросонгот, Јана Бурческа, а за крај на првата вечер на сцената ќе експлодира идолот на младата генерација Слаткар со хит проектот Слаткаристика.

Во сабота, 01.07.2017, звуците на кулите и мостовите ќе ги красат Етно составот – Вез од Штип, ортодоксните рокери Пеперминт, а ѕвезда на вечерта и на фестивалот ќе биде нашата најголема музичка ‘‘ДОНА‘‘, балканската ѕвезда, Калиопи. За вистинска саботна треска ќе се погрижат новосаѓаните ,Tribute to Бјело Дугме кои заедно со Кратово ќе ги пеат најголемите хитови на легендарните ‘‘копчиња‘‘. После настаните на главната сцена забавата ќе продолжи во базен дискотеката во Кратово каде познати ди-џеи ќе се погрижат за еуфорично продолжување на фестивалските ноќи.

Во недела, 02.07.2017, традиционално на платото пред Музејот во Кратово, предвидена е 3Д Журка, односно Дневна Детска Дискотека, во која најмалите ќе уживаат и ќе се забавуваат со добра музика, многу игри, награди и многу маскирани гости. Шаренолокоста на програмата е да понуди нешто за секој посетител. Како и претходно, Златни денови - Кратово, го задржува концептот на една балканска ѕвезда за секоја година, а овој пат организаторот е горд дека оваа година ќе имаме музичари кои имаат значително место на балканска музичка карта, а со посебна задоволство сме горди на концертниот настап кој оваа година ќе го има нашата и балканска музичка ѕвезда, Калиопи, која ќе настапи со својот бенд. Се очекуваат посетители од цела Македонија да ги исполнат улиците на градот уживајќи во одличната музика. Овој фестивал е одлична можност за секој да се запознае со историјата на прекрасното Кратово и да си ја исполни душата со прекрасна музика, кратовски гурмански специјалитети и одлична забава.

Пред посетата на Кратово се препорачува посетителите навремено да обезбедат сместување бидејќи сместувачките капацитети се ограничени, а се очекува интересот да е значително поголем од минатата година.

Кузмановски: Ја посакував Германија, во Загреб ќе се чувствуваме како да играме на домашен терен

Македонската ракометна репрезентација ќе се натпреварува во групата Б на Европското првенство во Хрватска, кое ќе се одржи во јануари следната година. Нашите момци добија доста интересни противници, односно силите ќе ги одмерат со европскиот првак, Германија, како и со Словенија на Вујо и Црна Гора на бекот на Вардар, Борозан. 

За очекувањата од оваа ждрепка еден од најнадежните македонски ракометари, Филип Кузмановски ни изјави дека е задоволен од истата, бидејќи лично ја посакувал Германија за противник на ова ЕП. 

„Добивме интересна група и мислам дека ќе биде неизвесно до крај. Јас лично ја посакував Германија и среќен сум што ми се исполни желбата. Сите знаеме што значи Германија во ракометот. Нас ни преостанува максимално да се подготвиме за секоја од овие репрезентации. Се сеќавам на минатото првенство во Хрватска, кога Македонија играше како на домашен терен, со голема поддршка од фалангата. Сигурен сум дека овој пат ќе имам уште поголема поддршка и ќе се чувствуваме како да играме на домашен терен, а тоа ќе биде една голема предност за нас и заедно со нив да можеме да направиме голем резултат. Би сакал сите да сме здрави дотогаш и се да биди во најдобар ред со секој од нас“, вели битолчанецот. 

Натпреварите од оваа група ќе се одиграат во загрепската „Арена“. 

Најчитани

Твитови