Сите полудеа за лебот „без калории“ од 3 состојки, во кој нема брашно! (фото)

Целиот свет полуде за т.н. „облак леб“, а причината за тоа е многу обична - едно негово парче има смао 60 калории - скоро дупло помалку од едно парче тост и содржи само 1 грам јаглехидрати.

Во прашање е леб без јаглехидрати, кој исто така не содржи глутен.

За разлика од останатите лебови, овој не содржи брашно, туку во него има само јајца - поточно белки.

Рецепт:

Потребно ви е масло, 4 јајца (одвоени да бидат белките од жолчките), 50 грама сирење и 1/4 кафена лажичка сок од лимон.

 

I am going to attempt making cloud bread aka oopsie bread later today. Anyone who makes it have any tips/tricks they would want to share? What seasonings do you add as I have heard they are quite plain as is. . . This is the recipe I was given for it. Ive read you can omit seasonings, replace them, make them savory, plain or even sweet with stevia and cinnamon. Ingredients: 4 large eggs, separated 1/2 teaspoon cream of tartar 2 ounces low fat cream cheese 1 teaspoon Italian herb seasoning 1/2 teaspoon sea salt 1/4 - 1/2 teaspoon garlic powder Directions: Preheat the oven to 300 degrees F. If you have a convection oven, set on convect. Line two large baking sheets with parchment paper. Separate the egg whites and egg yolks. Place the whites in a stand mixer with a whip attachment. Add the cream of tartar and beat on high until the froth turns into firm meringue peaks. Move to a separate bowl. Place the cream cheese in the empty stand mixing bowl. Beat on high to soften. Then add the egg yolks one at a time to incorporate. Scrape the bowl and beat until the mixture is completely smooth. Then beat in the Italian seasoning, salt, and garlic powder. Gently fold the firm meringue into the yolk mixture. Try to deflate the meringue as little as possible, so the mixture is still firm and foamy. Spoon 1/4 cup portions of the foam onto the baking sheets and spread into even 4 inch circles, 3/4 inch high. Make sure to leave space around each circle. Bake on convect for 15-18 minutes, or in a conventional oven for up to 30 minutes. The bread should be golden on the outside and firm. The center should not jiggle when shaken. Cool for several minutes on the baking sheets, then move and serve! #cloudbread #lowcarb #wlsrecipes

A post shared by Summer R (@sleevedsummer) on

Подготовка:

Белките се мешаат со татар крем, но со оглед на тоа што тој не е толку распространет кај нас, како замена можете да користите лимонов сок во истата количина.

Белките и лимоновиот сок се мешаат и потоа се додава јогурт или сирење (колку помрсно, толку подобро).

Крајниот резултат би требало да биде сличен на смесата за палачинки, која потоа во кругови се нанесува на тепсија и се пече до 30 минути на температура од 148 степени Целзиусови.

Новинарката Снежана Лупевска Созен го прослави првиот роденден на својот син (фото)

Македонската новинарка Снежана Лупевска Созен минатата година доби син Микаил, а денес таа и нејзиниот сопруг Еркан Созен го прославија првиот роденден на синот,.

Снежана сподели фотографии на социјалните мрежи од роденденската амтосфера.

Невкусен дипломатски срам сред Скопје: Амбасадорот на Израел направи стој на раце на плоштад „Македонија“

Амбасадорот на Израел, Дан Ориан, по вчерашната средба со министерот за надворешни работи, Никола Димитров, се упати кон плоштадот „Македонија“.

Тој објави фотографија на Фејсбук на која стои на раце до подземната фонтана на плоштадот.

„На пат кон следниот состанок, по средбата со министерот за надворешни работи, застанав за момент до фонтаната во центарот на градот, ги ставив палтото и актовката на земја и…знаете“, напишал Ориан.

Замина уште една ѕвезда: Почина познатиот српски пејач

Доајенот на српската староградска и народна музика, Предграг Гојковиќ - Цуне почина денеска на 85-годишна возраст, јави РТС.

Гојковиќ е роден во 1932 година во селото Брзан во Шумадија. По завршувањето на средното образование во Белград, се запишал на Трговската академија, но никогаш не ја завршил, посветувајќи се на својата најголема љубов - музиката.

Својата слава покрај со изведбата на староградски песни, Цуне ја стека и со интерппретацијата на народна музика, севдалинки, но и забавни и мексикански песни.

Прекарот Цуне го добил поради реченицата што често ја користела неговата мајка: „Оди, мајка да те цуне (бакне)“. 

Најчитани

Твитови