Сите полудеа за лебот „без калории“ од 3 состојки, во кој нема брашно! (фото)

Целиот свет полуде за т.н. „облак леб“, а причината за тоа е многу обична - едно негово парче има смао 60 калории - скоро дупло помалку од едно парче тост и содржи само 1 грам јаглехидрати.

Во прашање е леб без јаглехидрати, кој исто така не содржи глутен.

За разлика од останатите лебови, овој не содржи брашно, туку во него има само јајца - поточно белки.

Рецепт:

Потребно ви е масло, 4 јајца (одвоени да бидат белките од жолчките), 50 грама сирење и 1/4 кафена лажичка сок од лимон.

 

I am going to attempt making cloud bread aka oopsie bread later today. Anyone who makes it have any tips/tricks they would want to share? What seasonings do you add as I have heard they are quite plain as is. . . This is the recipe I was given for it. Ive read you can omit seasonings, replace them, make them savory, plain or even sweet with stevia and cinnamon. Ingredients: 4 large eggs, separated 1/2 teaspoon cream of tartar 2 ounces low fat cream cheese 1 teaspoon Italian herb seasoning 1/2 teaspoon sea salt 1/4 - 1/2 teaspoon garlic powder Directions: Preheat the oven to 300 degrees F. If you have a convection oven, set on convect. Line two large baking sheets with parchment paper. Separate the egg whites and egg yolks. Place the whites in a stand mixer with a whip attachment. Add the cream of tartar and beat on high until the froth turns into firm meringue peaks. Move to a separate bowl. Place the cream cheese in the empty stand mixing bowl. Beat on high to soften. Then add the egg yolks one at a time to incorporate. Scrape the bowl and beat until the mixture is completely smooth. Then beat in the Italian seasoning, salt, and garlic powder. Gently fold the firm meringue into the yolk mixture. Try to deflate the meringue as little as possible, so the mixture is still firm and foamy. Spoon 1/4 cup portions of the foam onto the baking sheets and spread into even 4 inch circles, 3/4 inch high. Make sure to leave space around each circle. Bake on convect for 15-18 minutes, or in a conventional oven for up to 30 minutes. The bread should be golden on the outside and firm. The center should not jiggle when shaken. Cool for several minutes on the baking sheets, then move and serve! #cloudbread #lowcarb #wlsrecipes

A post shared by Summer R (@sleevedsummer) on

Подготовка:

Белките се мешаат со татар крем, но со оглед на тоа што тој не е толку распространет кај нас, како замена можете да користите лимонов сок во истата количина.

Белките и лимоновиот сок се мешаат и потоа се додава јогурт или сирење (колку помрсно, толку подобро).

Крајниот резултат би требало да биде сличен на смесата за палачинки, која потоа во кругови се нанесува на тепсија и се пече до 30 минути на температура од 148 степени Целзиусови.

ЧЕСТИТКИ: Сека Алексиќ доби нов член во семејството, еве ги првите фотографии

Сека Алексиќ често објавува фотографии на социјалните мрежи и тоа најчесто со својот син Јаков или пак со нејзините домашни милиничиња.

Таа на своите следачи на Инстаграм им откри дека во нивниот дом се всели нов член, односно ново милениче. Станува збор за куче кое пејачката го крси Арон Рон.

Пожар во стан во Скопје, повредени 3 лица

Три лица се повредени во пожар во стан во Скопје кој изгорел целосно. Пожарот се проширил и во два соседни стана.

Полицијата соопшти дека  пожарот избувнал ноќеска, околу еден час по полноќ, во стан во зграда на ул.Сава Ковачевиќ сопственост на М.С. (73), која била сама.

Од пожарот, дошло до пукање на цевките од парното, при што се оштетени и станот сопстеност на В.М. (36) и станот сопственост на Б.А. (40).

Исто така, од пожарот со повреди се здобиле М.Ј (52) и С.Ј. (52) – станари во истата зграда, кои со возила на Итната медицинска помош биле пренесени во ГОБ „8-ми Септември“, каде по укажаната лекарска помош им биле констатирани телесни повреди.

Пожарот е изгаснат.

Ова е причината зошто утринското кафе протерува!

Дали забележавте дека кога ќе го испиете кафето, особено она првото утринско, веќе после неколку минути чувствувате потреба за да го посетите тоалетот...

Сите ги имаат истите симптоми. Не е кофеинот, ако мислевте на тоа. Обидете се со кока-кола ако сакате, нема да го добиете истиот ефект, затоа што овде кафето е во прашање.

Се уште не е научно потврдено која од супстанците во кафето имаат лаксативен ефект, кој не тера да одиме во тоалет. Станува збор за два хормона, чие количество се зголемува - гастрин, кој ја поттикнува перисталтиката на цревата и холецистокин - задолжен да регулира колку често имаме потреба да одиме во тоалет. Научниците заклучуваат дека некоја од компонентите што го зголемува кафето, ги лачи овие хормони и не тера да го извршуваме она...

Се надеваме дека наскоро ќе се открие точно која супстанца не протерува, затоа што ќе им помогне многу на оние што страдаат од тврда столица.

Најчитани

Твитови