Уште 24 часа не делат од започнувањето на ЗОИ

Во годините во коишто се одржуваат светските фудбалски првенства, глобална најава за спортските спектакли коишто се резервирани за летните месеци се Зимските Олимписки Игри. 23-тите Зимски Олимписки Игри од 9 до 25 февруари 2018 ќе се одржат во јужнокорејски Пјонгчанг, којшто ќе биде третиот азиски град-домаќин на оваа грандиозна спортска манифестација по јапонските Сапоро во 1972 и по Нагано во 1998 година. Ова ќе бидат први Зимски Олимписки Игри на коишто ќе бидат поделени повеќе од 100 комплети медали, ќе бидат промовирани лауреати и нивни придружници на пиедесталот во 102 дисциплини.

Пјонгчанг е оддалечен само деведесетина километри од димилитаризираната зона којашто ги дели Јужна и Северна Кореја, па близината на толку значаен и голем спортски настан до политички и воено нестабилно подрачје ќе биде една од спецификите коишто ќе ги следат овие ЗОИ. Официјалниот слоган на Игрите ќе биде „Страст. Поврзани“. „Страст“ ќе го симболизира Пјонгчанг 2018 како сцена на глобален спортски фестивал на којашто луѓето ќе ја доживеат возбудата на духот на олимпизмот, ќе споделат инспирации и ќе се запознаат со посебната корејска гостопримливост. „Поврзани“ ќе ги потенцира културните разлики и отвореноста на Пјонгчанг, во смисла дека сите генерации ќе можат во секое време и каде било да бидат во меѓусебни релации благодарение на врвните корејски технолошки достигнувања. Олимпискиот стадион со капацитет од 35 илјади гледачи, којшто има петтоаголен облик, ќе се користи само за церемонијалите на свеченото отворање и на свеченот затворање. По завршувањето на Игрите ќе биде урнат. 

Маскоти на Зимските Олимписки Игри 2018 се Сухоранг (бел тигар) и Бандаби (црна мечка). Сухоранг се смета за животно чувар на Кореја. На корејски јазик „сухо“ значи заштита, додека „ранг“ е произлезен од корејскиот збор за тигар. Азиската црна мечка Бандаби има полумесечина на градите. Тоа ја симболизира силната волја и храброста во корејскиот фолклор. „Банда“ е изведен од корејскиот збор за полумесечина, а „Би“ ја означува прославата којашто ја носат Овие Игри. 

Олимпискиот амблем на Пјонгчанг симболизира хармонија. Се состои од пет бои: жолта, зелена, сина, црвена и црна. Произлегува од мотивите на олимписките кругови и ги содржи петте бои коишто се корејско обележје. Пјонгчанг ќе биде уникатен град-домаќин поради близината на сите олимписки борилишта. Дури и до најоддалечените, како Алпенсиа ресортот, Јеонгсеон алпскиот центар, Бокванг снежниот парк, Гангнеун олимпискиот парк и Квандонг центарот за хокеј на мраз ќе се стигнува за помалку од половина час возење. Пјонгчанг ќе биде најмалиот град домаќин на Зимски Олимписки Игри по Лилехамер, каде што се одржаа ЗОИ во 1994 година.

За овие игри беше заинтересирана и Северна Кореја, којашто имаше идеја да биде своевиден кодомаќин, евентуално организирајќи ги скијачките натпреварувања во Вонсон, во провинцијата Гангвон. Сепак, организацискиот комитет на Игрите 2018 во Пјонгчанг ја одби ваквата понуда. Проценките се дека вкупните трошоци за Зимските Олимписки Игри во Пјонгчанг ќе изнесуваат 10 милијадри долари, што би било петпати помалку од Игрите во Сочи 2014, за коишто се смета дека се најскапите воопшто досега. Со оглед на географската местоположба, Пјонгчанг изгледаше сообраќајно изолиран од престолнината Сеул, којшто е оддалечен 125 километри.

Сепак, Јужна Кореја изгради нова железница меѓу двата града којашто го забрза патувањето. Дистанцата од Сеул до Пјонгчанг сега се менува за помалку од еден час. Интернационалниот Олимписки Комитет ја суспендираше Русија од овие ЗОИ во Пјонгчанг, поради долготрајната истрага за систематско користење допинг во оваа земја. Под олимписките обележја, ќе можат да настапат само оние руски спортисти коишто ќе докажат дека не користеле дстимулативни средства.

Ексклузивно на Првата програма на Македонската Телевизија со свечено отворање на 9ти февруари 12:00ч, во текот на 16-те натпреварувачки дена, екипата од 7 коментатори ќе покрива над 200 часа олимписка програма, при што најголемиот дел ќе биде во живо, во периодот од 02:00 до 15:30, но и одложни снимки во периодот од 15:30 до 23:00.

„Trinity Strings“ женски бенд кој ги помести границите на македонската естрада: Направија преработка и видео запис кој дефинитивно е светско а наше! (ВИДЕО)

Три девојки, две вилиони, едно виолончело, талент и резултатот е нешто светско а наше. Нешто што прв пат и се случи на Македонија. Женски бенд кој ги помести границите на вообичаеното, веќе видено и слушнато. „Trinity Strings“ - нешто ново на естрадава, нешто повеќе од добро...

Во соработка со Роберт Билбилов и Зоран Зонде Стојановски направија одлична преработка на „Луд сум по тебе„ на Александар Тарабунов. 

Како звучи и изгледа видео записот погледнете во продолжение. Не само што е мелем за уши туку и за очи! 

Уживајте...

Колку ќе биде К-15 за 2018-та година, и до кога фирмите најдоцна треба да Ви исплатат!

Регресот за годишен одмор или К-15 и оваа година ќе им следува на вработените во приватните компании од македонското стопанство. Фирмите кои не го исплатиле во претходните 10 месеци ќе мораат тоа да го направат во ноември и декември, а во случај да не го исплатат предвидени се парични и затворски казни за работодавачите. 

Висината на К-15 се одредува врз основа на податоците за износот на просечната нето и бруто плата по вработен исплатена во поселдните три месеци. Врз основа на овие пресметки, минатата година тој износ беше најмалку 8.909 денари – најмалку 40% од просечната нето плата, а најмногу до 13.116 денари – најмногу до 40% од просечната бруто плата по вработен објавена за последните 3 месеци.

ДАЛИ ТРЕБА ДА СЕ ОЧЕКУВА ПОВИСОК К-15 ЗА 2018?

Зголемувањето на минималнецот од 10.080 на 12.000 денари и постојаниот пораст на просечната бруто и нето плата по вработен во Македонија се двата фактори коо влијаат на тоа работниците на крајот од годината да добијат поголем износ за К-15 во однос на оној кој беше исплатен минатата година.

Нашата пресметка врз основа на податоците на Државниот завод за статистика (ДЗС) за движењето на просечната нето и бруто плата во месец јуни покажа дека износот на К-15 за секој вработен во Македонија треба да се движи во интервал од 9.123 до 13.403 денари. 

Според обликот на носот откријте карактерни особини за одредена личност!

Звучи чудно, но е вистинито. Погледнете ги овие осум различни облици на носеви и кои карактеристики се врзуваат за нив, па самите проценете дали има вистина во тоа.

1.Нубијски нос

Овој облик на нос се издвојува од другите со својата должина. Мостот е речиси рамен, додека пошироката точка на носот е насочена надолу. Лицата со ваков облик на нос се љубопитни и радознали. Исто така се оптимистични, симпатични и секогаш се трудат да најдат решение за секој проблем.

2.Грчки нос

Обликот на овој нос потекнува од познатите грчки скулптури за кои бил карактеристичен. Тој се одликува со тоа што е тесен и прав. Луѓето со овој облик на нос се обично повлечени и не сакаат да бидат во центарот на вниманието. Мошне се практични и лојални. Тешко е да се разговара со нив отворено за емоциите.

3.Кукаст нос

Многумина го споредуваат овој облик на носот со оној што потсетува на птичји клун. Тој е свиткан од основата односно од веѓите до врвот на носот. Луѓето со ваков нос се креативни и пожртвувани. Страсно ги бранат сопствените верувања и не се плашат да ризикуваат за да ги постигнат сопствените цели.

4.Извиткан нос

Мошне е сличен на претходниот, но овој нос е превиткан од носната коска до врвот. Сепак врвот е значително пошилест. Луѓето со овој облик на нос се смета дека се мошне одлучни, мошне се посветени на својата работа и добри се во организација.

5.Копчест нос

Овој нос е мошне краток и делува мошне симпатично. Тоа е најпопуларниот облик, затоа што не ги нервира луѓето. Тие имаат прилично силна волја, сакаат да бидат директни и мошне се одлучни во тоа секогаш да го добијат тоа што го сакаат.

6.Рамен нос

Овој облик е најчест во Азија и малку е порамен од другите облици. Врвот на носот е кружен, а носниците се пошироки. Лицата со рамен нос имаат силен карактер. Тие се мошне темпераментни и страствени, а може мошне да се налутат ако некој си игра со нивното трпение.

7.Конкавен нос

Обликот на овој нос се одликува со мал лак на носната коска. Слично како и копчестиот нос и овој е мошне популарен затоа што не е мошне впечатлив и изгледа мошне нежно. Луѓето чијшто нос има ваков облик се великодушни и секогаш подготвени да им помогнат на другите. Мошне се чувствителни.

8.Накривен нос

Можеби називот на овој нос не е особено ласкав, но овој облик на носот укажува на нежен карактер. Мостот на носот се истакнува додека врвот е мошне заоблен. Лицата со ваков нос се мошне добри во тоа што го прават и знаат да ги сослушаат другите, што ги прави прекрасни пријатели или партнери. Мошне ги ценат лицата што цврсто стојат на земјата.

Најчитани

Твитови