Тајната Стоунхенџ: Могили, артефакти и интриги! (прв дел)

Стоунхенџ стои во рамките на огромен обреден пејзаж. Заокружувајќи ги високите камења некогаш беше над 800 кругови, додавајќи во раскошот на храмот. Од овие енигматски насипи се откопани некои од најдобрите артефакти. Тие се археолошкиот Светиот Грал за разбирање на духовноста и секојдневниот живот на некоја култура која одамна ги нема. Спомениците како Стоунхенџ ги зачувуваат своите математички, астрономски и инженерски способности како мегалитска библиотека. Напишано во камен тие се наследство од нивните неверојатни достигнувања.

Бронзеното време (православна историја c2500-750 п.н.е.) погребни стоки, како што е авион од Балтикот, зрна од Египет и деликатни и сложено дизајнирани златни артефакти откриваат меѓународна трговија и уметничко занаетчиство. Таквите наоди украсуваат неколку британски музеи кои привлекуваат публицитет и внимание.

Сепак, некои од артефакти на могила се многу интригантни и предизвикуваат нашето разбирање за древната Британија. Во едно истражување пронајдени се  документирани докази за цела скелет на џиновски откопан само еден километар од Стоунхенџ, кој бил висок 13 'и 10 инчи, чудни метални предмети и необични плодни плочи, од кои сите биле пронајдени во кружните могили на Салисбери .

Интересно е што старото англиско име за Стоунхенџ беше "Танго од џин", можеби средновековното име било изведено од големите скелети кои биле пронајдени во и околу Салисбери.

„Salisbury Plain“

Стоунхенџ стои како чувар со поглед на огромната Салисбери рамнина. Оваа област е раководена од Министерството за одбрана (МО) и содржи бројни праисториски споменици. Еден од истражувачите го споредува со „Area 51“ во САД, бидејќи содржи воени ‘no-go’ зони. Вооружените служби го користат за да практикуваат маневри, да лансираат ласерско оружје и како интензивен опсег на стрелање. Кружните могили се во изобилство во и околу рамнината, од кои некои се сместени погребувања, иако не сите се толку лесно објаснети. Еден фасцинантен пронајдок дојде од обичен бароус кој беше ископан во 1955 година. Истражениот череп покажа знаци на операција. Првично беше дадено објаснување - черепот беше трепернат. „Trepanning“ е хируршка техника на стружење на длабок круг ритам во дел од черепот. Се мислеше дека може да се примени праисториска трепање за да се намали епилепсијата, да се смалат главоболки и дури и катаракта. Археолозите велат дека нашите предци сметаат дека овие болести се предизвикани од лоши духови.

Така, во еден посебен поглед, „trepanning“ беше делумно шамански одговор за олеснување на симптомите. Една слика ја отсликува излитената потрага, дивјак хакирање длабоко во черепот на непријатнио пациентот што подразбира примитивни и суеверни луѓе кои не се целосно разбирање на импликациите на нивните хируршки активности. Таквото средновековно здружение на темно време е, верувам, навреда на нашите праисториски прататковци.

Кој плаче повеќе, мажите или жените?

Истражувањето направено во врска со емоционалното празнење, односно плачење покажа - верувањето дека жените плачат почесто е точно. Сепак резулатите се изненадувачки во однос на тоа колку редовно плачат мажите, ако се земе во обзир дека ниеден маж нема да признае дека некогаш плачел.

Припадничките на понежниот пол плачат просечно секој шести ден, а мажите еднаш во 3 недели...

Последното истражување на германски научници покажа дека жените ронат солзи 30-64 пати годишно, а мажите многу помалку, само 17 пати. Додека се деца до 13 години, девојчињата и момчињата плачат речиси подеднакво, но понатаму работите се менуваат.

Истражувањето покажало дека возрасните жени обично плачат долги временски периоди и тоа го прават подраматично за разлика од мажите. Времетраењето на просечно плачење кај жените е околу 6 минути, а кај мажите околу 2-3 минути.

Жените плачат почесто отколку мажите, затоа што на тој начин си ги олеснуваат своите емоции или го отфрлаат чувството на тага. Истото истражување покажало дека 65% од дамите плачат со липање, додека таква ситуација се случува само кај 6% од мажите.

Причините за плачење се разликуваат. Жените плачат кога ќе се соочат со ситуација или проблем за кој е тешко да се најде решение, но и со потсетувањето на тажни и тешки искуства од минатото. Од друга страна, мажите плачат кога сочувствуваат со некоја личност, а многу често поради прекин на љубовна врска.

Како најлесно да ги преболите бившите?!

Сите знаеме дека раскинувањето никогаш не е лесно. Тоа е процес низ кој сите поминуваме различно. 

За да се поштедите од поголема болка и постапки за кои подоцна може да зажалите, бидете разумни и послушајте што вика науката за преболувањето на бившите.

Повеќе во видеото:

Ја идеализирате вашата врска – ова се четири јасни знаци дека ништо не е идеално!

Колку и љубовта од нас да бара компромиси и попустливост кон некои навики на нашиот партнер, постојат работи кои едноставно не треба да се толерираат во текот на врската. Се разбира, вие не сте единствената личност која толерира, исто така и вие сте склони кон грешки, спрема кои вашиот партнер е толерантен, но сепак, ако некои ситуации постојано се повторуваат, не треба да живеете во заблуда дека вашата врска е совршена.

Вашите потреби се подеднакво важни

Здравата врска подразбира дека и на двајцата ви е убаво и заедно  уживате во вашиот однос, затоа немојте да ги ставате потребите на вашиот партнер пред своите, поточно не го правите тоа постојано. Врската е терен на кој двете страни подеднакво уживаат во познатото. Значи, ако тој е вашиот приоритет, мора и вие да бидете негов, а ако не, не би требало да бидете пар, бидејќи кога сте сами, секој на себеси му е приоритет број еден.

Тој не стои на своите зборови

Се разбира, дека сите несогласувања ги решавате со мирен разговор, а кога ќе укажете на грешките на својот партнер, тој ветува дека тој нема повторно да ги повтори, но сепак, сè е сведено на празни ветувања. Ова е ситуација во која можете да видите дека вашиот партнер не човек од збор и дека со него не можете да планирате сигурна иднина, и тоа не е она што ви треба.

Секогаш имате оправдување за неговите постапки

Наместо да продолжите постојано да наоѓате оправдувања, за неговото, се почесто, неприфатливо однесување, време е да кажете доста и да обрнете внимание на работите во кои тој греши. Ако не е подготвен да се обиде да ги промени своите лоши навики, за да го подобрите вашиот однос, значи дека не му е доволно грижа и дека си е најважен сам на себе.

Немате повеќе самодоверба

Кога сте во здрава и среќна врска, вие блескате и сте полни со самодоверба, додека лошата врска на вас влијае спротивно. Ако сте во врска која што не ви одговара, потребно е поради својата и среќата на вашиот партнер, да ставите точка на оваа приказна.

Нема потреба да се залажувате дека сте во среќна врска, доколку  не сте. Важно е да се почитувате и да се сакате себеси и не дозволувајте да замижите пред некои транспарентни знаци. Колку порано свртите нова страница, толку побргу ќе ви бидат дадени нови шанси за среќа!

извор:попара.мк

Најчитани

Твитови