Позитивни и негативни страни: Руска актерка која со години работи во циркус, открива каков е животот далеку од дома!

„Додека ве боли грбот, вие изведувате на сцена со насмевка на лицето. Додека детето ве прашува: „Мамо, во кој град сме сега“ вие ставате силна шминка на лицето за да ги сокриете подочниците од напорното темпо“, открива Екатерина Запашној.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Профессионал экстра- класса. Кто это? ⠀ Психолог сказал: в специальности надо ставить цель, стать профессионалом экстра-класса? ⠀ Какой он ,этот АРТИСТ ЦИРКА ЭКСТРА-КЛАССА? ⠀ На кого рукой в эпилоге показывают? Или у которого есть звание заслуженного/народного артиста? Кто работает много жанров? Может он много зарабатывает? ⠀ Прочитав лекцию о том, как видят профессионала экстра-класса психологи, задумалась, кто же в цирке этот самый профессионал? ⠀ ▪️Профессионал всегда уважительно относится к своему коллеге и никогда не будет предлагать своих услуг, если его об этом не просят, но никогда не откажет в помощи, если просьбы поступят. ⠀ ▪️Профессионал своевременно и охотно прибегает к помощи своих коллег и легко говорит о своей некомпетентности в тех вопросах, где он некомпетентен. ⠀ ▪️Профессионал никогда не обещает 100%-ю гарантию успеха, а только гарантирует, что приложит все усилия. ⠀ ▪️Профессионал постоянно учится. ⠀ ▪️Профессионал знает коллег, уровень профессиональных навыков которых более высок, чем у него. ⠀ ▪️Профессионал физически здоров, материально достаточно обеспечен и счастлив в личной жизни. Чем выше уровень ⠀ ▪️Профессионал — это тот, кто не только сам владеет ремеслом, но и может этому научить другого. ⠀ .▪️Профессионал имеет широкое общее образование. ⠀ ▪️С профессионалом легко общаться, ибо он сложно устроен и может подстроиться под любого человека. У него нет ярко выраженного хобби. Его профессия — это и есть его хобби ⠀ ◾️В работе движения у профессионала плавные. Создается даже впечатление некоторой медлительности. Но из-за отсутствия лишних движений работает он быстро. ⠀ КАК ВЫ ОПРЕДЕЛЯЕТЕ ПРОФЕССИОНАЛА? ПО КАКИМ КРИТЕРИЯМ? И действительно ли надо стремиться стать этим самым «экстра классом»? ⠀ ⠀ ⠀ #профессионал #психология #circuslife #литвак #артист #цирк #artist #эмоции #фестиваль #idol #rose #flowers #extra #class #мск #msk #moscow #circusart #aerialstraps #запашная_оцирке

A post shared by ЕКАТЕРИНА ЗАПАШНАЯ (@katerina_ptica) on

 

Екатерина Запашној е руска актерка која со години работи во циркус. Има акробатски точки и отворено говори како изгледа животот во циркусот.

Покрај неа секогаш се нејзиниот сопруг Константин и нивната ќерка.

Екатерина вели дека иако работата во циркус ви изгледа како бескрајно патување и авантура, тоа сепак е рутина. Дури и кога се во најубавите градови на светот, артистите се посветени на работата и им останува навистина малку време за истражување, пред да заминат на друго место. Времето во најголем дел го користат за да се распакуваат и спакуваат.

И додека нивните раскошни костими и додатоци при настапите им изгледаат магично на гледачите, за артистите се голем товар при патувањата.

Екатерина открива дека на пробите артистите не изгледаат ни оддалеку толку гламурозно како на настапите.Пијат апчиња против болки и ставаат ластици на зглобовите поради напорното темпо. Нивото на повреди во циркусот е огромно.

Точките со животните се најболни и за публиката и за самите изведувачи. Екатерина има изведба со кучиња, но постапува многу внимателно со нив. Таа дури има и блог со едукативни совети и лични искуства со нив. Дресирањето на животните Екатерина го прави на внимателен начин и во склоп на циркусот секогаш има ветеринар.

Екатерина има правило секогаш да говори со нејзината ќерка како со возрасна личност и ја прашува дали е среќна. Таа ѝ чита приказни за добра ноќ и ја учи да комуницира со животните.

Внимавајте: Не се заљубувајте во припаднците со овој хороскопски знак!

Не се заљубувајте во Рак затоа што има златно срце, најчисто срце кое некогаш ќе го запознаете. Тие влегуваат во врска без никакви задни намери и не бараат ништо од вас. Тие ќе ве сакаат со цело срце ако им покажете дека го заслужувате тоа. Тие се прекрасни души кои даваат сѐ од себе за другите да бидат среќни.

Не се заљубувајте во Рак, затоа што и покрај тоа што има срце од злато, тие околу себе имаат ѕидови. Морате малку да се потрудите за да им се приближите. Нивната љубов не е едноставна, но знаеме дека најдобрите работи во животот никогаш не се едноставни.

Не се заљубувајте во Рак, затоа што ќе запомнат сѐ што ќе им кажете, дури и ако го кажете тоа со шепот. Тие слушаат повеќе од она што го кажувате и навистина се грижат. Тие ќе запомнат работи кои вие сте заборавиле дека сте ги кажале. И ќе се чувствувате дека ги познавате цел живот.

Не се заљубувајте во Рак, затоа што тие премногу се грижат. Се грижат за вашите чувства и секогаш ќе внимаваат да не ве повредат. Тие ќе ви се извинуваат и повеќе отколку што треба, затоа што сакаат да бидете среќни.

Не се заљубувајте во Рак, затоа што тие се премногу чувствителни. Тие ќе ве научат поинаку да гледате на животот, да бидете повнимателни… Ќе видете како ќе почнете да се менувате, затоа што ќе се грижите и за себе, но и за сите останати околу вас.

Не се заљубувајте во Рак, затоа што толку многу се добри, но и срамежливи. Не функционираат најдобро на големи собири, но ако некој ги повлече на страна и започне разговор со нив, тие повторно ќе се претворат во личноста која толку многу ја сакате.

Не се заљубувајте во Рак, затоа што тие секогаш го следат своето срце. Дури и ако се работи за нерационален и нелогичен избор. Тие се прилично тврдоглави кога се во прашање работите што ги сакаат.

Не се заљубувајте во Рак, затоа што навистина ќе се приврзат за вас, а вие ќе бидете пресреќни што сте запознале личност која толку се грижи за вас. Затоа што светот е место во кое луѓето се плашат да го отворат срцето и ретко го прават тоа. Тие беспрекорно ги читаат луѓето и треба да им верувате на нивната процена.

Дури и ако се заколнете дека нема да се заљубите во нив, ќе сфатите дека се заљубувате. Можете да го негирате тоа и да речете дека тоа нема да функционира. Но, еден ден ќе се разбудите и ќе сфатите дека ги сакате повеќе отколку што сакате да признаете. И тоа е уште една работа во која се добри – секогаш им докажуваат на луѓето дека не се во право.

Постои причина зошто Бог ни носи одредени луѓе во животот

Често велиме дека не можеме да објасниме зошто се чувствуваме на одреден начин за некоја личност. Зошто со некои луѓе полесно се поврзуваме, а со други поврзувањето е тешко или незначајно.

Понекогаш изгледа како Бог да нѐ спојува со некои луѓе, како тие да ни се потребни во тој момент во нашиот живот. Тоа се луѓе кои нѐ учат на важна лекција за животот и за себеси.

Постои причина зошто Бог го придвижува нашето срце кон некоја конкретна личност и зошто со неа се поврзуваме со таа личност повеќе од другите. Кога ќе погледнеме назад, не постои ниту една личност кон која сме биле приврзани, а која не нѐ научила на нешто или не играла голема улога во нашиот развој и созревање. Иронијата е голема, бидејќи таквите луѓе само привремено биле дел од нашиот живот, а оставиле огромна тага на него.

Многу често, фазата во која сме во животот одредува какви луѓе привлекуваме кон себе. Изгледа како Бог да ни ги праќа вистинските луѓе во вистинско време. Тој ни дава одговори за животот преку овие луѓе. Нѐ просветлува доближувајќи нѐ до луѓето кои го вадат најдоброто од нас. Ни помага со тоа што не доближува до луѓе кои на некаков начин ја вадат силата од нас.

Понекогаш посакуваме тие луѓе да останат засекогаш во нашиот живот, но многу многу често тоа е невозможно. Не ни е судено тие да бидат во нашиот живот засекогаш. Бог ги носи само за одреден период, за да не направи подобри личности за оние кои ќе останат со нас засекогаш.

Често многу патиме и се нервираме бидејќи овие луѓе си заминуваат брзо од нашиот живот и си мислиме дека немаме среќа. Не сфаќаме и не можеме да прифатиме дека тие си заминуваат и дека Бог ни ги одзема од животот, по убавите времиња кои сме ги поминале со нив. Многу често, наместо да се инспирираме од приказната помината со нив, патиме долго по нив. Сепак, вистината е дека сите тие искуства ја носат вистинската живот во нашиот живот и нѐ учат како да се однесуваме со неа и како да ја цениме и почитуваме.

Мораме да имаме верба. Мораме да веруваме дека подобри времиња доаѓаат пред нас, а дека сите тие искуства се важни лекции во нашиот живот. Можеби тие луѓе биле како некакви ангели пратени да нѐ научат на некаква лекција и да не направат подобра личност, а потоа да одлетаат од нас.

Можеби и тие нѐ учат како да не се држиме до нешто или некого по секоја цена, како да бидеме радосни во убавите моменти, а да ја прифатиме вистината кога нив ќе ги снема и луѓето ќе си отидат. И, највеќе од сѐ: да веруваме во тоа дека Бог чува нешто подобро за нас.

Зошто е добро да јадете кисела зелка?

Зелката е една од ретките, ако не и единствена природна намирница која човекот успеал да ја подобри, односно да ѝ ги зголеми нутритивните својства преку процесот на киселење. Богатството од калиум, железо, магнезиум, сулфур и бакар, ја прави киселата зелка многу корисна за нашето здравје.

Зелката преку процесот на киселење (ферментација) создава исклучително активен кобаламин (витаминот Б12), кој инаку исклучиво може да се најде во намирниците од животинско потекло. Поради оваа причина киселата зелка е неизоставна намирница за вегетаријанците.

Повеќегодишните истражувања потврдуваат дека киселата зелка содржи големо количество на витамин Ц (во 100 г зелка има 50 мг витамин Ц). Покрај тоа, киселата зелка крие вистинско богатство од пиридоксин (витамин Б6), без кој инаку протеините воопшто не би биле искористени. Исто така киселата зелка е богат извор на нијацин (витамин Б3), кој е потребен за целосниот метаболизам, енергија и размена на материи во мозокот.

Расол

Познато е дека расолот е пијалак кој се препорачува како лек за тегоби поврзани со варењето, како и народен лек за смалување на отоците на зглобовите.

Меѓутоа, малку е познато дека сокот од кисела зелка не е богат само со витамин Ц, туку е и лековит пијалак со широк спектар на дејства. Со експерименти е докажано дека со сок од свежа зелка успешно се лечи чир на желудник и воспаление на дебелото црево. Помешан со сок од морков и репка, расолот е одличен пијалак за оние кои имаат недостаток на калциум. Исто така се препорачува да го пијат жени во средни години за да го спречат процесот на остеопороза.

Лековити својства:

1. Го подобрува расположението

2. Го прави организмот отпорен на стрес

3. Ја активира размената на материи во мозокот

4. Помага при создавањето на црвени крвни зрнца

5. Ја стимулира работата на клетките и подмладува

6. Помага за зајакнување на коските

7. Ја регулира и намалува количината на масни материи и холестерол во крвта

8. Го зајакнува имунитетот и ја зголемува силата на мускулите

9. Придонесува за обновување на истрошеното сврзно ткиво

Најчитани

Твитови