Бог секогаш има план за Вас: Прочитајте го текстот и ќе сфатите дека вистинските желбите секогаш се исполнуваат!

Кога работите не ви одат од рака, секогаш треба да знаете дека Господ има план за вас. Ако му верувате, Тој ќе ви даде големи дарови.

Си биле три стебла на брдо во шума. Ги разгледувале своите надежи и сништа кога првото стебло кажало:

„Еден ден се надевам дека ќе станам ковчег за злато. Можеби ќе бидам украсено со прекрасна гравура и секој ќе може да ја види мојата убавина“.

Тогаш второто стебло кажало:

„Еден ден јас ќе бидам моќен брод. Ќе ги превезувам кралевите и кралиците преку водата и ќе пловам до крајот на светот. Секој ќе се почувствува сигурен во мене поради силата на мојот трап“.

Конечно третото стебло кажало:

„Јас сакам да пораснам и да бидам најубавото и најрамното стебло во шумата. Луѓето ќе ме гледаат од врвот на брдото, ќе ги гледаат моите гранки и ќе мислат на небесата и на Господ и како јас сум им блиску. Јас ќе бидам најзначајното стебло на сите времиња и луѓето секогаш ќе се сеќаваат на мене“.

По неколку години после молитвите за нивните сништа да станат реалност пристигнала група дрвосечачи до стеблата. Едниот му пришол до првото стебло и кажал: „Ова и изгледа како силно стебло, мислам дека ќе можам да го продадам на  дрвар“. И почнал да го сече стеблото. Стеблото било среќно. Знаело дека дрвосечачот ќе умее од него да направи ковчег за злато.

Кај второто стебло вториот двосеча кажал:„Ова стебло изгледа уште посилно, ќе го продадам на бродоградилиште“. Второто стебло било среќно. Знаело дека е на пат да стане моќен брод.

Кога третиот дрвосеча дошол до третото стебло, стеблото било исплашено, зошто ако го исечат, неговите сништа нема да се остварат. Третиот од дрвосечачите кажал:„Не ми треба ништо посебно од сите стебла, па еве ќе го земам ова“. И тој го исекол стеблото.

Кога првото стебло пристигнало кај дрварот  од него направиле јасли за хранење на стоката. Го ставиле во штала полна со сено. Тоа не беше она за што тоа се молело.

Второто стебло било искористено за изработка на мал рибарски чамец. Завршија неговите сништа за моќен брод кој ги превезува кралевите.

Третото стебло било исечено во големи парчиња и оставено само во темница. Поминаа годии, стеблата ги заборавија нивните сништа.

Еден ден човек и жена пристигнале до шталата. Таа се породила и го ставила детето во јаслите кои се направени до вистинско дрво. Човекот посакуваше да можеше да направи колевка за бебето, но морал да се помири дека и овие јасли ќе послужат. Стеблото, гледајќи ја убавината на детето и неговата невообичаеност, ја почувствувало важноста на овој настан, претчувствувајќи дека во себе го чува најголемото благо на сите времиња.

Години подоцна, група луѓе влегле во рибарски брод направен од второто стебло. Еден од нив бил изморен и заспал. Додека пловел по водата, започнало големо невреме и стеблото увидело дека не е доволно силно да ги заштити луѓето. Луѓето го разбудиле човекот кој спие, тој станал и кажал:„Мир“ и невремето запрело. Тогаш стеблото увидело дека го превезувало кралот над кралевите.

Конечно, некој дојде и го зема третото стебло.  Било носено низ улиците додека другите луѓе му се потсмевале на човекот кој го носи. Кога пристигнале на местото, човекот бил закован на стеблото и кренат во височина да почина на врв на брдо. Кога дошла недела, стеблото увидело дека било доволно силно да стои на врвот на брдото и да биде блиску до Господ, затоа што Христос беше  распнат на него.

Поуката на ова приказна: Кога работите не ви одат од рака, секогаш знајте дека Господ има план за вас. Ако му верувате, Тој ќе ви подари големи дарови. Секое стебло го добило тоа што го посакувало, само не начинот на кој го замислило.

Извор : makedonijadenes.com.mk

Внимавајте: Не се заљубувајте во припаднците со овој хороскопски знак!

Не се заљубувајте во Рак затоа што има златно срце, најчисто срце кое некогаш ќе го запознаете. Тие влегуваат во врска без никакви задни намери и не бараат ништо од вас. Тие ќе ве сакаат со цело срце ако им покажете дека го заслужувате тоа. Тие се прекрасни души кои даваат сѐ од себе за другите да бидат среќни.

Не се заљубувајте во Рак, затоа што и покрај тоа што има срце од злато, тие околу себе имаат ѕидови. Морате малку да се потрудите за да им се приближите. Нивната љубов не е едноставна, но знаеме дека најдобрите работи во животот никогаш не се едноставни.

Не се заљубувајте во Рак, затоа што ќе запомнат сѐ што ќе им кажете, дури и ако го кажете тоа со шепот. Тие слушаат повеќе од она што го кажувате и навистина се грижат. Тие ќе запомнат работи кои вие сте заборавиле дека сте ги кажале. И ќе се чувствувате дека ги познавате цел живот.

Не се заљубувајте во Рак, затоа што тие премногу се грижат. Се грижат за вашите чувства и секогаш ќе внимаваат да не ве повредат. Тие ќе ви се извинуваат и повеќе отколку што треба, затоа што сакаат да бидете среќни.

Не се заљубувајте во Рак, затоа што тие се премногу чувствителни. Тие ќе ве научат поинаку да гледате на животот, да бидете повнимателни… Ќе видете како ќе почнете да се менувате, затоа што ќе се грижите и за себе, но и за сите останати околу вас.

Не се заљубувајте во Рак, затоа што толку многу се добри, но и срамежливи. Не функционираат најдобро на големи собири, но ако некој ги повлече на страна и започне разговор со нив, тие повторно ќе се претворат во личноста која толку многу ја сакате.

Не се заљубувајте во Рак, затоа што тие секогаш го следат своето срце. Дури и ако се работи за нерационален и нелогичен избор. Тие се прилично тврдоглави кога се во прашање работите што ги сакаат.

Не се заљубувајте во Рак, затоа што навистина ќе се приврзат за вас, а вие ќе бидете пресреќни што сте запознале личност која толку се грижи за вас. Затоа што светот е место во кое луѓето се плашат да го отворат срцето и ретко го прават тоа. Тие беспрекорно ги читаат луѓето и треба да им верувате на нивната процена.

Дури и ако се заколнете дека нема да се заљубите во нив, ќе сфатите дека се заљубувате. Можете да го негирате тоа и да речете дека тоа нема да функционира. Но, еден ден ќе се разбудите и ќе сфатите дека ги сакате повеќе отколку што сакате да признаете. И тоа е уште една работа во која се добри – секогаш им докажуваат на луѓето дека не се во право.

Постои причина зошто Бог ни носи одредени луѓе во животот

Често велиме дека не можеме да објасниме зошто се чувствуваме на одреден начин за некоја личност. Зошто со некои луѓе полесно се поврзуваме, а со други поврзувањето е тешко или незначајно.

Понекогаш изгледа како Бог да нѐ спојува со некои луѓе, како тие да ни се потребни во тој момент во нашиот живот. Тоа се луѓе кои нѐ учат на важна лекција за животот и за себеси.

Постои причина зошто Бог го придвижува нашето срце кон некоја конкретна личност и зошто со неа се поврзуваме со таа личност повеќе од другите. Кога ќе погледнеме назад, не постои ниту една личност кон која сме биле приврзани, а која не нѐ научила на нешто или не играла голема улога во нашиот развој и созревање. Иронијата е голема, бидејќи таквите луѓе само привремено биле дел од нашиот живот, а оставиле огромна тага на него.

Многу често, фазата во која сме во животот одредува какви луѓе привлекуваме кон себе. Изгледа како Бог да ни ги праќа вистинските луѓе во вистинско време. Тој ни дава одговори за животот преку овие луѓе. Нѐ просветлува доближувајќи нѐ до луѓето кои го вадат најдоброто од нас. Ни помага со тоа што не доближува до луѓе кои на некаков начин ја вадат силата од нас.

Понекогаш посакуваме тие луѓе да останат засекогаш во нашиот живот, но многу многу често тоа е невозможно. Не ни е судено тие да бидат во нашиот живот засекогаш. Бог ги носи само за одреден период, за да не направи подобри личности за оние кои ќе останат со нас засекогаш.

Често многу патиме и се нервираме бидејќи овие луѓе си заминуваат брзо од нашиот живот и си мислиме дека немаме среќа. Не сфаќаме и не можеме да прифатиме дека тие си заминуваат и дека Бог ни ги одзема од животот, по убавите времиња кои сме ги поминале со нив. Многу често, наместо да се инспирираме од приказната помината со нив, патиме долго по нив. Сепак, вистината е дека сите тие искуства ја носат вистинската живот во нашиот живот и нѐ учат како да се однесуваме со неа и како да ја цениме и почитуваме.

Мораме да имаме верба. Мораме да веруваме дека подобри времиња доаѓаат пред нас, а дека сите тие искуства се важни лекции во нашиот живот. Можеби тие луѓе биле како некакви ангели пратени да нѐ научат на некаква лекција и да не направат подобра личност, а потоа да одлетаат од нас.

Можеби и тие нѐ учат како да не се држиме до нешто или некого по секоја цена, како да бидеме радосни во убавите моменти, а да ја прифатиме вистината кога нив ќе ги снема и луѓето ќе си отидат. И, највеќе од сѐ: да веруваме во тоа дека Бог чува нешто подобро за нас.

Зошто е добро да јадете кисела зелка?

Зелката е една од ретките, ако не и единствена природна намирница која човекот успеал да ја подобри, односно да ѝ ги зголеми нутритивните својства преку процесот на киселење. Богатството од калиум, железо, магнезиум, сулфур и бакар, ја прави киселата зелка многу корисна за нашето здравје.

Зелката преку процесот на киселење (ферментација) создава исклучително активен кобаламин (витаминот Б12), кој инаку исклучиво може да се најде во намирниците од животинско потекло. Поради оваа причина киселата зелка е неизоставна намирница за вегетаријанците.

Повеќегодишните истражувања потврдуваат дека киселата зелка содржи големо количество на витамин Ц (во 100 г зелка има 50 мг витамин Ц). Покрај тоа, киселата зелка крие вистинско богатство од пиридоксин (витамин Б6), без кој инаку протеините воопшто не би биле искористени. Исто така киселата зелка е богат извор на нијацин (витамин Б3), кој е потребен за целосниот метаболизам, енергија и размена на материи во мозокот.

Расол

Познато е дека расолот е пијалак кој се препорачува како лек за тегоби поврзани со варењето, како и народен лек за смалување на отоците на зглобовите.

Меѓутоа, малку е познато дека сокот од кисела зелка не е богат само со витамин Ц, туку е и лековит пијалак со широк спектар на дејства. Со експерименти е докажано дека со сок од свежа зелка успешно се лечи чир на желудник и воспаление на дебелото црево. Помешан со сок од морков и репка, расолот е одличен пијалак за оние кои имаат недостаток на калциум. Исто така се препорачува да го пијат жени во средни години за да го спречат процесот на остеопороза.

Лековити својства:

1. Го подобрува расположението

2. Го прави организмот отпорен на стрес

3. Ја активира размената на материи во мозокот

4. Помага при создавањето на црвени крвни зрнца

5. Ја стимулира работата на клетките и подмладува

6. Помага за зајакнување на коските

7. Ја регулира и намалува количината на масни материи и холестерол во крвта

8. Го зајакнува имунитетот и ја зголемува силата на мускулите

9. Придонесува за обновување на истрошеното сврзно ткиво

Најчитани

Твитови