Фибромијалгија - болка што доаѓа од никаде: И начин како да се намали истата! (Фото)

Луѓето со фибромијалгичен синдром (ФМС), во основа се физички здрави. Светската здравствена организација (СЗО) го третира ФМС како болест, која не може да се лекува. Наместо тоа, поединци мора да научат да се справат со болката. Клучен елемент е движењето.

Во западниот свет страдаат од околу 1-2 проценти од населението на синдромот. Претежно тоа влијае на жените во средната возраст, според неодамна ажурирани насоки за ФМС, која им обезбедува на лекарите некакви препораки за третман. Болеста е обично подмолна. Во препознавањето на фибромијалгичниот синдром важно е пациентот даму ги кажува на лекарот сите поплаки, вклучувајќи и несоница, замор или емоционални проблеми, како анксиозност и депресија.

Секој кој редовно зема лекови треба да го информира лекарот за тоа. Дифузната болка може да биде пропратен ефект на одредени лекови, како што нашироко се користат за намалување на холестеролот, на пример, вели Бернард Арнолд на германската Асоцијација за болка во Берлин. Преку лабораториско испитување на крвта ќе се помогне да се појасни дали болката има физичка причина и дали е резултат на ревматска болест или е одраз на тироиден дефект. Но ФМС не може да се открие таквите тестови. Лекарот исклучува само дека болката од други причини.

Fibromyalgia синдромот значи не се лекува. Искуството на болка, тоа генерално ќе остане за цел живот. Страв од попреченост или предвремена смрт се јавува, но болеста не влијае на смртноста. А постојат неколку начини да се ублажат симптомите. На лица со блага форма на ФМС, им се дава упатство за редовно вежбање. Не е важно дали пациентот оди на танц и игра самба, вежба со фитнес опрема или пешачи. Важно е дека болните процеси се забавуваат преку тоа.вежбање или примена на таи чи или јога. Исто така се препорачува е комбинација на релаксација како терапија, аеробни вежби и бихејвиорална терапија. Бидејќи, тие се често поврзани со физички и емоционални проблеми. На лековите сега се гледна покритично.

Тие треба да се земаат само привремено. Упатството препорачува некои физички терапии како што се термалните бањи, мачкање со кал и лимфна дренажа. Истото важи и за привремено акупунктура. Други третмани, како што ласерски и магнетна терапија, реики и употребата на додатоци во исхраната од лекарите нема да добиете препорака, бидејќи ефикасноста е нејасна или може да има опасни, несакани ефекти.

Инспиративни цитати од Алберт Ајнштајн!

Инспиративни цитати од Алберт Ајнштајн:

Имагинацијата е поважна од едукацијата.

Најтешка работа на светот за сфаќање е данокот на добивка.

Човек почнува да живее кога ќе успее да се надживее себе си.

Господ е многу комплексен, но не е злобен.

Никогаш не размислувам за иднината. И онака доволно брзо доаѓа.

Слабост во ставовите, претставува слаб карактер.

Науката без религија е бесмислена, религијата без наука е слепа.

Секој којшто не згрешил ништо, никогаш не пробал нешто ново.

Големите души често наидувале на агресивност од страна на малите умови.

Постојат два начини да го живеете својот живот: Едниот е да верувате во чуда, другиот, да не верувате во чуда.

Здравиот разум е збир на предрасуди кои ги формираме до осумнаесеттата година.

Единствената работа којашто ми пречи во учењето, е моето образование.

Мирот не може да се постигне преку сила. Единствено преку разбирање.

За решавање на проблемите не можеме да го користиме истиот начин на размислување како кога сме ги создале.

Ако А е успех во животот, тогаш А=X+Y+Z. Во равенката, X е работа, Y е забава, а Z е да ја држите устата затворена.

Две работи се бесконечни. Универзумот и човечката глупавост. Иако, не сум сигурен за универзумот.

Стравот од смртта е најнеоправданиот од сите стравови, бидејќи, не постои ризик од несреќа кога сте мртов.

Единствено живот проживеан за другите е живот вреден за живеење.

Најубавите работи во животот не се оние кои ги добиваме со пари.

Оној кој ги цени вредностите на културата, не може да не биде пацифист.

Национализмот е инфантилна болест. Тоа се сипаници на човештвото.

Немам некои посебни таленти. Јас сум само многу љубопитен.

Секој маж кој вози внимателно додека ја бакнува својата девојка, едноставно не обрнува внимание на бакнежот колку што би требало.

Настојувајте да не нижете успеси, туку да створите вредности.

Секоја будала може да знае по нешто. Поентата е да ги разбереш работите!

Во средиштето на тешкотијата, лежат безброј можности.

Малкумина се оние кои гледаат со своите очи и чувствуваат со своето срце!

Интуитивниот дух е божји дар, а рационалниот дух е верен слуга. Ние создадовме општество кое го слави слугата, а го заборава божјиот дар!

Животна трагедија е она што умира во човекот додека е сè уште жив!

Научете ги правилата и тогаш ќе играте подобро.

Мерата за интелигенција е способноста на човекот да се промени.

Пролетен тренд - Кошули со отворен грб!

Неверојатно женствени, а истовремено и елегантни, кошулите со отворен грб ќе бидат парче облека кое секоја жена ќе мора да го има во гардероберот за пролет 2019.

Внесуваат доза на сексапил без да откривате премногу, а одговараат на буквално секаков тип на панталони и фармерки.

Одлично се трансформираат од дневно во вечерно парче гардероба, па затоа може да ги носите и за дневните обврски, а штом облечете високи потпетици во комбинација со нив – имате добитна модна комбинација за сите свечености.

Знаци и ситуации по кои ќе препознаете човек без манири!

Домашното воспитување, културата и манирите се нешто што не смее да го заборавите во било која ситуација, во било кој дел од денот.

Во модерното време, човекот без манири најлесно ќе го препознаете во следниве ситуации:

1. Не знае за приватност во јавен тоалет.

2. Носот се празни брзо, подалеку од луѓе и уште подалеку од храна и пијалаци. Секој што ќе прекрши некое од овие правила, има недостаток на бон-тон.

3. Имаат храна меѓу забите и не се грижат да ја исчистат.

4. Забораваат да си го закопчат патентот.

5. Не обрнуваат внимание на тоа како им мириса телото.

6. Загризуваат премногу жешка храна, па ја ладат со отворање на устата.

7. Комплиментите им се граничат со манијакалност.

8. Не прашуваат пред да направат или објават фотографија со друг човек.

9. Постојано одат во тоалет кога треба да се плати сметката. Или немаат извадено кеш во нив.

10. Не го нудат своето седиште во јавен превоз на трудници и постари, изморени лица.

11. Носат искинати фармерки секаде, на секакви места и настани.

М. Д. | Црнобело

Најчитани

Твитови