10 работи по кои ќе препознаеш дека си типичен Македонец!

Што Ви паѓа прво на ум кога ќе помислите на типичен Македонец? Дали тоа е ајвар, ракија, кафеана, трошење повеќе од што имате и страв од промаја?

Работи по кои ќе препознаеш дека си типичен Македонец:

Обожавате алкохол и пиете многу

- Не верувате многу во лекарства препишани од доктор, туку имате став дека ракијата и виното се универзален лек.

- Не ви е проблем да појдете до кај соседот и да позајмите шолја масло, јајце или малку кафе

- Кога сте среде нешто и сфаќате дека некој продукт ви недостига воопшто не ви е срам да тропнете на вратата на соседот за помош.

- Ги давате последните пари за кафеана или кафуле

- Имате ниска плата  едвај ги подмирувате сметките, но кафеаната не смее да трпи, за таму ќе ги дадете и последните пари.

- Се карате за историја и со припадници на други нации, но и со други Македонци

- Најлошо е кога се обидува некој да ве натера да ја разделите историјата од политиката. Почнувате дебата и таа нема крај.

- На сите им велите: „Мора да го посетите Охрид и манастирите и Маврово и...“

- Не можете да се смирите додека на некој дојденец не му ги посочите топ дестинациите во Македонија. Но, вистина е, навистина имаме што да понудиме.

- Јадење без запршка не може да помине

- Нашите мајки и баби нè научија така и ако сакате да направите манџа без запршка дефинитивно ќе бидете осудени.

- Сте ги гледале филмовите „Пред дождот“, „Прашина“ и „Тетовирање“ најмалку еднаш

- Горди сте на овие култни македонски филмови и дури знаете фрази од нив.

- Ја почитувате и алтернативната музичка сцена

- Одите во кафеани на фолк музика, но уживате и во добра рок, метал или електронска музика и се забавувате одлично на вакви настани.

- Гледате фудбал и ставате пари во спортска обложувалница

- Обложувањето како да стана традиција, па и вие не можете да одолеете.

- Пријателски сте настроени и многу гостопримливи

- Сакате да дочекувате гости и да ги служите со традиционална храна, ајвар, ракија...

 

ПОЗИТИВНИ И НЕГАТИВНИ КАРАКТЕРИСТИКИ НА ЛУЃЕТО РОДЕНИ ВО ЗНАКОТ НА ВАГА

Луѓето родени во знакот на Вага се љубезни, нежни и вљубеници во убавината, хармонијата и мирот. Меѓутоа, трудејќи се да ги усреќат другите, тешко им е да кажат “НЕ”, и како резултат на тоа, тие се под стрес. Тие имаат многу позитивни особини, но и некои негативни. 

Позитивни страни

Тактичари

Луѓето родени во знакот на Вага се експерти во справувањето со проблемите, ситуациите и задачите, но сепак не може да се каже дека се лукави. Тие се премногу добри за да можат да ги злоупотребуваат емоциите на другите луѓе.

Романтични

Со нив владее планетата Венера и тие се екстремно романтични личности. Без разлика што прават во животот нив ги водат љубовните емоции.

Шармантни

Тие додека зборуваат го шармираат соговорникот и прават луѓето да се чувствуваат среќни во нивно друштво.

Праведни

Имаат силно изразено чувство и потреба за правда и фер игра. Тие можат вешто да се извлечат од некоја ситуација, но не на сметка на некој друг, туку преку свои методи со кои располагаат.

Дипломати

Тие се добро познати по своите дипломатски вештини и способни се да сослушаат секого со трпение.

Негативни страни

Површни

Родените во знакот на Вага честопати знаат да се занесат по надворешната убавина, до тој степен што може да ја игнорираат внатрешната убавина и сите квалитети со кои располага личноста.

Нестабилни

Вагите лесно можат да потпаднат под влијание на други луѓе и склони се кон постојано менување на мислењето. Поради тоа, тешко е да сфатите дали ќе го одржат ветувањето.

Неодлучни

Една од најтешките работи за Вагата е да се одлучи. Кога ќе се соочи со избор, тешко е да одберат што е најдобро за нив, што може да биде голема препрека на патот

Што купуваме и јадеме: Каде македонските пазарџиите ги чуваат производите на овие горештини!

Во какви услови се складираат прехрамбените производи кои потоа како артикли им се продаваат на граѓаните. Ова е особено важно во летниот период кога температурите се високи.

Пеколни горештини го вклучија алармот за прашањето каква храна конзумираме и колку е таа безбедна на овие временски услови. Во какви услови продавачите ја чуваат и продаваат храната, а и колку самите граѓани внимаваат што и од каде купуваат. Тие велат пазарат единствено од проверени продавачи.

Масовни труења нема, велат од клиниката за инфективно, освен некои изолирани случаи кои главно се предизвикани од храна која не била добро згрижена. Докторите препорачуваат граѓаните најмногу да внимаваат на храната која содржи јајца и мајонез.

Се апелира до граѓаните да ги почитуваат препораките за консумирање на безбедна храна, да купуваат на одобрени и регистрирани објкети кои ги имаат имплементирано безбедносните системи, и да внимаваат и на тоа каде се чуваат производите. Граѓаните кога приготвуваат храна дома да внимаваат на подготовката и на нејзиното чување на соодветна температура.

Домашен рецепт за груби пети: По само еден третман ќе имате совршено мазни стапала!

За да се ослободите од овој проблем испробајте го овој рецепт.

Потребно:

* 10 таблети од 300 милиграми аспирин или андол

* 250 милилити ракија, или медицински алкохол од 70 проценти.

Издробете ги таблетите и измешајте со ракијата и оставете да отстои 1- 2 а потоа пред спиење со газа нанесете од смената на испуканите пети и обложете ги со најлонска фолија до наредното утро.

Најчитани

Твитови