Живот после смртта? Научниците велат „ДА!“

Дали постои живот по смртта? Прашање кое постои уште од формирањето на самото човештво, нели? Но, одговорот не е конечен, постојано се менува, а еден научник од Северна Каролина тврди дека постои.

Според теоријата на Др. Роберт Ланза смртта е само илузија која ја создава нашата свест.

„Ние мислиме дека живееме еден живот, еден голем биохемиски процес и дека откако ќе умреме нашето постоење прекинува“ – објаснува, Др. Роберт.

Според неговата биоцентрична теорија, луѓето веруваат во смртта, бидејќи така се научени. Ова учење произлегува од фактот што ние животот го врзуваме за нашето физичко тело, а докажано е дека ова тело умира.

„Нашата свест ја создава вселената, а не обратно. Работата е во тоа како го перцепираме светот околу нас. Ако небото го гледаме како сино, тоа е така затоа што некој не научил дека бојата на небото е сина, но врските во мозокот може да бидат изменети, па може небото да го доживееме како црвено или зелено“ – додава, Др. Роберт.

Др. Роберт Ланза не е единствениот кој ја подржува оваа теорија. Постојат и други научници кои се согласуваат со него. Токму тие тврдат дека се она што го гледаме не постои без нашата свест, односно токму свеста одредува какви ќе бидат работите надвор од нас. Накратко кажано, вселената е алатка на умот.

„Животот е авантура кој го надминува нашиот линеарен начин на размислување. Откако ќе умреме, ние повторно оживуваме што е докажано преку квантната механика и бројни докази од квантната физика“ – вели, Др. Роберт.

Сепак, постојат и такви научници кои се спротивставуваат на ова сфаќање и тврдат дека сознанијата од квантната физика не можат да се сфатат на таков начин и да ја негираат дарвиновата теорија.

Критиката која ја добива биоцентричната теорија: „Денешната наука ги отфрла теориите кои не се согласуваат со дарвиновата теорија. Таа е темел на модерната наука, а Ланза се бави со некој чудни сфаќања кои едноставно се неприфатливи. Неговиот биоцентризам не нуди никакво детално објаснување за свеста и ги игнорира сите оние истражувања кои се бават токму со човековата свест“ 

Направите вкусно турско кафе по стар рецепт!

Има нешто посебно кај турското кафе. Иако можеби сè поретко се наоѓа во кафетериите, воглавно сите го пијат дома. Доколку сакате да го пиете турското кафе како луѓето во минатото, следете ги овие совети.

Пред сè, за добро турско кафе потребна ви е квалитетна мешавина, па немојте да штедите на тоа. Покрај тоа, малкумина знаат дека водата не треба да зоврие. Во ѓезвето се загрева водата до пред вриење, па се тргнува од ринглата.

Дел од водата се трга со филџан, а во останатиот дел се додава кафе (по една полна лажичка за секоја шолја).

Се промешува за да нема грутки, па ѓезвето се враќа на оган. Кога кафето ќе нарасне, повторно се трга од оган и се додава водата што ја истуривте на почетокот. Ѓезвето повторно се враќа на оган и се остава да зоврие.

Тргнете го ѓезвето од оган, почекајте неколку секунди и додајте лажичка студена вода. Тогаш кафето е подготвено за служење.

Ова се некои од најчестите грешки што ги правите додека подготвувате кафе:

Пречестото мешање го убива вкусот.

Доколку кафето се подигне неколку пати, се уништува пената и се губи вкусот.

Мешањето на свареното кафе ќе го измени неговиот вкус.

Доколку пиете благо кафе, најдобро е да го додадете шеќерот во водата додека е ладна. Односно, пред да го ставите и сварите кафето.

Кој плаче повеќе, мажите или жените?

Истражувањето направено во врска со емоционалното празнење, односно плачење покажа - верувањето дека жените плачат почесто е точно. Сепак резулатите се изненадувачки во однос на тоа колку редовно плачат мажите, ако се земе во обзир дека ниеден маж нема да признае дека некогаш плачел.

Припадничките на понежниот пол плачат просечно секој шести ден, а мажите еднаш во 3 недели...

Последното истражување на германски научници покажа дека жените ронат солзи 30-64 пати годишно, а мажите многу помалку, само 17 пати. Додека се деца до 13 години, девојчињата и момчињата плачат речиси подеднакво, но понатаму работите се менуваат.

Истражувањето покажало дека возрасните жени обично плачат долги временски периоди и тоа го прават подраматично за разлика од мажите. Времетраењето на просечно плачење кај жените е околу 6 минути, а кај мажите околу 2-3 минути.

Жените плачат почесто отколку мажите, затоа што на тој начин си ги олеснуваат своите емоции или го отфрлаат чувството на тага. Истото истражување покажало дека 65% од дамите плачат со липање, додека таква ситуација се случува само кај 6% од мажите.

Причините за плачење се разликуваат. Жените плачат кога ќе се соочат со ситуација или проблем за кој е тешко да се најде решение, но и со потсетувањето на тажни и тешки искуства од минатото. Од друга страна, мажите плачат кога сочувствуваат со некоја личност, а многу често поради прекин на љубовна врска.

Како најлесно да ги преболите бившите?!

Сите знаеме дека раскинувањето никогаш не е лесно. Тоа е процес низ кој сите поминуваме различно. 

За да се поштедите од поголема болка и постапки за кои подоцна може да зажалите, бидете разумни и послушајте што вика науката за преболувањето на бившите.

Повеќе во видеото:

Најчитани

Твитови