Стручно објанување: Зошто емоционалните спротивнсоти се привлакуваат!

Од сите начини на кои спротивностите се привлекуваат, можеби најтрнливиот е оној кога тип на емоционален давач ќе се спои со емоционално резервиран тип.

Давачите сакаат да покажуваат блискост: Гушки, бакнувања, цвеќе, натписи на небото – нема такво нешто што би се нарекло премногу за нив. Но, тие исто така имаат и голема потреба да добиваат такви покажувања на љубов.

Тоа не значи дека резервираните типови не сакаат длабоко, туку тие едноставно се чувствуваат непријатно да го покажат тоа. Честопати, тие се потпираат на нивниот партнер да иницира приказ на љубов. Понекогаш, дури и не уживаат да добиваат изрази на љубов.

Во психологијата, овие различни начини на поврзување се нарековаат стилови на приврзаност (атачмент). Делумно се научени а делумно се генетски одредени. Амир Левин, психијатар и невронаучник при Колумбија Универзитетот во Њујорк, идентификувал три типа на стилови на приврзаност. Сигурен, анксиозен и избегнувачки.

Сигурниот тип на луѓе ја сочинуваат повеќе од половината од популацијата и вообичаено се топли, грижливи и се чувствуваат удобно во однос на интимноста.

Оние со анксиозен стил на приврзаност се околу 20% од популацијата и честопати се загрижени за нивната врска и дали партнерот ги сака. Обично тие се емоционално давачки расположени.

Оние со избегнувачки стил на приврзаност сочинуваат 25% од вкупната популација. Според нив, интимноста води до губење на автономијата и се обидуваат да ја минимизираат блискоста.

Во средината на шеесеттите, психологот Мери Ејнсворт разви експеримент кој го нарече „чудната ситуација". Имено, мало дете си игра со својата мајка во една соба. Во собата се наоѓа и некој непознат човек. Во еден момент, мајката ја напушта собата а странецот останува. По некое време, мајката се враќа. Повеќето од децата биле потресени кога мајката ја напуштила собата.

Ејнсворт проучувала што се случува за време на повторното спојување на детето со мајката. Некои од децата побрзале кон своите мајки и биле лесно утешени. Ејнсворт ги окарактеризирала како сигурни. Други пак, не било можно толку лесно да се утешат. Нив ги нарекла „анксиозно-резистентни". Некои од децата не потрчале кон мајките, или пак почнале да се доближуваат но потоа се завртеле наназад. Ејнсворт ги означила како „анксиозно-избегнувачки" .

Друг експеримент „Безизразното Лице", направен од Едвард Троник, развоен психолог, демонстрира како уште на мала возраст децата можат да го осетат емоционалното повлекување на мајките. Д-р Троник снимал мајки кои со љубов се грижеле за своите околу едногодишни бебиња. Во еден момент, мајката го прави своето лице неподвижно. Бебето го забележува тоа и се обидува повторно да предизвика близок однос со неа преку смеење, па со покажување со прст, потоа со испуштање крици и на крај со плачење.

Добрата вест е, како што вели д-р Левин, дека стилот на приврзаност може да се смени. Според експертите, двојките мора да си кажуваат еден со друг што им треба и да бидат што е можно појасни. На пример, може да се каже „Знам дека ти е тешко да искажуваш приврзаност пред моите пријатели, но дома навистина ми е потребно гушкање секој ден."

Целта е да се дојде до заедничко рамниште, а тоа не може да се оствари без комуникација. Советот би бил да обрнувате повеќе внимание на потребите на својот партнер, да ги цените сите различни начини на изразување на приврзаност и љубов и секогаш да бидете јасни во она што го сакате од својот партнер.

Мало мајмунче кое пее додека се капе: Замислете да го имате овој пресладок миленик (видео)

Можеби на прв поглед ви делува не вообичаено за домашен миленик да се има мало мајмунче, но откако ќе го погледнете видеото веднаш ќе го посаката.

Мајмуните како едни од најинтелигентните животни се почесто земаат место за домашен миленик покрај мачките и кучињата. Ова преслатко животно ќе ви го направи денот поубав:

Откриено што ја намалува машкоста за 1 см! Внимавајте ако го практикувате ова

За интимните односи и половите органи речиси и да нема тема која не е разработена и за која не е зборувано. Покрај методите и исхраната која влијае позитивно на големината на машкиот полов орган постои и нешто кое влијае и негативно.

Според студија објавена од „Journal of Sexual Medicine" потврдено е дека дури 20 отсто од машката популација има помал пенис дури и од просечниот, 12,5 цм во ерекција. На нашите простори просечната должина на машкиот полов орган е 14 цм во ерекција.

Она што негативно влијае и доведува до намалување на пенисот е нередовното мастурбирање и немањето сексуални акти.

За виталност и здрав пенис истражувачите велат потребно е барем два пати недлно да имате секс или да мастурбирате, особено ако сте на возраст од 18 до 30 години.

Психолозите тврдат: Сите ова го прават по сексуалниот чин, а навистина е ОПАСНО!

Британските психолози открија интересна работа поврзана со интимните односи, односно за моментите што следат по сексуалниот чин.

Без разлика дали вашата врска е солидна и долга, или сте на самиот почеток, сигурно се случило откако ќе имате секс, да имате голема желба да ги запознаете внатрешните пориви и чуства на вашиот партнер.

Психолозите тврдат дека овој модел на однесување е сосема нормален, бидејќи повеќето луѓе по сексуалните односи сметаат дека се најблиску до нивниот партнер и се склони кон емоционално отворање и доверување на нивните интимни тајни.

Иако во хармоничен емотивен однос ова е пожелна работа и тоа овозможува да се доближите и подобро да се запознаете со партнерот, експертите предупредуваат дека тоа може да биде многу штетно на почетокот на врската или во случај на површни односи.

Ако сметате дека вашата врска нема капацитет да стане долгорочна, може да жалите за зборовите што ги споделивте, или дека на некој начин вашиот партнер ќе го користи подоцна против вас.

Најчитани

Твитови