Подземен град во Кападокија стар 5.000 години – дел од туристичката понуда

Подземниот град Аванос, за кој се претпоставува дека е стар 5.000 години, во иднина би можел да стане една од најпопуларните туристички дестинации во Невшехир, Турција.

Влезот во подземниот град беше затворен пред 25 години со одлука на локалните власти поради стравување дека децата кои доаѓаат тука да си играат, може да исчезнат. Неодамна овој простор повторно е отворен.

Во делот на подземниот град откриен досега, пронајдени се простории за престој на луѓе, тунели… Исто така, пронајдени се и статуи во форма на човек.

Подземниот град е оддалечен околу 80 километри од подземните градови Деринкују и Кајмакли.

Градоначалникот на општина Чалиш, Ќазим Јилмаз, за Анадолија изјави дека според описите на оние кои доаѓале тука пред да биде затворен пред 25 години, станува збор за масивен простор покриен со вода.

Јилмаз вели дека општинските власти немаат доволно средства за чистење на овој простор и дека ќе се обратат кон повисоките органи за помош.

– Нашите предци го откриле ова место. Може да се видат различни простории, мали делови, кои, кога ќе ги погледнеме, изгледаат како простории во кои се живеело. Археолозите кои работеа на истражувањето сметаат дека станува збор за историја која се врзува за период од три илјади години пред новата ера. Треба да се направат технички анализи, за да имаме повеќе податоци, рече Јилмаз.

Тој додаде дека ќе се побара помош од Министерството за култура и туризам ова место да биде отворено за туристички посети.

– Ова е национално богатство. Сакаме туристите кои ќе дојдат во Кападокија, да го видат и подземниот град, рече Јилмаз.

Еден од жителите на подрачјето е и Аладин Сариташ, кој рече дека пред околу 20 години дошла една туѓинка и рекла дека тука се наоѓа Цезаровиот амам и оти собира информации за лековитите води.

– Доаѓаа и други луѓе со мапи. Зборуваа за некој подземен простор. Подобро од нас знаеја за што се работи. Потоа, доаѓаа во уште поголем број, сите зборуваа за лековити води, додаде Сариташ.

Мало мајмунче кое пее додека се капе: Замислете да го имате овој пресладок миленик (видео)

Можеби на прв поглед ви делува не вообичаено за домашен миленик да се има мало мајмунче, но откако ќе го погледнете видеото веднаш ќе го посаката.

Мајмуните како едни од најинтелигентните животни се почесто земаат место за домашен миленик покрај мачките и кучињата. Ова преслатко животно ќе ви го направи денот поубав:

Откриено што ја намалува машкоста за 1 см! Внимавајте ако го практикувате ова

За интимните односи и половите органи речиси и да нема тема која не е разработена и за која не е зборувано. Покрај методите и исхраната која влијае позитивно на големината на машкиот полов орган постои и нешто кое влијае и негативно.

Според студија објавена од „Journal of Sexual Medicine" потврдено е дека дури 20 отсто од машката популација има помал пенис дури и од просечниот, 12,5 цм во ерекција. На нашите простори просечната должина на машкиот полов орган е 14 цм во ерекција.

Она што негативно влијае и доведува до намалување на пенисот е нередовното мастурбирање и немањето сексуални акти.

За виталност и здрав пенис истражувачите велат потребно е барем два пати недлно да имате секс или да мастурбирате, особено ако сте на возраст од 18 до 30 години.

Психолозите тврдат: Сите ова го прават по сексуалниот чин, а навистина е ОПАСНО!

Британските психолози открија интересна работа поврзана со интимните односи, односно за моментите што следат по сексуалниот чин.

Без разлика дали вашата врска е солидна и долга, или сте на самиот почеток, сигурно се случило откако ќе имате секс, да имате голема желба да ги запознаете внатрешните пориви и чуства на вашиот партнер.

Психолозите тврдат дека овој модел на однесување е сосема нормален, бидејќи повеќето луѓе по сексуалните односи сметаат дека се најблиску до нивниот партнер и се склони кон емоционално отворање и доверување на нивните интимни тајни.

Иако во хармоничен емотивен однос ова е пожелна работа и тоа овозможува да се доближите и подобро да се запознаете со партнерот, експертите предупредуваат дека тоа може да биде многу штетно на почетокот на врската или во случај на површни односи.

Ако сметате дека вашата врска нема капацитет да стане долгорочна, може да жалите за зборовите што ги споделивте, или дека на некој начин вашиот партнер ќе го користи подоцна против вас.

Најчитани

Твитови