Како да препознаете расипана храна и топлотен удар кај животните

Агенцијата за храна и ветеринарство излезе со препораки за безбедно кинзумирање на храната на прагот од летото кога со порастот на температурите се зголемуваат и потенцијалните ризици од појава на труење со храна. Високите температури се, додава, се потенцијална опасност и за здравјето на животните доколку за нив, навреме не се преземат мерки за обезбедување на доволни количини храна и вода за пиење.

За да се спречи евентуална појава на труење со храна, неопходно е да се направи правилен избор и нејзина набавка, да се обезбеди соодветен транспорт и услови за чување на храната. При купувањето треба да се води сметка за изгледот, рокот на употреба и соодветното чување на храната, да се купува храна од проверени места каде има услови и каде производите, особено лесно расипливите од животинско потекло се чуваат во разладни уреди, наведуваат од АХВ.

Особено во услови на високи температури, се препорачува да се избегнува да се купува и консумира храна со оштетена амбалажа (нагмечена, надуена или напукната), разладените или замрзнатите производи да се купуваат на крајот од пазарењето, а лесно расипливата храна како што е месото, млекото јајцата и друго да не се чуваат долго време во автомобили и во други транспортни средства. Да се одбегнува купување на разладена или замрзната лесно расиплива храна која се чува надвор од ладилник или замрзнувач.

За да се спречи расипување, разладената храна, се посочува, треба да се чува на температура пониска од 5 степени Целзиусови, а храната која треба да се зготви термички да се обработи на темпeрaтура повисока од 60 степени Целзиусови. Овошјето и зеленчукот пред консумација темелно да се измијат под млаз вода, месото, млекото и јајцата термички добро да се обработат. Доколку по подготвувањето, храната не се консумира веднаш, таа треба да се чува во фрижидер до времето на сервирање. За да се спречи појава на труење со храна и на стомачни инфекции, неопходно е рацете да се мијат повеќе пати во текот на подготовката. На најгорните полици во фрижидерот треба да се чува зготвената храна, а на подолните суровата. Да се води сметка храната да се заштити од инсекти и глодари кои храната може да ја контаминираат. Домашните миленичиња и другите животни да се внимава да не дојдат во контакт со храната што се подготвува.

Кога станува збор за консумирање на храна во угостителските објекти треба да се води сметка тоа да бидат оператори кои водат сметка за хигиената и безбедноста на храната и да имаат добра репутација. Во објектите за брза храна одбегнувајте ги додатоците кои не стојат во ладилник како што се мајонез, кечап, крем салати, сосови, преливи и слично.

Доколку сметате дека храната не е безбедна, не ризикувајте – фрлете ја, советуваат од АХВ.

Топлотен удар кај животните

Порастот на температурите над 30 степени Целзиусови за секое животно претставува голем стрес кој може да се манифестира со намалено консумирање на храна, зголемена потреба за вода, намалено производство на млеко и слаб прираст.

Висок процент влага и недоволна вентилација во објектите може да биде причина за појава на топлотен удар кај животните, а сончаницата се појавува како последица на непосредно, директно изложување на сонце. Во двата случаи исходот може да биде фатален доколку не се делува на време. Напорната работа или транспортот на животните при високи температури, дополнително придонесува за влошување на состојбата.

Забрзано и плитко дишење, несигурен од – (тетеравење), изразена зголемена телесна температура, забрзан пулс, исплашен поглед, зголемена жед, тикови и грчеви на мускулите кои се јавуваат на крај, со неповолна прогноза, се дел од симптомите по кои може да се препознаат топлотниот удар и сончаницата кај животните за што е неопходна итна реакција.

Во вакви услови животното треба да се смести во ладовина или во разладена просторија, каде има доволно количество на воздух, да му се даде доволна количина свежа вода. Телесната температура да се намали со туширање/прскање со умерено ладна вода, или со покривање на главата и вратот со ладна и влажна крпа, но, треба да се внимава ладењето на животното да не биде премногу брзо.

Сопствениците на домашни миленици, како што се посочува, мора да се придржуваат на неколку правила за да спречат несакани последици од топлотен удар. Милениците да не се оставаат во затворен автомобил кој е директно изложен на сонце, да се избегнуваат прошетки на домашните миленици во текот на најтоплиот период од денот. На животните да им се обезбеди доволна количина и постојана достапност до свежа и чиста вода, да се обезбеди престој во проветрени простории.

За да се обезбедат соодветни услови за животните при високи температури потребно е да се внимава и на населеноста (густината) на сместување на животните во објектите. Животните треба да бидат заштитени од директните дејства на сончевите зрачења, односно на испустите потребно е да има настрешници или природни ладовини. Излегувањето на животните да се врши во раните утрински или вечерните часови, периоди кога треба да се организира транспортот на животните или тие да се користат во работни активности, бидејќи тогаш температурите се пониски, стои во соопштениоето од Агенцијата за храна и ветеринарство.

Мажи, сте слушнале ли за Наполеонов комплекс?

Според некои преданија, Наполеон нискиот раст го компензирал војувајќи. Наполеновиот комплекс е еден од најголемите машки проблеми со кои мора да се борат целиот живот.

Личноста која има просечен или неколку сантиметри помал раст од останатите, се чувствува неадекватно и помалку вредно.

Стереотипот кој ги прати мажите со низок раст е дека се поагресивни, погласни и имаат желба за привлекување внимание и докажување.

Фројд тоа го објаснува со фактот дека тоа е одбрамбен став на егото заради кое мажот не може да поднесе да е понизок од просекот.

Антрополозите го поврзуваат агресивниот настап на ниските мажи со еволуциската теорија според која ниските и слаби мажи својата надмоќ ја докажувале така што биле гласни и нападни.

Научниците од центарот за контрола на болести во Атланта неодамна објавиле студија која покажала дека тоа може да биде вистина, односно дека ниските луѓе се поагресивни и понасилни.

Студијата опфатила 600 мажи на возраст од 18-50 години и утврдено е дека тие кои се чувствувале помалку мажествено имаат три пати поголема веројатност да станат насилници.

Стручните лица тврдат дека ниските мажи се чувствуваат поранливо и се склони кон параноја. Но, треба да се наведе дека тестираната група сепак е премногу мала за да може да се извлечат коректни заклучоци.

Зошто сексот на плажа понекогаш е лоша идеја?

Иако звучи многу привлечно и романтично, природата не работи во ваша полза кога се во прашање интимните и страствени моменти. Освен тоа што има многу работи кои ќе ви пречат, ризикувате и опасност од инфекции.

А навистина звучи секси: море, плажа, песок, двајца заљубени… Но, не е се така едноставно како што изгледа. Еве зошто сексот на плажа може да се претвори во ноќна мора.

Песокот влегува секаде

Песочните плажи изгледаат како од бајка, но не се идеално место за секс. Ситните песочни зрнца ќе ви се вовлечат речиси во сите делови од телото, а ако ви се залепат за телото, тогаш ќе ви сметаат за време на односот, а можно е и да почувствувате болка ако влезат во интимните делови.

Сексот би требало да биде спонтан

Но, не е. За почеток ќе посакате да ставите нешто под себе, затоа што не можете да бидете голи ниту на песок, а особено не на камења, бидејќи ќе ве боли. Морате да ставите пешкир или ќебе, но за да не ви пречат, ќе мора да ставите камења на краевите за ветерот да не ги вее. Кога ќе го направите тоа, сфаќате дека сепак има премногу луѓе околу вас, па потоа одите да барате поосамени плажи. Кога ќе го направите се ова, подготвени сте за акција. Но, дали? Или попатно сте ја изгубиле желбата затоа што тоа веќе е навистина детално планиран секс.

Летен пинџур со тиквички - вкусно и брзо се прави

Многу лесно и вкусно пинџурче за ручек во жешки денови.

Се сецкаат тиквички, модар патлиџан, пиперки и домати и се ставаат во тава.

Се посолуваат и се става малку зејтин, се меша и се пече околу пола час на 180 степени. Треба да се промешува неколку пати за време на печењето. Пред крајот се додава сецкан лук и магдонос, се промешува и се пече уште 5 минути.

Состојки 2 тиквички 5,6 пиперки (благи и по некоја лута ако сакате) 3 домати 1 модар патлиџан 1 голема лажица свеж магдонос 2 чешниња лук по вкус масло и сол

Се сервира со павлака и сиренце.Наздравје! Прочитај повеќе: 

Најчитани

Твитови