Како да препознаете дека сте интолерантни на храна?

Кога некои работи редовно се појавуваат и ви создаваат проблеми, и тоа набрзо откако ќе се најадете, тоа би можело да значи дека сте интолерантни на некои намирници.

Еве на кои симптоми треба да обрнете внимание.

Желба за храна

Кога е во прашање интлеранцијата на некоја храна, не поминува она правило дека во сѐ можете умерено да уживате. Консумирањето на храна на која сме осетливи, доведува до интензивна работа на системот за варење кој дава сигнали дека нешто не е во ред. Ако после некое време повторно почувствувате желба за одредена храна и повторно дојде до проблеми во системот за варење, значи дека сте интолерантни на хистамин и дека мора да избегнувате намирници кои се богати со овој биоген амин кој често се наоѓа во преработената храна.

Замор

Хроничен замор кој се јавува и после неколку часа сон може да биде показател дека сте интолерантни на намирниците кои ги јадете секој ден, а не сте свесни за тоа. Заморот и недостатокот од енергија означува дека храната не се разградува како што треба и дека телото не може да ги апсорбира сите тие хранливи материи. Телото вложува големи напори за да се ослободи од соединенијата кои му штетат, поради што нивото на енергија секој ден се намалува, а заморот расте.

Киселини

Иако најчеста причина за ова е ниското ниво на желудочна киселина, понекогаш болките во стомакот се појавуваат поради консумирање на храна на која сте интолерантни. Ако забележите дека лековите за киселини не ви помагаат тогаш веројатно токму таа интолеранција е причина да се јавуваат тие киселини.

Болки во зглобовите

Повеќето луѓе сметаат дека болките во зглобовите се знаци на старост, но понекогаш таа болка е индикатпр на хронични воспаленија во нашето тело. Болките во зглобовите знаат да се појават откако ќе се напиеме млеко или некој млечен производ, а потоа можат да следуваат разни воспалителни процеси. Храната која предизвикува болк проследени со други симптоми, како проблеми во варењето или главоболки, може да биде знак на интолеранција на одредени намирници како што е глутенот.

Осип

Кожата е наш најголем орган па проблемите во внатрешноста на организмот често се манифестираат надвор, на кожата. Зачестените проблеми со кожата, дури и кога сме ги испробале сите можни третмани, можат да бидат показатели за интолеранција на храната која секојдневно ја консумираме. Затоа се препорачува да се обрнува внимание на состојбата на кожата кога јадеме нешто што може да предизвика кожни проблеми.

Пречки во варењето

Најчест симптом на интолеранција на храна се токму пречките во варењето кои вклучуваат гасови, надуеност и запек. Причина за тоа е пореметувањето на добрите бактерии кои се дел од нашето варење, а на оние кои редовно имаат проблеми им се препорачува да одат на лекар и да дознаат дали станува збор за интолеранција на некоја храна.

Секој од симтомите, освен на здравјето, влијае и на нашиот изглед и доброто расположение. Затоа треба да се земе предвид дека она што го јадеме секој ден можеби не е добро за нашиот организам.

Зошто ШВАЈЦАРСКОТО СИРЕЊЕ има дупки?

Постои научно објаснување зошто во швајцарското сирење има дупки, но и зошто во поново време тие дупки се сè помали.

Се работи за честици сено кои останувале во млекото дури и при термичката обработка. Кога сирењето зрее, во тој процес честичката сено околу себе создава меур од воздух, што резултира со познатите дупки.

Во последните години некои производители додаваат вештачки вакви честички, за да се осигураат дека во сирењето ќе има дупки. Причина за тоа е што модерниот начин на молзење на кравите и складирање на млекото е автоматизиран и под строги контроли, па затоа тешко се случува во млекото да остане честичка од сено.

ФОТО: Сораја ја вжешти атмосферата во претесното бикини

Една од најпопуларните Балкански старлети Сораја Вучелиќ очигледно го живее животот  на „висока нога“. Таа на своите фанови на социјалните мрежи постојано им споделува фотографии на кои се гледа како ужива на егзотични дестинации.

Старлетата летово се забавува и проведува со своите исто така секси пријателки во Марбеља, Шпанија.

Зошто ви е тешко да го преболите раскинувањето?

Зошто ви е тешко да продолжите понатаму со животот после раскинувањето на врската, иако сте свесни дека тоа било најдоброто можно решение и исход?

Раскинувањето не е лесен чекор, без разлика дали одлуката била взаемна, ваша или на другата страна. Сепак сте се разделиле од личност со која некогаш сте биле среќни, во која сте биле вљубени.

Има неколку причини зошто ви е тешко да го преболите и надминете раскинувањето:

Осаменост

Една од најчестите причини зошто на луѓето им е тешко да продолжат понатаму по раскинувањето е осаменоста за која стануваат свесни во моментот кога веќе го немаат партнерот покрај себе.

Осаменоста може да нѐ натера да почнеме да копнееме по личност која не била добра за нас.

Решение за ваквите моменти на криза е префрлање на фокусот. Најдобро е фокусот да го префрлите на себе, на нешто што ви причинува среќа, задоволство и радост. Искористете го ова слободно време за нешто корисно и продуктивно и не заборавајте – подобро е да сте сами отколку со некој кој не е добар за вас.

Изгубена самодоверба

Ако сте биле во врска со личност која не била добра за вас или не ви обрнувала внимание, можно е вие да сте почнале да ја губите самодовербата уште додека сте биле во таа нефункицонална врска.

Но, не е сѐ изгубено. Тоа била вашата реакција на таа личност и таа ситуација. Сега сте сами и целото внимание е насочено на вас и вашата добросостојба.

Опкружете се со луѓе кои ве сакаат и во го посакуваат само најдоброто, луѓе кои ве ценат и ве почитуваат, кои веруваат во вас и вашите способности.

Полека, полека, ќе избледи сеќавањето на тоа дека таа личност правела да се чувствувате лошо, а вие ќе најдете начин, механизам и метод да се сакате себе си и да ја одржувате таа љубов и почит кон себе.

Најчитани

Твитови