Кога мајката што дои е болна, дали ќе му наштетите на бебето?

Кога мајката што дои е болна, таа преку млекото му пренесува на детето антитела кои му помагаат да се заштити од развој на болеста, тврдат експертите.

Всушност, со доењето му создавате на детето „штит“ кој го чува и од вашите и од бактериите на другите луѓе. Дури и ако вашето дете се разболи, многу брзо ќе оздрави ако го доите.

Кога не би требало да го доите бебето?

Постојат неколку исклучоци од правилото дека секогаш треба да се дои бебето. Според Американскиот центар за превенција и контрола на болести, доењето не е препорачливо доколку мајката има ХИВ, туберкулоза или човечки Т-лимфотропен вирус тип 1 или 2, доколку прима хемотерапија или одела на третман на зрачење поради канцер. Исто така, доколку детето има галактосемија (ретко генетичко нарушување), немојте да го доите бебето.

Што ако бебето е болно?

Како и возрасните, и децата често ги менуваат своите навики ако не се чувствуваат добро. Дури и кога бебето има воспоставено распоред на хранење, важно е да се прејде на доење на барање ако бебето е болно. На тој начин ќе спречите дехидрирање. Некои бебиња едноставно одбиваат да цицаат кога се чувствуваат лошо. Обратете му се на педијатар за совет за да бидете сигурни дека бебето добива сѐ што треба.

На што треба да се обрне внимание при доењето?

Важна е хидратацијата – пијте многу вода доколку не се чувствувате добро. На тој начин ќе обезбедите доволна количина млеко. Обрнете внимание на положбите – доколку сте болни, лежете настрана и одморајте се додека бебето јаде. Ако носето на бебето е затнато, тогаш поставете го исправено за да може да диши нормално додека јаде.

Мало мајмунче кое пее додека се капе: Замислете да го имате овој пресладок миленик (видео)

Можеби на прв поглед ви делува не вообичаено за домашен миленик да се има мало мајмунче, но откако ќе го погледнете видеото веднаш ќе го посаката.

Мајмуните како едни од најинтелигентните животни се почесто земаат место за домашен миленик покрај мачките и кучињата. Ова преслатко животно ќе ви го направи денот поубав:

Откриено што ја намалува машкоста за 1 см! Внимавајте ако го практикувате ова

За интимните односи и половите органи речиси и да нема тема која не е разработена и за која не е зборувано. Покрај методите и исхраната која влијае позитивно на големината на машкиот полов орган постои и нешто кое влијае и негативно.

Според студија објавена од „Journal of Sexual Medicine" потврдено е дека дури 20 отсто од машката популација има помал пенис дури и од просечниот, 12,5 цм во ерекција. На нашите простори просечната должина на машкиот полов орган е 14 цм во ерекција.

Она што негативно влијае и доведува до намалување на пенисот е нередовното мастурбирање и немањето сексуални акти.

За виталност и здрав пенис истражувачите велат потребно е барем два пати недлно да имате секс или да мастурбирате, особено ако сте на возраст од 18 до 30 години.

Психолозите тврдат: Сите ова го прават по сексуалниот чин, а навистина е ОПАСНО!

Британските психолози открија интересна работа поврзана со интимните односи, односно за моментите што следат по сексуалниот чин.

Без разлика дали вашата врска е солидна и долга, или сте на самиот почеток, сигурно се случило откако ќе имате секс, да имате голема желба да ги запознаете внатрешните пориви и чуства на вашиот партнер.

Психолозите тврдат дека овој модел на однесување е сосема нормален, бидејќи повеќето луѓе по сексуалните односи сметаат дека се најблиску до нивниот партнер и се склони кон емоционално отворање и доверување на нивните интимни тајни.

Иако во хармоничен емотивен однос ова е пожелна работа и тоа овозможува да се доближите и подобро да се запознаете со партнерот, експертите предупредуваат дека тоа може да биде многу штетно на почетокот на врската или во случај на површни односи.

Ако сметате дека вашата врска нема капацитет да стане долгорочна, може да жалите за зборовите што ги споделивте, или дека на некој начин вашиот партнер ќе го користи подоцна против вас.

Најчитани

Твитови