Ракометарот Тони Шопов - Најважен животен натпревар одигран во Болница Неуромедика

За борба многу добро знам. Од моите родители, сопругата и ќерката, до сите ракометни натпревари кои ги имам изиграно. Но изминатите две години се период од нашиот живот кој на никого не му го посакувам. Период на неизвесности, тага, среќа, разочарување, континуирана борба, борба за здравје и живот. Пред две години бев опериран поради малиген процес на левата половина на дебелото црево во состојба на Илеус – преплет црева. Отстранет е делот од дебелото црево зафатен со патолошкиот процес како налагаат хируршките принципи и воспоставен континуитет на дебелото црево. Дијагнозата рак на дебело црево беше удар за целото мое семејство, но уште повеќе за мене. Операцијата и постоперативниот третман и активности беа нешто за кое мислев дека ги оставив зад мене.

Година дена потоа почнуваат тегобите со левиот бубрег. Болки во левиот слабински предел, честа појава на температури лечени со антибиотска терапија, во еден наврат изолирана Ешерихиа коли од урината. Но за жал, животот со мене си поигра и повторно ја стави на тест мојата и силата на моите најблиски. На рутинско испитување со комплутерска томографија на абдомен и карлица детектирани се наголемени лимфни жлезди парааортално лево, задебелување на горна и средна третина на левиот уретер, плус ткиво околу утретерот, задебелување и некроза во еден дел на мускулот Псоас од левата страна, заради што е потребна оперативна интервенција. Но јас бев решен повторно да го победам и да излезам како победник. Потребно ми беше да го добијам најдобриот тим за да го изиргам вториот најважен натпревар во мојот живот.

Капетанот на мојот тим е, за мене најважниот играч, пред се најголемиот и најдобриот човек, доктор, хирург, д-р Бошко Ставрески, специјалист по општа хирургија во Болница Неуромедика. Личност која по втор пат ми го спасува животот, личност која ја има мојата и на моето семејство неизмерна доверба. Состојбата во која бев беше комплексна, но д-р Бошко Ставрески го комплетираше тимот на врвни експерти, прим. д-р Воислав Кајевски, специјалист уролог, д-р Анкица Васовиќ, специјалист анестезиолог, сестра Марија, инструметарка, сестра Маријана, главната медицинска сестра и Мартина, анестетичар, кои повеќе од 8 часа беа на теренот на кој се бореа за моето здравје и живот.

Во Болница Неуромедика, д-р Бошко Ставрески како и секој одличен капетан неколку дена пред операцијата, покрај класичните предоперативни подготовки, ме подготвуваше со разговор кој на мене и на моето семејство ни беа повеќе од потребни. На денот на самата операција секој од докторите имаше одвоено повеќе од час и половина да разговара со нас за целиот процес и резултати, разговори кои делуваа терапевтски, нешто што до сега го немав доживеано во ниедна друга Болница.

Самата операција захтеваше интраоперативно чистење на целиот ретроперитонеален простор од патолошкиот процес, бидејќи две третини од левиот уретер беа инфитрирани од патолошкиот процес и беше целоснио непрооден, а левиот бубрег повеќе од 6 месеци непокажуваше активност на лачење, се отстрани радикално. Постоперативниот тек помина сосема уредно, виталните параметри за цело време беа стабилни, лабораторијските вредности во физиолошки граници. Бев беше отпушен на понатамошно домашно опоравување, во добра општа состојба со уреден локален наод. Трпението и укажаната поддршка на целиот персонал на болницата беше нешто што се разликува од сите други. Одиграниот натпревар на најдобриот тим на Болница Неуромедика, д-р Бошко Ставрески, прим. д-р. Воислав Кајевски и д-р Анкица Васовиќ поентираше со моето испраќање дома со солзи радосници на лицето.

Зошто ШВАЈЦАРСКОТО СИРЕЊЕ има дупки?

Постои научно објаснување зошто во швајцарското сирење има дупки, но и зошто во поново време тие дупки се сè помали.

Се работи за честици сено кои останувале во млекото дури и при термичката обработка. Кога сирењето зрее, во тој процес честичката сено околу себе создава меур од воздух, што резултира со познатите дупки.

Во последните години некои производители додаваат вештачки вакви честички, за да се осигураат дека во сирењето ќе има дупки. Причина за тоа е што модерниот начин на молзење на кравите и складирање на млекото е автоматизиран и под строги контроли, па затоа тешко се случува во млекото да остане честичка од сено.

ФОТО: Сораја ја вжешти атмосферата во претесното бикини

Една од најпопуларните Балкански старлети Сораја Вучелиќ очигледно го живее животот  на „висока нога“. Таа на своите фанови на социјалните мрежи постојано им споделува фотографии на кои се гледа како ужива на егзотични дестинации.

Старлетата летово се забавува и проведува со своите исто така секси пријателки во Марбеља, Шпанија.

Зошто ви е тешко да го преболите раскинувањето?

Зошто ви е тешко да продолжите понатаму со животот после раскинувањето на врската, иако сте свесни дека тоа било најдоброто можно решение и исход?

Раскинувањето не е лесен чекор, без разлика дали одлуката била взаемна, ваша или на другата страна. Сепак сте се разделиле од личност со која некогаш сте биле среќни, во која сте биле вљубени.

Има неколку причини зошто ви е тешко да го преболите и надминете раскинувањето:

Осаменост

Една од најчестите причини зошто на луѓето им е тешко да продолжат понатаму по раскинувањето е осаменоста за која стануваат свесни во моментот кога веќе го немаат партнерот покрај себе.

Осаменоста може да нѐ натера да почнеме да копнееме по личност која не била добра за нас.

Решение за ваквите моменти на криза е префрлање на фокусот. Најдобро е фокусот да го префрлите на себе, на нешто што ви причинува среќа, задоволство и радост. Искористете го ова слободно време за нешто корисно и продуктивно и не заборавајте – подобро е да сте сами отколку со некој кој не е добар за вас.

Изгубена самодоверба

Ако сте биле во врска со личност која не била добра за вас или не ви обрнувала внимание, можно е вие да сте почнале да ја губите самодовербата уште додека сте биле во таа нефункицонална врска.

Но, не е сѐ изгубено. Тоа била вашата реакција на таа личност и таа ситуација. Сега сте сами и целото внимание е насочено на вас и вашата добросостојба.

Опкружете се со луѓе кои ве сакаат и во го посакуваат само најдоброто, луѓе кои ве ценат и ве почитуваат, кои веруваат во вас и вашите способности.

Полека, полека, ќе избледи сеќавањето на тоа дека таа личност правела да се чувствувате лошо, а вие ќе најдете начин, механизам и метод да се сакате себе си и да ја одржувате таа љубов и почит кон себе.

Најчитани

Твитови