Едно јаболко на ден го намалува нивото на лошиот холестерол

Едно јаболко дневно го намалува ризикот од срцев удар кај луѓето постари од 50 години, а студијата на Универзитетот Оксфорд покажа како ова супер овошје има голем ефект и во намалувањето на холестеролот во крвта.

Според оваа студија, луѓето кои редовно земаат статици за намалување на нивото на лошиот холестерол во крвта имаат и еднаков ризик од срцев или мозочен удар, како и луѓето кои секој ден јадат по едно јаболко.

„Изреката дека едно јаболко на ден може многу да помогне е вистинита и го демонстрира тоа дека само мали промени во исхраната можат да имаат големо влијание на здравјето и во превенцијата на болестите“, истакнал водачот на студијата Д-р Адам Бригс.

Неговиот научен тим со математички модел пресметал дека со поголем внес на овошје, а особено јаболка, ризикот од срцев или од мозочен удар се намалува за 12 отсто. Иако не е за верување дека лекарите наместо статици ќе започнат да препишуваат јаболки, тие што ги јадат во секој случај нема да имаат потреба да пијат толку лекови.

Тамара Тодевска го покажа трудничкото стомаче! (ФОТО)

Тамара Тодевска е активна трудница, изгледа одлично, па речиси и не налкикува дека скоро е влезена во седмиот месец од бременоста. Неодамна објави фотографија каде што го покажува своето трудничко стомаче, па слободно можеме да кажеме дека бременоста ѝ прилега доста.

Тајни кои ги кријат личностите родени во знакот Вага!

Вагите се познати по тоа што имаат високо развиени логички способности, па умеат правилно да расудуваат. Меѓутоа, во продолжение откријте некои работи кои се помалку познати за овие личности.

Вагите тежнеат кон долги и значајни врски

Ретко која личност родена во знакот Вага ќе се пронајде во кратките врски без смисла. Тие се спремни да бидат трпеливи и да ја чекаат вистинската личност.

Тие се особено внимателни

Вагите знаат многу повеќе отколку што покажуваат. Тие постојано го набљудуваат светот околу себе и си „прават белешки“ во својата глава за сето она што го гледаат.

Вагите умеат да бидат непредвидливи

Кога е во прашање Вагата, не постои секогаш баланс. Како воздушен знак, тие може да бидат непредвидливи. Во еден момент може да помислите дека целосно сте ги сфатиле овие личности, но веќе наредниот Вагата ќе направи нешто што не сте ни помислувале.

Најчитани

Твитови