Возилата кои се отклучуваат без клуч не се безбедни колку што веруваме!

Стотици различни модели на возила кои корисникот може да ги отклучи само со близина на клучот се подложни на кражба. Ford Fiesta, Volkswagen Golf, Nissan Qashqai и Ford Focus се подложни на овие напади.

Овие возила се отклучуваат автоматски кога клучот е во близина и корисникот ќе ја потегне кваката. General German Automobile Club анализираше 237 возила без клучеви и сите освен 3 се подложни на напади, пренесе BBC. Единствените три безбедни возила ги произведува Jaguar Land Rover, и се Discovery, Range Rover и I-Pace.

Крадците на автомобили користат електронски уреди, своевиден калауз за овие возила, кои ги залажуваат возилата дека клучот е во близна. Кражбата на возила во Велика Британија е помала денес отколку во 1990 година. Сепак последните години е во пораст, а експертите сметаат дека причината за ова се проблемите со безжичното отклучување.

„Новите возила се побезбедни од било кога. Новата технологија помага да се намалат кражбите. Помалку од 0,3% од возилата се крадат. Криминалците постојано ќе бараат нови начини за кражба на возила; ова е постојана борба и главна причина зошто производителите инвестираат милијарди за пософистицирани безбедносни решенија“, вели Мајк Хокс претставник на Здружението на производители на моторни возила.

Најлесниот начин самите да направите клуч за секоја брава (видео)

Oва видео може да ви биде од голема корист доколку сакате да имате уште еден клуч копија на оригиналот. На прв поглед сигурно ќе се запрашате од каква корист е греењето на клучот со запалка, но погледнете што се случува потоа. 

Видеоигрите предизвикуваат насилно однесување

Некои видеоигри поттикнуваат насилно однесување, пред се кај децата, се наведува во анализата на истржувањето што го спровеле група научници од Универзитетот „Пјер – Мендес“, во францускиот град Гренобл.

Научниците дошле до заклучок дека некои од овие игри ја поттикнуваат иритираноста и го зголемуваат просечното ниво на бесчувствителност на страдање. Со тоа гејмерите стануваат посклони кон вербална агресија и брутално однесување. 

Најчитани

Твитови