Што да јадеме пред вежбање?

Кога станува збор за вежбањето, тоа што го јадеме и пиеме пред тоа е многу важно. Сепак, никој не сака да оди на вежбање без енергијата која ни е потребна за да завршиме една сесија.

Според многу нутриционисти и тренери, тоа што го конзумираме пред вежбањето е клучно за интензитетот на вежбањето, но и опоравувањето после вежбите. Тие се сложуваат дека важно е да се конзумираат јагленохидрати, како овошје, јогурт, целозрнат леб и мали количини на протеин. Тоа е важно бидејќи јагленохидратите служат како енергија за мускулите и ни  се примарниот извор на енергија, бидејќи се претвораат во гликоза. Сепак, треба да имаме предвид дека колку повеќе ги користиме нашите мускули, толку повеќе јагленохидрати ќе ни бидат потребни претходно.

Протеините се важни бидејќи по вежбањето тие му овозможуваат на телото да ги обнови и обликува мускулите. Тие исто така му помагаат на нашето тело да произедува амино киселини кои се важни за соодветно функционирање на мускулите, што значи дека тие му носат бенефити на телото за време, но и по вежбањето.

Важна е и хидратацијата, со оглед на тоа дека губиме течности бидејќи се потиме за време на вежбањето. Затоа, пиењето вода не е важно само во текот на вежбањето, туку и во тек на него.

Доколку не можете да отидете на утринско вежбање без да се напиете кафе, тоа и не е толку лошо. Според многу експерти, кофеинот ги подобрува нашите физички перформанси. Но, треба да бидеме внимателни во попладневните часови, бидејќи тоа може да влијае на нашиот сон.

Оброци кои можеме да ги подготвиме пред вежбањето:

 - овесни снегулки со боровинки

 - путер од кикирики со целозрнаст леб

 - јогурт со овошје

За да се избегне падот на притисокот кој се случува по јадењето, експертите препорачуваат да јадеме 2 часа пред вежбањето. Тоа го максимизира напорот и го намалува ризикот од проблеми со стомакот и желудникот за време на вежбањето.

PRP Метод - Tерапија на мускуло-скелетни проблеми со PRP - плазма богата со тромбоцити

Во Неуромедика е воведена нова методa на лекување со плазмалифтинг технологија. Плазмолифтинг значи природно возобновување на здравјето, лечење на спортски поверди, подмладување и разубавување. Плазмолифтинг е нова метода од регенеративната медицина, иновативен пат на лекување на разни патолошки состојби со инјектирање на автологна плазма збогатена со тромбоцити (ПРП). Што е ПРП? ПРП или плазма богата со тромбоцити е концентрат на човечки тромбоцити во мало количество плазма добиена од самиот пациент. Оваа метода се изведува така што се зема мало количество крв кое се става во посебна епрувета, а потоа крвната плазма се збогатува со тромбоцити и се аплицира на пациентот. ПРП е најприродната метода која ја ревитализира, обновува oштетената состојба кај пациентот (спортски повреди, естетски проблеми...).

Апликацијата на ПРП се базира на фактот што тромбоцитите содржат протеински фактори и најмалку шест фактори на раст кои стимулираат клеточна регенерација. Апликацијата на ПРП методата од неодамна отпочна да се применува во многу области од медицината. Со оваа метода на спортските полиња повторно се вратени и славни спортисти после оштетувања на зглобовите како што се Рафаел Надал,  Коби Брајант, Тајгер Вудс и многу други. Плазмолифтинг се базира на патентирана технологија за добивање на примерок од крвта на пациентот со помош на серифицирани вакум крвни епрувети. За време на овој процес со специјално центрифугирање тромбоцитната автоплазма се одделува од останатите некорисни компоненти и како таква се инјектира во заболените или повредените ткива како што се зглобови, тетиви, лигаменти, мускули, рбетен столб и коскени болни точки. Благодарејки на шесте фактори на раст неопходни за лекувањето на коските и меките ткива ПРП успешно се користи и во лекувањето на заболувања и повреди на рбетниот столб. За забрзување на регенеративните процедури во повредените или болните ткива методата ПРП делува противоспалително, противалергично, против создавање на фиброзно ткиво и стимулира создавање на нови крвни садови. На тој начин ПРП методата е брза и ефикасна. Потребни се само десетина минути за нејзина припрема и апликација. Се разбира дека се се работи стерилно од страна на искусни специјалисти  по принципите на медицина базирана на докази. Ја користиме во ортопедијата и трауматологијата, кај артрози-дегенеративни промени на зглобовите, периартритиси, повреди на тетиви и лигаменти, акутни или хронични повреди на мускули и коски како и цистични промени во истите.  Исто така ја користиме и кај тендинопатии и дегенеративни промени на рбетниот столб и дискусите. Резултатите се брзи при што доаѓа до намалување на болката, обновување на синовијалната течност, зголемена подвижност на зглобовите, намалување на периодот на рехабилитација после апликација на ендопротези. Во зависност од болеста или повредата потребни се еден до неколку третмани во одредени  временски интервали.

Плазмолифтингот во вид на неуро плазма може да се користи и во неурологијата и кај заболувања на рбетен столб превенција и рехабилитација после повреди на медула спиналис. Повреда на нерви, остеоартритис на рбетен столб-спондилози, лумбаго, неуралгиа интеркосталис, протрузија на интервертебрални дискуси и херниа дисци, цервикалгиа и цефалалгија, мигрена, вертебрален артериски компресивен синдром, сколиози, кифосколиози, спондилоартропатиа, компресивни фрактури на прешлените и кај М. Бехтерев. Плазмолифтинг методата ослободува од болки и намалување на воспалителниот процес. Се зголемува подвижноста на рбетен столб, превенира појава на фиброзни адхезии кои ја намалуваат подвижноста на зглобовите. Индуцира неурогенеза и ангиогенеза. Пролонгира клиничка ремисија и секако го подобрува квалитетот на животот.

ПРП методата – плазмолифтинг наоѓа извонредна примена и во стоматологијата, трихологијата, козметологијата, ортопедијата и трауматологијата во неврологијата, пластична и реконструктивна хирургија и во гинекологијата. Плазмолифтингот како  нова метода сигнификантно помага во заздравувањето, таа е универзална, компатибилна лесна за апликација, безбедна, природна, ефективна, едноставна, лесно применлива и ефтина метода. Taa претставува ново ефикасно оружје во рацете на искусни специјалисти од разни области на медицината.

Ние се надеваме дека многу болни ќе имаат корист од оваа нова метода, особено пациенти кои имаат коморбидитети и несмеат да примаат медикаменти кои би им го влошиле и така нарушеното здравје.  

Проф. Др. Ѓорѓи Зафироски-специјалист ортопедски хирург и травматолог во Неуромедика

 

ПЕКОЛНО СЕКСИ- Вака вежба Лила Филиповска во теретана!(ФОТО)

Веќе добро познато е дека водителката Лила Стојановска неколку години редовно вежба и води здрав начин на живот.

Лила не пропушта ниту еден тренинг, а резултатите се видливи, со што водителката може да се пофали со својот младешки изглед и тело.

Неретко на нејзините профили на социјалните мрежи може да се види и по некоја фотографија од теретана, а на последната Лила дига тегови со деколтето на мегдан.

Најчитани

Твитови