Што се пребарувало најмногу на Google во 2018 година?

2018 година е пред крајот, но ќе остане во сеќавањата како многу интересна и турбулентна година за интернет заедницата.

Он-лајн просторот одамна е огледало на човештвото и настаните кои очигледно ја брануваат планетата. Ова ни овозможува кон крајот на секоја година да направиме аматерски психолошки профил на човечкиот род, според она што најмногу го пребарувал во годината која изминува.

Во топ 10 пребарувањата доминираат славните лица кои го изгубија својот живот во 2018 год.

Можеби и ќе претпоставите што најмногу се пребарувало на Google во текот на 2018 година, но еве ја и официјалната потврда:

 1. Светското првенство во фудбал

 2. Авичи

 3. Мек Милер

 4. Стен Ли

 5. Black Panther

 6. Меган Маркл

 7. Ентони Бордејн

 8. XXXTentacion

 9. Стивен Хокинг

10. Кејт Спејд

Дознајте што се случува со вашиот мозок кога постојано гледате во екран!

И покрај тоа што веќе е јавна тајна дека секојдневното седење со часови пред екранот не е добро за нашето здравје, истражувањата докажуваат дека неактивниот начин на живот може да доведе до деменција и когнитивен пад во подоцнежниот период.

Неактивноста е, исто така, поврзана и со срцевите заболувања, рак на дебело црево и дијабетес. Научниците препорачуваат повеќе физички активности, за да се намалат шансите за горенаведените болести.

Уште една работа е многу важна. Кога сме фокусирани на екранот трепкаме пет до седум пати помалку, со што се создаваат помалку солзи, што резултира со пецкање, црвенило и чувство на сувост во очите. Исто така, долго гледање во екранот, на растојание од 30 до 60 сантиметри, не му дозволува на окото да го промени фокусот на гледањето, што не е сосема природна состојба.

Обидете се секои 50 минути да станете, да прошетате и да го насочите погледот во далечина.

Причини зошто објавувањето фотографии од вашите деца на социјалните мрежи е ризично!

Истражувањата покажале дека просечните мајка или татко објавуваат речиси 300 фотографии од нивните деца годишно. Бројот на споделени фотографии од деца се зголемува секоја година, па додека тие да тргнат на училиште голема е веројатноста од нив да има илјадници фотографии онлајн. Документирањето и објавувањето на среќните моменти од животите на децата е тренд што го следат многумина, но овој тренд не е толку безопасен колку што изгледа. Погледнете зошто објавувањето фотографии од вашите деца на социјалните мрежи може да биде навистина опасно.

1. Ја откривате локацијата на вашето дете, а таа може да биде злоупотребена

Дури и ако не објавите каде е направена фотографијата, постојат многу нешта кои можат да ја откријат локацијата. Тоа можат да бидат имињата и броевите на куќите или продавниците во позадина, играчките на вашето дете, други имиња и слично. Па само со гледањето на фотографијата некој може да ги идентификува локациите на кои вашето дете се наоѓа најчесто.

2. Споделувањето лични информации го зголемува ризикот од онлајн измами

Банкарските експерти се убедени дека објавувањето на фотографии со деца и нивните лични податоци ја загрозува нивната идна финансиска безбедност. Со фотографиите можете несвесно да го откриете името на детето, датумот на раѓање, домашната адреса, местото на раѓање и слично. Сите овие податоци можат да се злоупотребат за лажни трансакции или онлајн купување. Секогаш обрнувајте внимание на податоците што ги споделувате.

3. Објавите со вашите деца можат да привлечат опасни луѓе

Едно од најлошите нешта за фотографите што ги објавувате на социјалните мрежи е тоа што можат да бидат украдени. Денес постојат илјадници веб-сајтови со вознемирувачка содржина кои нелегално користат фотографии од деца украдени од социјалните мрежи. Покрај тоа постојат и корисници кои објавуваат фотографии од туѓи деца тврдејќи дека се нивни.

4. Објавените информации можат да имаат влијание на понатамошниот живот на вашите деца

Некои родители воопшто не размислуваат, но фотографиите и пораките што ги објавуваат денес можат да ја загрозат иднината на нивните деца. Штом ќе порасне, можеби вашето дете ќе стане јавна личност, ќе сака да работи за голема компанија или слично и сигурно нема да сака да ја ризикува кариерата поради контроверзни фотографии од детството. Не заборавајте дека дури и избришаните фотографии можат да бидат откриени.

5. Објавите на социјалните мрежи можат да бидат причина за малтретирање

Штом ќе споделите дел од вашиот живот на социјалните мрежи, веќе немате контрола над него. Исто така не можете да контролираат како другите ќе реагираат во врска со тоа. За миг, дури и најневината шега може да се претвори во причина за навреди и малтретирање кои лесно можат да се префрлат од Интернет во реалниот живот.

Најчитани

Твитови