Инспиративни цитати од Алберт Ајнштајн!

Инспиративни цитати од Алберт Ајнштајн:

Имагинацијата е поважна од едукацијата.

Најтешка работа на светот за сфаќање е данокот на добивка.

Човек почнува да живее кога ќе успее да се надживее себе си.

Господ е многу комплексен, но не е злобен.

Никогаш не размислувам за иднината. И онака доволно брзо доаѓа.

Слабост во ставовите, претставува слаб карактер.

Науката без религија е бесмислена, религијата без наука е слепа.

Секој којшто не згрешил ништо, никогаш не пробал нешто ново.

Големите души често наидувале на агресивност од страна на малите умови.

Постојат два начини да го живеете својот живот: Едниот е да верувате во чуда, другиот, да не верувате во чуда.

Здравиот разум е збир на предрасуди кои ги формираме до осумнаесеттата година.

Единствената работа којашто ми пречи во учењето, е моето образование.

Мирот не може да се постигне преку сила. Единствено преку разбирање.

За решавање на проблемите не можеме да го користиме истиот начин на размислување како кога сме ги создале.

Ако А е успех во животот, тогаш А=X+Y+Z. Во равенката, X е работа, Y е забава, а Z е да ја држите устата затворена.

Две работи се бесконечни. Универзумот и човечката глупавост. Иако, не сум сигурен за универзумот.

Стравот од смртта е најнеоправданиот од сите стравови, бидејќи, не постои ризик од несреќа кога сте мртов.

Единствено живот проживеан за другите е живот вреден за живеење.

Најубавите работи во животот не се оние кои ги добиваме со пари.

Оној кој ги цени вредностите на културата, не може да не биде пацифист.

Национализмот е инфантилна болест. Тоа се сипаници на човештвото.

Немам некои посебни таленти. Јас сум само многу љубопитен.

Секој маж кој вози внимателно додека ја бакнува својата девојка, едноставно не обрнува внимание на бакнежот колку што би требало.

Настојувајте да не нижете успеси, туку да створите вредности.

Секоја будала може да знае по нешто. Поентата е да ги разбереш работите!

Во средиштето на тешкотијата, лежат безброј можности.

Малкумина се оние кои гледаат со своите очи и чувствуваат со своето срце!

Интуитивниот дух е божји дар, а рационалниот дух е верен слуга. Ние создадовме општество кое го слави слугата, а го заборава божјиот дар!

Животна трагедија е она што умира во човекот додека е сè уште жив!

Научете ги правилата и тогаш ќе играте подобро.

Мерата за интелигенција е способноста на човекот да се промени.

Зошто да ги препрочитувате омилените книги повеќепати?

Ако сте страствен љубител на книги, сигурно во текот на годината читате можеби и по сто наслови.

Но, колку и да читате, секогаш постојат само неколку книги кои ви се омилени и значајни.

Исто така, кога читате по една, две или три книги неделно, лесно ги заборавате или ви се мешаат дејствијата. На крај, не можете да се сетите на најмалку една третина од книгите кои сте ги прочитале последната година.

Дали сте помислиле некогаш да ги прочитате книгите кои ви се омилени повторно, наместо да земете нова?

Тоа ќе ви помогне повеќе да ги цените нештата кои ви се значајни во животот и никогаш да не ги запоставувате на сметка на нешто друго.

Чувајте ги омилените книги на највидното место во библиотеката

Размислете за она што го сакате во животот и како книгите ви помагаат да го цените.

Издвојте ги своите омилени и направете мала анализа зошто ви се омилени.

Одберете најмногу 30 наслови и читајте секогаш кога ќе почувствувате потреба за тоа.

Подвлекувајте го она што ви е значајно

Секоја прочитана книга за вас е лекција. Обележете ги деловите кои ви оставиле најсилен впечаток и повикувајте се на нив секогаш кога имате некоја лична криза или ако ви треба дополнителна мотивација.

Понекогаш читајте ги површно

Откако еднаш сте ја прочитале темелно и внимателно вашата омилена книга, одвреме-навреме навраќајте ѝ се на содржината, но не подолго од два дена.

Ако ви се подвлечени значајните нешта, тогаш ви се потребни само неколку часа.

Направете дневник со своите забелешки

Запишете што ви оставило најголем впечаток во книгата, што сте научиле или како содржината ви помогнала.

Така ќе бидете многу посвесни за значењето на таа книга во вашиот живот.

Правете ги претходните чекори секоја недела со различна книга

Слично како и кога учевте за на училиште, така и сега, повторувањето ќе ве направи уште поприврзани за вашите омилени книги. Направете си личен предизвик од одреден број наслови и таа година посветете им се нив.

Исто така, не заборавајте да ја обновувате домашната библиотека со нови наслови, во кои лежи вашата нова потенцијално омилена книга.

Вистинска бајка: Тијанџин Бинхај во Кина е најубавата библиотека во светот!

Новата кинеска народна библиотека Тијанџин Бинхаи ја редефинираше идејата за библиотека со спектакуларна футуристичка структура во која живеат 1,2 милиони книги. Тоа изгледа како нешто директно од научно-фантастичен роман за вселената.

Ако читањето книги и посетата на библиотеката некогаш биле старомодни, тоа повеќе не е. Кинеската зачудувачка јавна библиотека Тијанџин Бинхај отвори овој месец и е ништо друго освен традиционалната прашина на стара зграда што сме навикнати да ги поврзуваме со библиотеките.

На пет ката народната библиотека, која се наоѓа во североисточниот кинески град Тијанџин, е дом на неверојатни 1,2 милиони книги. Нејзиниот врвен дизајн е дело на холандските архитекти „MVRDV“ и Тијанџин Урбанистичко планирање и дизајн институт „TUPDI“ и зеде само три години да се изгради.

Спектакуларната структура, со огромна површина од 362 744 квадратни метри, има огромен сферичен аудиториум во центарот кој беше дизајниран да наликува на огромно око.

Откако библиотеката беше отворена на 1 октомври 2017 година, фотографиите на футуристичката структура се покажаа како голем хит на социјалните медиуми. Некои сугерираа дека ќе бидат премногу зафатени со гледање на неверојатната архитектура за да ги читаат сите книги.

Во секој случај, извонредната структура изгледа е поставена за редефинирање на библиотечното искуство и со 1,2 милиони книги, тоа е ништо помалку од „bookworm’s dream.“

Најчитани

Твитови