Кога последен пат сте ја провериле функцијата на тироидната жлезда?!

Tироидната жлезда се наоѓа во предниот дел на вратот. Таа произведува два важни хормони - тироксин и тријодтиронин, кои влијаат на голем дел од процесите во човечкото тело, меѓу кои метаболизмот, телесната температура и работата на срцето, како и нормалниот раст и развој кај децата. Проблемите се појавуваат кога тироидната жлезда станува прекумерно активна или пак премалку активна. 

Намаленото лачење на хормони на штитната жлезда - хипотиреозата може да предизвика симптоми како што се промени во менструалниот циклус, сува кожа и кршливи нокти, чувство на трнење во рацете и прстите, и опстипација. Хипертиреозата, или зголеменото лачење на хомони, исто така предизвикува промени во менструалниот циклус, но тие се обично придружени од други симптоми како што се проблеми со видот, чувство на слабост во мускулите, треперење на рацете и дијареја. Хипотиреозата се јавува почесто од хипертиреозата.

СИМПТОМИ КОИ УКАЖУВААТ НА НАРУШУВАЊА НА ТИРОИДНАТА ФУНКЦИЈА

Стручните лица од БИОТЕК Лабораторија препорачуваат проверка на тироидната жлезда во следните случаи:

Нагли промени во телесната тежина

Оток во пределот на вратот

Промени во пулсот

Промени во расположението и енергијата

Опаѓање на косата

Промени во телесната температура

Во случај на неплодност кај жената

Кај новороденчињата, бидејќи нарушената работа на тироидата може да доведе до ретардираност

Кај децата со нарушен раст и развој

Ако веќе се лекувате од болести на тироидната жлезда и сте на терапија со синтетски антитироидни лекови или со тироксин (Т4)

Ако сте на некаква терапија со лекови кои можат да предизвикаат промени на функцијата на тироидеата

Ако имате нетироидно автоимуно заболување

Ако имате повеќе од 40 години

Ако патите од несоница или анксиозност

При промени на кожата

При покачени маснотии и ензими на црниот дроб

Превентивна контрола за канцер на тироида

Заради ризиците кои ги носат пореметувањата на тироидната жлезда, многу е важно тие да се детектираат што е можно поскоро, со што пософистицирана опрема и реагенси.

КАКО ДА ЈА ПРОВЕРИТЕ СОСТОЈБАТА НА ТИРОИДНАТА ЖЛЕЗДА?

Функцијата на тироидната жлезда најбрзо и најточно се проверува преку анализа на крвта на три главни параметри: TSH, FT4 и FT3.

TSH – Тиреостимулаторниот хормон ја стимулира штитната жлезда да ги лачи хормоните тријод тиронин и тироксин (T3 и Т4). Неговото излачување во крвта зависи од концентрацијата на овие хормони и укажува директно на состојбата та на тироидната жлезда.

FT4 и FT3 – тироидните хормони кои се јавуваат во слободен облик и претставуваат нивна активна форма.

 

 

Што начесто ја предизвикува главоболката: Причини и начини како да ја излечите на најбрз начин, без лекови!

Главоболката е еден од најчестите здравствени проблеми со кои се соочуваат повеќето луѓе, но треба да се знае зошто и како се јавува болката и на што укажува.

Трите главни видови на главоболка се мигрена, напнатост и кластер болка, а има многу причинители и поттикнувачи на оваа непријатност.

„Нерешениот стрес може да предизвика главоболка бидејќи напнатоста во главата се јавува кога се напнати мускулите на вратот и рамената, а тоа е обично одговор на телото на стрес и анксиозност. Ако често ве боли главата, обидете се да утврдите дали сте под голем стрес и како да го решите изворот на стрес“, вели докторката Сузан Хачинсон и додава дека при ваков проблем помагаат психолошки советувања за справување со тешките мисли.

Дехидратацијата најлесно може да ја забележите преку урината – ако е премногу жолта и темна – како и чувството на жед и сувост во устата.

Анемијата е состојба во која ни недостигаат црвени крвни клетки кои го носат кислородот до ткивата во телото, а сериозната анемија може да се манифестира со главоболки.

Звучи иронично, но ако земате премногу лекови против главоболка тоа може да предизвика главоболки. Претерувањето со таблети може да ја влоши болката. Овој проблем ќе го решите ако направите драстична промена во количината на внесени лекови и разговор со лекар кој ќе ви препорача алтернативни решенија.

Кофеинот исто така може да влијае на главоболката бидејќи ги стеснува крвните садови и со тоа се отежнува протокот на крв.

Животниот век ќе трае 115 години: Ова е доказ за тоа!

Првобитната човекова цел и целта на модерната медицина е луѓето да живеат најдолг, најздрав и најдобар можен живот. Графиконот од социјалната мрежа "Reddit" на корисникот "SportsAnaliticsGui", покажува дека многу луѓе ја постигнуваат таа цел.

65 од нив се "суперстогодишници", кои живеат многу повеќе од 100 години. Неговата визуализација ја покажува елитната група според тоа кој е прв роден до најновата "супервезда", Кене Танаки, која со 116 години е најстарата жива личност на светот. 

Табелата исто така содржи детали како што се етничка припадност, пол, должина на животот на секое лице, па дури и контроверзен карактер.

Но, интригантно, тоа сугерира дека, спротивно од надежта во "Силиконската долина", постои "животно време" за човечкиот живот.

Додека некои истражувачи велат дека не постојат граници, се е поголем бројот на оние кои покажуваат дека очекуваниот животен век на луѓето ќе биде еднаков на 115 години, а оваа табела оди во прилог на тоа.

Бројни научници, филозофи и теолози се обиделе да направат формула за долг живот. Тоа вклучува проучување на информации за најстарите луѓе.

Целата дебата почнала во 1825-та година, кога британскиот математичар Бенџамин Гомпертц се запрашал дали е смртта неизбежна. Примамлива е идејата дека стареењето можеби нема да иди како што е планирано и дека всушност е многу непредвидливо. Но, речиси два века подоцна, дебатата и натаму се води со многу прашања и неоспорни теории.

Постојат податоци, како од податоците за популацијата, така и од хемиските истражувања за човековите клетки и лабораториските животни, дека стареењето забавува. Меѓутоа, многу истражувања, вклучувајќи и едно неодамна извршено истражување на Австралискиот национален универзитет, покажуваат дека овие истражувања можат лесно да се објаснат со неправилностите во податоците.

Добро е познато дека жените во просек живеат подолго од мажите, а тоа важи и за супер постарите луѓе. Само шест од 65 најстари лица се мажи. Според графиконот на "SportsAnaliticsGui" објавен на Reddit, речиси 70 проценти од најстарите поединци се белци.

Џени Клемент е кралица на долговечноста. Никој никогаш не живеел подолго од неа. Живеела 122 години и починала во 1997-ма година.

Најчитани

Твитови