Урнебесно: Кога на дедо ќе му купат смартфон

Повозрасните лица кога станува збор за технологија можат да те извадат од такт, но и да те насмеат до солзи.  На социјалните мрежи се појави фотографија која своевремено служи како упатство за еден дедо кој од денеска ќе користи Вибер. 

SIM картичките патуваат во историјата!

Замената за SIM-картичката ќе биде интегрирана директно во процесорот затоа што зазема помал простор дури и од технологијата eSIM, каква што користи паметниот телефон на „Гугл“, „Pixel 2“, и паметниот часовник на „Епл“, „Watch 3“.

Концептуално, „iSIM“ не се разликува драстично од „eSIM“, но е радикално помала.

Додека „eSIM“ зазема површина во внатрешноста на паметниот телефон од 6х5 мм, „iSIM“ може да се смести на површина од 1х1 мм.

Воведувањето на „iSIM“ би можело да ослободи место за повеќе РАМ-мемории или поголема батерија во паметните телефони, но и во преносните уреди и таблетите.

На таквите картички, во теорија, би требало да биде возможно побезбедно складирање контакт-податоци, поставки од операторите и други корисни податоци и синхронизирање со складиштата на компјутерските „облаци“.

Освен тоа, корисниците не би морале повеќе да се оптоваруваат со употребата на традиционалните „SIM“-картички, производителите би имале помали трошоци, бидејќи не би морале повеќе да ги произведуваат, додека уредите би можеле да станат поотпорни на влијанието на влагата и прашината.

„SanDisk„ ја претстави најбрзата „microSD“ картичка во светот со 400GB меморија!

„SanDisk“ ја претстави најбрзата „microSD“ картичка во светот со 400GB меморија за складирање на податоци!

Пред шест месеци, „SanDisk“ ја претстави првата 400GB „microSD“ картичка во светот и ве натера да се чувствувате како богови кој има толку многу податоци за складирање на место големо колку врвот на прстот.

Сега, на Мобилниот светски конгрес, најјаката компанијата е тука за да ги  „експлодира“ главите на сите со понова верзија за складирање што е повеќе од 50 проценти побрзо.

Новата картичка "Extreme A2 „microSD“ „UHS-1 microSDXC" е иста физичка големина и капацитет како и старата, а црвена и златна наместо црвена и сребрена; сепак, таа веќе не е најголема светска „microSD“ картичка, бидејќи таа чест му припаѓа на 512GB картичката од Интеграл Меморија - но сеуште е доста брзо.

„SanDisk“ вели дека „microSD“ картичката користи неслободна PCI-e технологија од нејзината матична компанија „Western Digital“ за да постигне брзина на читање до 160MB / s и брзина на запишување до 90MB / s. За споредба, 512GB „microSD“ картичка „Integral“ ги чита само податоците до 90MB / s; брзини на запишување се нејасни "пониски" според веб-страницата на компанијата.

Голема количина на складирање на мала мемориска картичка е одлична за да ги собере сите ваши податоци и медии, но тоа е бесмислено ако вашите уреди трошат засекогаш да читаат и пишуваат за нив.

Покрај тоа што се исклучително корисни за пренос на огромни количини на податоци во една брзина, овие двојни брзини на пренос ќе бидат корисни за фотографи и видео стрипови кои снимаат многу фотографии со висока мегапиксела или 4K (или снимки со поголема резолуција). Сите знаете колку бавно мемориските картички може да бидат за да спасат големи „RAW“ фотографии.

Дали е 400GB „microSD“ картичка која е брз и неверојатна AF? Пекол е, но тоа е причината зошто толку многу ја сакаме. Секако, складирањето никогаш нема да биде секси обврска, но оваа картичка - 400GB на складирање со уште поголема брзина во истите физички димензии како и оригиналниот 32 мегабајти објавен во 2015 година - е она што чистиот напредок на технологијата навистина изгледа.

И ако ви треба освежување за тоа колку 400GB „microSD“ картичка може да содржи, тука е листата:

  • Околу 400.000 е-книги (со просечна големина од 1MB по е-книга)
  • Околу 200.000 фотографии (фотографии од 12 мегапиксели на „iPhone 7“ со просечна големина од 2MB)
  • Околу 100.000 „iTunes“ песни (со просечна големина од 4МB за просечна 4-минутна мелодија)
  • Околу 88 „Full HD“ филмови од „iTunes“ (во просек од 4,5GB по филм)
  • Околу 16 „Blu-Ray“ (со просечна големина од 25GB)

Најчитани

Твитови