Ги сруши рекордите на гледаност, но како „се роди“ овој цртна филм, е неверојатно (видео)

Се сеќавате ли на италијанскиот цртан Ла Линеа? Најпрвин, не било замислено да е цртан.

Ла линеа, настанал восклоп на маркетиншка компанија на линија италијански садови. Меѓутоа, по завршувањето на кампањата, цртаниот станал глобален хит и продолжил да живее наредните 15 години.

Ние ве потсетуваме на една од епизодите и сигурно носталгично ве навражаме на едно убаво и безгрижно детство.

Истражување: Алкохолот е поштетен за жените, отколку за мажите

Германските научници одлучиле да спроведат истражување за влијанието на алкохолот врз стапката на смрност кај жените. Ова истражување покажало дека жените кои пијат алкохол, имаат поголем степен на ризик од смрнотста, во однос на мажите.

Истражувањето траело дури 14 години, на примерок од 4.700 испитанции, на возраст од 18 до 64 години. Од нив само 149 се сметаат за алкохоличари, 119 се мажи и 30 жени.

Истражувањето покажало дека ризикот од смрт, кај жените склони на алкохолот, други за 460 отсто е поголем од ризикот кај луѓето кои живеат нормален живот. Кај мажите склони на алкохол, овој процент изнесува 190 отсто.

Ова истражување е едно од првите истражувања за алкохолизмот кои се оснедуваат на разликите во полот, затоа што податоците за полот се ретки, дури и во клинички примероци.

За време на истражувањето постоеле две главни ограничувања. Првото е што само малцинството регистрирани алкохоличари биле на лекување, но нема сознание за тоа како се одобруваат кандидатите. Второто ограничување е  што нема докази за можни ефекти од лекувањето на специјализиран алкохолизам и влијанието на смртноста помеѓу лицата на кои им е дијагностификуван алкохолизам.

Заклучокот на истражувањето е важен за сите жени, особено за оние склони кон чаша повеќе и предупредува дека убавиот пол треба да биде многу внимателен затоа што алкохолот може да им штети повеќе отколку на мажите.

Во 2018 година ова се вашите права во сексот!

Во следната година ќе имате право на добар секс. Одличен секс. Секс каков што сакате, а не каков што се подразбира дека сакате.

1 Имам право на избор во сексот

Мислам на тоа дека сите имаме право на сексуална ориентација. Дали ќе ви се допаѓаат мажи или жени, тоа е апсолутно ваше право и ваша работа. Една моја познајничка се забавуваше со едно од најпопуларните момчиња во средно школо, но не затоа што таа сакаше така, туку затоа што околината го очекуваше тоа од неа. А на неа многу повеќе ѝ се допаѓаа девојките. Значи, која е поентата? Немојте однапред да имате замислено што би требало да ви се допаѓа и како би требало да се однесувате во врската со партнерот. Бидете отворени за нови работи. Дознајте што навистина сакате и дајте си шанса да го остварите тоа.

2 Имам право на оргазам

Тоа е исто како кога со некого играте во дискотека, па тој некој ненадејно ќе отиде до шанкот. Вие си мислите: ќе се врати. Е па нема! Повеќето мажи не го сфаќаат тоа. Повеќето, реков. Земајќи предвид дека денешната жена е многу независна и во поглед на својата сексуалност, на некои мажи тешко им паѓа прифаќањето на фактот дека нивната улога на снабдувачи во хетеросексуалните односи речиси изумира. Не е ни чудо што многу жени глуми оргазам само за да ја зачуваат машкоста на мажот, условно кажано. Иако оргазмот зависи од повеќе фактори, најважно е да најдете некој што ќе се труди да го постигнете.

3 Имам право да зборувам како порно-ѕвезда

Сексот е блесава работа – се соблекувате голи, се галите со некого, тука се потта и воздишките… Постојат неколку нешта што ни помагаат да заборавиме колку е смешно тоа – хормоните, страста, алкохолот, музиката и, се разбира, валканиот говор. Веројатно се плашите да употребувате валкани фрази за време на сексуалниот чин. Сигурно си мислите дека вие не го можете тоа? Дека кога вие ќе изговорите такво нешто, не звучи секси? Сите мажи гледаат порно-филмови, без исклучоци, така што вашиот партнер нема да се изненади доколку слушне некоја реченица од омилениот филм. Дајте си оддишка и не плашете се да излезете од сигурната зона!

 4 Имам право да бидам покорна

Претпоставувам дека и вие се залагате за еднаквост на половите и дека не поддржувате насилство над жените. Меѓутоа, се изненадив кога во рамките на едно истражување наидов на податокот дека 65 отсто од жените понекогаш фантазираат за сексуален однос во кој му се потчинети на партнерот. Веројатно ќе кажете дека тоа е последица на патријархалното воспитување, но тоа не е точно. Феминизмот подразбира и сексуална автономија и право на избор. Тоа значи дека и вие имате целосно право да водите љубов онака како што ви се допаѓа. Нема ништо лошо во тоа понекогаш да посакате малку погруб секс со својот партнер.

5 Имам право да бидам ванила во креветот

Од друга страна, имате право и да ја одбиете секс-играта што не ви се допаѓа. И да ги избегнете ситуациите во кои ви е непријатно. Мажите честопати мислат дека жените ги одбиваат нивните сексуални предлози од страв, меѓутоа – главно тоа не е така. Да, важно е да уживаме во аналниот секс а притоа да не се грижиме дали е општествено прифатлив. Но од друга страна, мораме ли да практикуваме анален секс? Апсолутно не. Важно е само вие да знаете што ви се допаѓа и што ви претставува задоволство. Затоа, слободно нарачајте од секс-менито!

Најчитани

Твитови