Малкумина знаат што крие оваа популарна плажа: Кога водата ќе се повлече, таа ја открива својата тајна и една трагична судбина (Видео)

Плажата Кренток во Корнвол со години е популарна меѓу туристите поради песочното крајбрежје и пријатната вода. Меѓутоа, мал е бројот на оние кои знаат дека една страна од плажата крие неколку мали пештери кои се скриени меѓу камењата. Ако не знаете каде да гледате, големи се шансите да ги пропуштите.

До пештеритене може да се стигне кога ќе настапи осеката, но она што е најинтересно е што ѕидовите пријате делови од локална легенда.

На ѕидовите може да се види изрезбан коњ, лице на една жена, како и една љубовна песна.

„Ова не е мое лице, но дозволи ми да бидам. Осигурај ја оваа осамена пештера покрај морето. Дозволи им на дивите бранови да не ме заобиколат бакнувајќи ми ги усните засекогаш“, се вели во дел од стиховите.

Иако не се знае потеклото на песната, легендата вели дека стиховите ги напишало лице со скршена душа чија љубов се изгубила во морето.

Како што е приказната, жена јавала на коњ по плажата и кога дошла плимата ја однела и неа и коњот. Исчезнале и никој повеќе не ги видел.

Нејзиниот љубовник. Џозеф Пратер и ги посветил овие стихови и го изрежал нејзиниот лик за да се зачува споменот на нивната љубов засекогаш.

Запознајте ја Лоти, сестрата на Кејт Мос (Фото)

За британската манекенка, Кејт Мос (43) се знае  скоро сè, а во последно време сè повеќе се зборува за нејзината полусестра Лоти Мос, која има само 19 години. 

Лоти веќе 5 години гради манекенска кариера, а досега има работено и кампањи на неколку брендови.

Погледнете како изгледа таа..

Погледнете ги подземните градови на Тито вредни 90 милјарди долари!

Поранешната Југословенска држава во времето на Тито изградила 26 објекти под земја, кои се проценуваат на околу 90 милјарди долари. Тоа е неколку пати поголема сума отколку државниот долг кој СФРЈ го имала во 1983 година кога “падна” во банкрот.

На сето ова можеме да ги додадеме и безбројните резиденции, вили и трошоците за персоналот кој ги одржувал, како и возниот парк на Тито кој броел 8 Мерцедес Пулман од вкупно 420 произведени, прватен остров, сопствен брод и други трошоци. 

ПРОЧИТАЈТЕ ПОВЕЌЕ: КОЛКАВ ТРЕБА ДА ВИ БИДЕ КРВНИОТ ПРИТИСОК СПОРЕД ВОЗРАСТА И ПОЛОТ?

Еден од овие “подземни градови” е познат под името АРК и е со големина од 6500 квадратни метри, од прилика колку еден голф терен. АРК се наоѓа во голема длабочина на територијата на Босна и Херцеговина.

Но АРК не е ниту најголем ниту најскап подземен објект на Тито. На Дедиње постоел подземен командитен центар наречен “Караш”, вистински подземен град за долготрајно престојување на триесет луѓе, опремен со најмодерни средства за комуникација и автономно одржување на животот во внатрешноста на центарот. На подрачјето на Соче, се наоѓа еден од најголемите подземни објекти изградени во тоа време.

Целта на тој подземен објект била да служи како фабрика за оружје каде што би работеле околу 800 луѓе, но тоа никогаш не се остварило. Најголемиот подземен бункер на Тито е оној на Вис. Целиот Вис е избушен и претставува мрежа на подземни простории.

Целта на овој бункер била, заштита на Тито во случај на напад на НАТО или Варшавскиот пакт. Затоа и на туристите им било забранувано да одат на Вис се до 1992 година. Се работи за 37 објекти кои се вклучени во овој бункер вклучуваќи ја и подземната воена болница.

Главниот тунел бил долг околу 500 метри и излегувал на другата страна од планината. Некои од овие “градови” се сеуште активни.

Најчитани

Твитови