Татко монструм го претепа до смрт својот роден син и тоа поради сума пари

Свирепо убиство – татко до смрт го претепал својот син – тинјеџер. 14 годишниот Л.Б. од селото Карачево близу косовска Каменица.

Иако истрагата во овој момент е во тек, сепак според првичните информации најверојатно бил претпан од својот роден татко поради тоа што кришум зел пари од дома и ги потрошил.

„Откако му се влошила состојбата, осомничениот решил да го однесе на лекар со помош на членови на смејството, меѓутоа кога стасале во медицинскиот центар во Каменица, некаде околу 00:40 часот, веќе било предоцна и дежурниот лекар само можел да констатира дека детето починало.“ - велат од полицијата во Косово.

По бруталното претепување на сопствениот син со дрвен стап таткото со иницијали Г.Б., роден 1958 година, го затворил својот син во соба, каде според податоците од полицијата детето, претепано и најверојатно без свест седело речиси цели пет часа.  За делото кое е оквалификувано како „тешко убиство“ на таткото во овој момент му е одреден само 48 – часовен притвор.  По испрашувањето, со одлука на јавен обвинител, телото на детето е пратено на обдукција во Институтот за судска медицина.

ГО ПРЕЖИВЕАЛ ХОЛОКАУСТОТ: Има 112 години и е најстариот човек на светот (фото)

Израелец стар 112 години кој ја преживеал втората светска војна и нацистичкиот концентрационен логор Аушвиц, е најстариот маж на планетата, објави Гинисовата книга на рекорди.

Во соопштението е наведено дека Јизраел Кристал бил стар 112 години и 178 дена на 11 март.

Шефот на Гинисовата книга на рекорди Марко Фригати му ја предал на Кристал потврдата во неговиот дом во Хаифи.

„Не ја знам тајната на долговечноста. Верувам дека се е одредено од горе и дека никогаш нема да ја дознаеме причината зошто е тоа така. Имаше попаметни, посилни и позгодни мажи од мене кои повеќе не се живи. На нас само ни останува да работиме колку можеме и повторно да го градиме она што е изгубено“- споделени се зборовите на Кристал од соопштението за Гинисовата книга на рекорди.

Според податоците на Гинис, Кристал е роден во 1903 година во ортодоксно еврејско семејство во близина на градот Зарнов во Полска. Се преселил во 1920 во Лоѓ за да работи во семејната фирма за слатки. Во текот на нацистичката окупација на Полска тој прво живеел го гето, а подоцна е депортиран во Аушвиц и во други концентрациони логори. Неговата прва жена е двете деца убиени се во холокаустот.

Кристал ја преживеал и Втората светска војна и кога се завршило имал само 37 килограми и бил единствениот кој преживеал од неговото големо семејство. Се преселил во Израел во 1950 година со втората жена и синот. Во Израел Кристал продолжил да ја развива семејната работа со слатките.

Пред него најстариот маж на светот беше Јасутаро Коиде од Јапонија кој почина во јануари на 112 години и 312 дена. Сузана Мушат Џоунс е стара 115 години, Американката е родена во 1899 година и е најстарата жена на светот според Гинисовата книга на рекорди.

Факти за Адолф Хитлер, кои сигурно не сте ги знаеле!

Адолф Хитлер е личност за која уште многу ќе се дискутира во историјата, за неговите ставови, идеологија, сфаќања на животот.

Малку познати факти за неговото владеење

1. ХИТЛЕР ЈА ОСЛОБОДУВА ГЕРМАНИЈА ОД МЕЃУНАРДОРНИТЕ БАНКАРСКИ КАРТЕЛИ

Кога Хитлер станува канцелар на Германија, германскиот народ нема работа, нема пари и гладува.Една полна кошница со сто милјарди марки не може да купи ниту еден леб во тоа време.

Многу Германци живеат во бараки, безброј домови и фарми се биле одземени од банките на Ротшилд/Рокфелер.

Со други зборови одговорнoста за големата хиперинфлација е виновна централната бакна во Германија, која има монопол во печатењето на пари.

Германската екомонија е опустошена од банкари, се до доаѓањето на власт на Хитлер.

Кога доаѓа на власт престанува да игра по начинот на Ротшилд/Рокфелер и едно од првите нешто което го прави е да ја опорави корумпираната, базирана на долгови економија.

Тој почнува со печатење на сопствени пари.Новите пари не биле поврзани со злато или друга туѓа валута, односно ја ослободува економијата од светските банкари.

Работниците се плаќани со сертификати, а тие работниците плаќат со стоки и услуги, со што се отвараат нови работни места.

Во одговор на новиот банкарски ситем во Германија, еврејското лоби објавува војна на Германија со бојкот на производите на германските стоки.За две години невработеноста во Германија исчезнува, а за пет години Германија од најбедна станува најбогата држава во Европа.

2. ХИТЛЕР СОЗДАВА ПРОФИТНА ЕКОНОМИЈА СО НУЛА НЕВРАБОТЕНОСТ

Со создавањето на оптествен банкраски ситем, Хитлер продолжува со градење на пони патишта, мостови, канали, пристаништа, како и обноување на веќе постоечките.

Националсоцијалистичка власт настојува жените да бидат домаќинки, а целата работа во обнова на Германија да ја имат мажите.

Националсоцијалистичка Германија е единствена светска економија која имала невработеност која изнесува 0%.

3. ХИТЛЕР ЈА АКЦЕНТИРА СВОЈАТА ПОЧИТ КОН ЖЕНИТЕ, ДЕЦАТА И СЕМЕЈНИТЕ ВРЕДНОСТИ

Поради економскиот хаос кој владеел во Германија пред доаѓањето на Хитлер на власт, Германија имала низок наталитет.

Во 1933 година Хитлер донесува закон кој на младите Германки им дава да добиваат безкаматни заеми од минимум 1000 рајх марки (9 просечни плати) за да основат свој дом и семејство.

За секое родено дете, двојката има право да запази 250 марки.Тој систем создаден од националсоцијалистичка Германија денес е активен во Швејцарија.

Бедните семејства се помагани со финансиска стимулација и семејни и брачни заеми, субвенции за деца добива секое семејство од секој сегмент на општеството.

4. ЗАЧУВУВАЊЕ НА ПРИРОДАТА И ЖИВОНИТЕ

За време на нацистичкото владеење малтретирањето на животно се сметало за голем престап.Ако некој биде фатен како малтетира животно, веднаш бил испраќан во логор.

Кога човек кој се воодушевувал на животните , Хитлер покажува голема загриженост за енденмните животни и создавал закони кои осигурвање нивната сигурност и добар живот.

Во 1934 година Хитлер донесол закон наречен Das Reichsjagdegesetz, односно закон за лов на животни, во кој точно е евидентиран бројот на животни што може да биде убиен за време на лов.Тој закон се користи во повеќето западни земји.

Благодарејќи на тој закон се зачувуваат загрозените видови како волците и евроазискиот Рис.

Во 1935 година се донесува  "Акт за заштита на природата во Рајхот"

5. ХИТЛЕР ЗАБРАНУВА ЕКСПЕРИМЕНТИ ВРЗ ЖИВОТНИТЕ

Националсоцијалистичка Германија е прва земја во светот, која забранува вивесекцијата или какво и да е тестирања со живи животни.Забраната е на сила од Април 1933 година.

6. ХИТЛЕР ФИНАНСИРА ПРОЕКТ ЗА "СЛОБОДНА ЕНЕРГИЈА"

На Хитлер му е било јасно дека за Германија да биде независна од светскиот банкарски картел, мора да ја намали зависноста од нафта.

Тој стремеж на Германија во нејзиното развивање, довело до финансирање на истражувања за слободна енергија, кои  Германија ќе ја направат независна од нафтата.

Проектот бил наречен Нацистичка камбана, а тој имал три цели:

1. Енергична независност

2. Оружје со огромна сила

3. Напредна технологија

7. ГЕРМАНСКИТЕ РАБОТНИЦИ СЕ ДОБРО ТРЕТИРАНИ

Со зголемувањето на стандардот на живот на сите германски граѓани еднакво, Адолф Хитлер го стимулира духот на другарството, среќата и финансира програми за хумано однесување кон работниците.

-Силно субвенционирање на меѓународни одмори

- 134 000 театарски претстави и концерти за 32 милиони Германци (помеѓу 1933-1938)

- Секој граѓанин добил радио

- 5 дневна работна недела

- Бесплатно општо здраство

- Секој што се откажувал да работи бил затворан.Синдикатите биле забранети.

-Сите големи фабрики и заводи треба да имат катови за одмор, кафе, соблекувална, дури и игралиште и базенти за своите работници.

8. ОРГАНИЗИРАНО ИНДУСТРИАЛНО ПРОИЗВОДСТВО И ЗЕМЈОДЕЛИЕ

За разлика од сегашната американска економија, каде произвдоството е според потребата од профит, во Германија Хитлер прави тоа да биде само производство кое ќе ги задоволи потребите на Германците.

Целта е да се произведува за својата земја се, од кое што се има потреба.

Се субвенционираат фармерите и на сите земјоделски производители им се дава гаранција дека се што ќе произведат, ќе биде откупено.

9. ХИТЛЕР ЈА ЕЛИМИНИРА ПРЕСТАПНОСТА И ГО ПОДОБРУВА ЗДРАВЈЕТО НА ГЕРМАНЦИТЕ

Со доаѓањето на Хитлер на власт, бројот на убиства и кражби рапидно се намалува.

Здраството е исто така подобрено, а за тоа еден британски пратеник кој ја посетил Германија ќе напише

Детската смртност е значително намалена, дури пониска и од онаа во Велика Британија. Туберкулозата и сите други заболувања се значајно намалени.Дури и најбедните луѓе се добро облечени и имат насмеани лица. 

10. НИТУ ЕДЕН ГРАЃАНИН НЕМА ДА ГЛАДУВА ИЛИ ДА ЖИВЕЕ ВО СТУД

Основната филозофија на националсоцијалистичка Германија е сите граѓани да имат ист стандард на живот.Германија во тоа време може да се пофали со најголемите програми за социално помагање во историјата со слоган "Никој нема да гладува  и да мрзне"

Секоја година високопоставените националсоцијалисти и граѓани излегувале на улица, и собирале средства кои се потребни за нормален живот, со што го зголемувале своето другарство.

Сите оние кои не донирале биле објавувани во весници, како казна поради тоа што не се солидарни со своите сограѓани.

11. АНТИТОБАКО МИСИЈА

Националсоцијалистичките доктори се први кои пишуваат научни статии во врска со пушењето цигари и ракот на белиод дроб.

- Се забранувa продажбата на цигари на жени

- Се забранува пушењето на цигари за личности под 18 години

- Се забранува пушењето на цигари на луѓето во униформи

- Се забранува пушењето на оптествени места

- Се поставуваат слики за штетните влијанија на цигарите.

12. ХИТЛЕР СОЗДАВА КУЛТУРА НА ЦЕНЕТА МУЗИЈА

Во Германија се популарилизира вечнта музика на композитори како Бетовен, Моцерт, Вагнер, Брамс и други.

Младите биле насочени да развиваат музички кариери, се со цел да се запази богатот германско културно наследство.Џезот и сексуалната провокативна музика биле забранети.

Најчитани

Твитови