5 начини да го спречите опаѓањето на косата во есен

Есента е годишно време во кое сите ние доживуваме поголемо опаѓање на косата. Сведете ја оваа појава на минимум со помош на триковите кои ви ги откриваме во продолжение.

1. Немојте премногу грубо да ја триете косата додека ја миете

Секогаш користете поблаг шампон, а уште поважен е начинот на кој ја миете косата. Силното триење на влакната предизвикува оштетување на нивната структура. Шампонот масирајте го со нежни движења. Освен што темелно ќе ја измиете вашата коса, нежната масажа и ќе ве опушти.

2. Внимавајте водата да не биде премногу топла

Ако уживате во жешките тушови мораме да ви соопштиме една лоша вест. Освен што ќе ја надразните и исушите вашата кожа, премногу топлата вода не е добра ниту за вашата коса. Млаката вода е најдобра за косата. Ќе ја отстрани целата нечистотија без да ги надразни влакната и без да го уништи природниот заштитен слој. Како резултат ќе имате и посјајна коса.

3. Чешлањето е важно за здравјето на косата

Чешлањето е важен дел од рутината за одржување на косата. Купете си квалитетна четка за коса која одговара на вашиот тип влакна. Прво секогаш чешлајте ги врвовите на косата, а потоа постепено движете се кон темето. Со честото чешлање ќе ги избегнете заплетканите делови заради кои косата дополнително пука при обидите за расчешлување.

4. Бидете внимателни при сушењето и пеглањето на косата

Сите ние веќе знаеме дека топлината ја уништува косата. Летото е идеално време кога забораваме дека постои фен, бидејќи сонцето и неговата топлина се најдобри за сушење на косата. Сепак, студените денови бараат употреба на фен, бидејќи мократа коса на ниските температури може да предизвика настинка. Пред фенирањето, добро исцедете ја косата со пешкир (бидете нежни), а дури потоа почнете да ја сушите. Исправувајте ја косата само кога е целосно исушена.

5. Користете наменски третмани за вашиот тип коса

Косата бара нега. Наоружајте се со квалитетен шампон и регенератор за вашиот тип коса. Не заборавајте одвреме-навреме да ја израдувате вашата коса со маска и дополнителни третмани. Негуваната коса подолго време останува здрава, односно посетите кај фризерот ќе ги одложите за некоја друга прилика.

Доколку сакате да ја заштитите вашата коса од штетните хемикалии, тогаш време е да направете природни балсами за коса.

НЕМА ВЕЌЕ ОСЛАБЕНИ МАНЕКЕНКИ: Франција со закон забранува фотошопирање во рекламите

Манекенки што преку ноќ слабеат, или се без ниту една бенка на себе, ниту пак брчка, повеќе не смеат да се појавуваат на рекламите, доколку тоа не биде јасно нагласено на билбордот или на видеото. Во спротивно рекламната агенција може да плати казна од најмалку 45.000 долари.

Тоа е во рамките на новиот закон кој е донесен во Франција, а кој се однесува на комерцијалните објави. Доколку огласувачот сепак се реши лицата што се користат како статисти да бидат со дигитално изменети, односно ретуширани и „фотошопирани“ тела, тогаш тоа мора да го назначи со „Photographie retouchée“.

Законот стапи на сила од 1 овој месец, при што за неговото непочитување казните можат да пораснат и на 30 отсто од вкупниот буџет во поскапите рекламни кампањи.

Сепак, агенциите во Франција засега не се загрижени од донесувањето на законот. Мелани Пенек, арт директорка во агенцијата DDB Париз, смета дека тоа нема толку да влијае врз нивната работа, зашто се трудат во нивните реклами да се задржи автентичниот изглед на статистите.

- Тоа не е толку голема вест. Мојата работа нема да се промени, луѓето сакаат да гледаат автентични слики, а не фантазии. Денес, кога користам „Фотошоп“ тоа го правам за нештата да ги направам да изгледаат многу пореално, повалкано или слично - вели Пенек.

Коментарите за новиот закон се дека тој е исклучително храбар потег, особено зашто Франција е земја позната по своите модни и козметички брендови. Најчесто токму тие брендови се виновниците за прикажувањето на искривена реалност во рекламните видеа и фотографии.

Причината за носењето на тој закон е да се намали степенот на анорексија, која е широко распространета во Франција. Креирањето анорексични тела на рекламите, води кон нездрава исхрана.

Според статистиките, повеќе од 600.000 луѓе во Франција страдаат од анорексија. Надежите се дека со новиот закон ќе смени фокусот од иделано, кон здраво тело.

PRP Метод - Tерапија на мускуло-скелетни проблеми со PRP - плазма богата со тромбоцити

Во Неуромедика е воведена нова методa на лекување со плазмалифтинг технологија. Плазмолифтинг значи природно возобновување на здравјето, лечење на спортски поверди, подмладување и разубавување. Плазмолифтинг е нова метода од регенеративната медицина, иновативен пат на лекување на разни патолошки состојби со инјектирање на автологна плазма збогатена со тромбоцити (ПРП). Што е ПРП? ПРП или плазма богата со тромбоцити е концентрат на човечки тромбоцити во мало количество плазма добиена од самиот пациент. Оваа метода се изведува така што се зема мало количество крв кое се става во посебна епрувета, а потоа крвната плазма се збогатува со тромбоцити и се аплицира на пациентот. ПРП е најприродната метода која ја ревитализира, обновува oштетената состојба кај пациентот (спортски повреди, естетски проблеми...).

Апликацијата на ПРП се базира на фактот што тромбоцитите содржат протеински фактори и најмалку шест фактори на раст кои стимулираат клеточна регенерација. Апликацијата на ПРП методата од неодамна отпочна да се применува во многу области од медицината. Со оваа метода на спортските полиња повторно се вратени и славни спортисти после оштетувања на зглобовите како што се Рафаел Надал,  Коби Брајант, Тајгер Вудс и многу други. Плазмолифтинг се базира на патентирана технологија за добивање на примерок од крвта на пациентот со помош на серифицирани вакум крвни епрувети. За време на овој процес со специјално центрифугирање тромбоцитната автоплазма се одделува од останатите некорисни компоненти и како таква се инјектира во заболените или повредените ткива како што се зглобови, тетиви, лигаменти, мускули, рбетен столб и коскени болни точки. Благодарејки на шесте фактори на раст неопходни за лекувањето на коските и меките ткива ПРП успешно се користи и во лекувањето на заболувања и повреди на рбетниот столб. За забрзување на регенеративните процедури во повредените или болните ткива методата ПРП делува противоспалително, противалергично, против создавање на фиброзно ткиво и стимулира создавање на нови крвни садови. На тој начин ПРП методата е брза и ефикасна. Потребни се само десетина минути за нејзина припрема и апликација. Се разбира дека се се работи стерилно од страна на искусни специјалисти  по принципите на медицина базирана на докази. Ја користиме во ортопедијата и трауматологијата, кај артрози-дегенеративни промени на зглобовите, периартритиси, повреди на тетиви и лигаменти, акутни или хронични повреди на мускули и коски како и цистични промени во истите.  Исто така ја користиме и кај тендинопатии и дегенеративни промени на рбетниот столб и дискусите. Резултатите се брзи при што доаѓа до намалување на болката, обновување на синовијалната течност, зголемена подвижност на зглобовите, намалување на периодот на рехабилитација после апликација на ендопротези. Во зависност од болеста или повредата потребни се еден до неколку третмани во одредени  временски интервали.

Плазмолифтингот во вид на неуро плазма може да се користи и во неурологијата и кај заболувања на рбетен столб превенција и рехабилитација после повреди на медула спиналис. Повреда на нерви, остеоартритис на рбетен столб-спондилози, лумбаго, неуралгиа интеркосталис, протрузија на интервертебрални дискуси и херниа дисци, цервикалгиа и цефалалгија, мигрена, вертебрален артериски компресивен синдром, сколиози, кифосколиози, спондилоартропатиа, компресивни фрактури на прешлените и кај М. Бехтерев. Плазмолифтинг методата ослободува од болки и намалување на воспалителниот процес. Се зголемува подвижноста на рбетен столб, превенира појава на фиброзни адхезии кои ја намалуваат подвижноста на зглобовите. Индуцира неурогенеза и ангиогенеза. Пролонгира клиничка ремисија и секако го подобрува квалитетот на животот.

ПРП методата – плазмолифтинг наоѓа извонредна примена и во стоматологијата, трихологијата, козметологијата, ортопедијата и трауматологијата во неврологијата, пластична и реконструктивна хирургија и во гинекологијата. Плазмолифтингот како  нова метода сигнификантно помага во заздравувањето, таа е универзална, компатибилна лесна за апликација, безбедна, природна, ефективна, едноставна, лесно применлива и ефтина метода. Taa претставува ново ефикасно оружје во рацете на искусни специјалисти од разни области на медицината.

Ние се надеваме дека многу болни ќе имаат корист од оваа нова метода, особено пациенти кои имаат коморбидитети и несмеат да примаат медикаменти кои би им го влошиле и така нарушеното здравје.  

Проф. Др. Ѓорѓи Зафироски-специјалист ортопедски хирург и травматолог во Неуромедика

 

Најчитани

Твитови