Охрид викендов: Ужасно невреме го зафати македонскиот бисер (Видео)

Македонскиот туристички бисер, Охрид, викендов беше зафатен од невреме. Езерото во еден дел се излеа и поплави дел од објектите кои се наоѓаат покрај крајбрежјето.

Погледнете го ужасот кој го остави зад себе:

 

Денеска чествуваме повеќе светци

Светиот маченик Конон Градинарот

Родум од Назарет. Беше благ и незлоблив и во сѐ угоден на Бога. Во времето на Декиевото гонење го мачеа за Христа. Но тој остана цврст во верата, а незнабожечките судии остро ги изобличи за нивното безумство. Со клинци во нозете, врзан за колата на кнезот, овој кроток и незлоблив светител го влечкаа сѐ додека не изнемоште и падна. Тогаш за последен пат Му се помоли на Бога и Му го предаде својот дух во 251 година.

Преподобен Исихиј Постник

Роден е близу Бруса во 8 век. Но се оддалечи во една гора наречена Мајонис, злогласна заради демонските привиденија. Таму си направи себеси колиба и една црквичка во чест на Св. апостол Андреј. Самиот ја загради градината и ја обработуваше за да може да живее од својот труд. Со својата молитва твореше големи чуда. Прорече дека после неговата смрт на тоа место ќе биде устроен женски манастир. Еден месец пред смртта го провиде денот и мигот кога ќе се упокои. На полноќ во проречениот ден луѓето ја видоа неговата колиба огреана од необична светлина. И кога дојдоа го најдоа мртов. Го погребаа во црквата на Св. Андреј, а подоцна Теофилакт, амасискиот епископ, го пренесе во градот Амасија. Се упокои мирно и се пресели во Царството на својот Господ во 790 година.

Преподобен Марко Подвижник

Аскет и чудотворец. Замонашен од својот учител Св. Јован Златоуст во четириесеттата година од животот, Марко помина уште шеесет години во Нитриската пустина во пост, молитва и пишување на духополезни книги. Целото Свето Писмо го знаеше наизуст. Беше многу милостив и плачеше над бедата на секое Божјо создание. Еднаш плачејќи Му се помоли на Бога за слепото малечко на една хиена и тоа прогледа. Од благодарност хиената мајка му донесе една овновска кожа. Но светителот ѝ забрани на хиената во иднина да ги коле овците на кутрите луѓе. Причест примаше од раце на ангели. Неговите беседи за духовниот закон, за покајанието, за трезвеноумието итн. спаѓаат во првокласната црковна книжевност, нив ги фалеше и возвишениот патријарх Фотиј.

Светиот маченик Конон Исавриски

Во Христовата вера беше поучен и крстен во името на Пресвета Троица од самиот Архангел Михаил. Овој Божји Архистратиг го придружуваше сѐ до неговата маченичка смрт. Бидејќи беше просветлен и зајакнат од благодатта на Светиот Дух, срцето не го влечеше за ништо од светот но само кон духовното и небесното. Кога родителите насилно го оженија, првата вечер тој зеде свеќа, ја стави под поклопец иѝ рече на својата жена: „Што е подобро, светлината или темнината?“ Таа рече: „Светлината“. Тогаш тој почна даѝ зборува за верата во Христа и за духовниот живот како подобар и поубав од телесниот. Вака успеа и нејзе, а потоа и своите родители да ги приведе кон Христовата вера. Па тој и жена му живееја како брат и сестра. Набрзо му умреа родителите и жената, а тој наполно се повлече од светскиот живот и се предаде на молитва, пост и богомислие. Изврши големи чуда со кои мнозина ги обрати кон христијанство. Меѓу другото, ги принуди злите духови да му служат. При едно гонење беше фатен и мачен и сиот го избодија со ножеви. Со неговата крв се мачкаа болните и се исцелуваа. По ова поживеа уште две години во својот град и се престави кај Господ. Овој прекрасен светител живееше и пострада во 2 век.

Светиот Николај епископ Охридски и Жички

Епископот Николај (Велимировиќ) охридски и жички е роден на 23 декември 1880 година во селото Лелиќ, во близина на Ваљево, во патријархалното семејство на Драгомир и Катарина. Уште како дете, одејќи со своите родители на богослужба во манастирот Ќелије, почнал да навлегува и да се храни од чистите води на православието.

Откако не успеал да се запише на Воената академија, се запишал во белградската Богословија, каде што покрај богословските науки се запознава и со философијата, психологијата, книжевноста, историјата и др. Започнува да ги чита делата на великите писатели и философи меѓу кои: Достоевски, Толстој, Пушкин, Виктор Иго, Шекспир, Гете, Његош, Волтер, Ниче, Маркс и др.

Потоа се запишува на Старокатоличкиот факултет во Берн каде што докторирал на дваесет и осумгодишна возраст, на тема „Верата во Христовото воскресение како основна догма на Апостолската црква“. Потоа на Оксфордскиот универзитет во Англија одбранил докторат на тема „Философијата на Беркли“.

Есента 1909 година се вратил во родниот крај и по кратко време се разболел од дизентерија. Си дал завет, дека ако оздрави ќе се замонаши. Така и се случило, и на 17 декември 1909 година се замонашил во манастирот Раковица, а по три дена бил ракоположен за јеромонах.

Потоа бил испратен во Русија каде што престојувал една година и се запознал со духовниот живот во Руската православна црква. Потоа пак се вратил во Србија и почнал да предава во белградската Богословија. Тогаш почнал да проповеда по белградските храмови и со својот дотогаш нечуен стил, ерудиција и енциклопедиско знаење ја воодушевил и привлекол тогашната белградска интелигенција. Во 1915 година Српската влада го испратила во Америка и Англија со цел да го обедини српскиот народ во дијаспората. Додека престојувал во Англија бил избран за епископ жички на 12 март 1919 година, откаде што по една година бил испратен во охридско-битолската епархија. Всушност овде започнува неговата преобразба. Самиот дух на градот Охрид – македонскиот Ерусалим, градот со најмногу цркви, манастири, испоснички пештери, во кои се подвизувале многу свети души, и побожноста на охриѓаните, кои ја примиле, зачувале и утврдиле верата Христова уште од апостолско време, преку свети Еразмо, па потоа преку великите светила на нашата света Црква, свети Климент и свети Наум Охридски, кои со својот свет живот го преобразиле духот на народот, и чие што присуство сè уште се чувствува преку нивните свети мошти – сето тоа влијаело на душата на тогаш младиот и модерен, европски настроен епископ, кој дотогаш сакал само да воодушеви, да шармира. Но кога дошол во Охрид се сличила огромна промена. Настанало превреднување во личноста на епископот Николај. Од голем интелектуалец, философ и писател станува подвижник, испосник, духовник, пастир, светител. И токму во Охрид бил вдахновен да ги напише своите најубави и најдлабоки дела во кои се чувствува голема богословска длабочина, зад која стоел неговиот свет подвижнички живот. Го отфрла туѓиот и студен западен дух и тука навистина станува православен епископ, фокусиран на личноста на нашиот Спасител Господ Исус Христос. Ја презира и отфрла светската слава, човечките пофалби му станале бедни, а претерано негуваниот книжевен израз му личел на празнословие, а светското мудрување на духовна бедотија. Тоа не значи дека тој се упростил, туку дека се продуховил. Се свртува само кон Христа и во него се случува вистинска внатрешна преродба, ново раѓање, зачеток на светото житие. Христос е Оној, Кој него и душите околу него ги преродува. Од Николај генијалецот започнува Николај светителот. И токму тоа најмногу ги привлекувало и задржувало луѓето околу него. Во тоа време се посветил на пастирски и добротворни активности, како што се: неговата работа со побожниот народ, особено со верниците, обновување на многуте запуштени и срушени цркви и манастири во Охридско-битолската епархија, грижа за сираците и за сиромашните деца. Како охридски владика секое лето одел на Света Гора, а остварил и многу контакти и блиски средби со претставници од другите помесни Православни цркви. Со одлука на Синодот на СПЦ во 1934 година е вратен во Жичката епархија каде што ја продолжува својата пастирско-мисионерска работа. Потоа во текот на Втората светска војна бил апсен и затворан, па така од 1941 до 1944 бил во разни затвори. По конечното ослободување заминува во Америка во 1946 година каде што повторно се посветил на својата пастирско-просветителска дејност, како епископ и професор во богословијата на „Свети Тихон“ како и на академијата на „Свети Владимир“ во Њујорк.

Се упокоил ноќта помеѓу 17 и 18 март 1956 година во манастирот на свети Тихон, а бил погребан во српскиот манастир на свети Сава во Либертвил. Неговите свети мошто се пренесени во Србија дури на 3 мај 1991 година, и биле положени во манастирот, во неговото родно село Лелиќ.

Во текот на животот бил многу често јавно напаѓан, навредуван, бил сметан за контроверзна личност, но и покрај сите непријателски напади, Бог, заради неговите подвизи и љубов, му дарувал светост, која официјално била признаена на Соборот на СПЦ во мај 2003 година. Свечената канонизација била извршена во храмот на свети Сава во Белград на 24 мај 2004 година.

Негови најважни дела се: За Христовото Воскресение (1910), За Бока Которска (1910), Његошевата религија (1911), Беседи под гората (1912), Беседи над гревот и смртта (1914), Слова за Сечовекот (1920), Молитви покрај езерото (1922), Нови беседи под Гората (1922), Мисли за доброто и злото (1923), Омилии (1925), Охридски пролог (1928), Војната и Библијата (1931), Верата на образованите луѓе (1931), Симболи и сигнали (2932), Царскиот завет (1933), Духовна лира (1934), Емануил (1937), Номологија (1940), Земја недојдија (1950), Животот на свети Сава (1951), Жетва Господова (1952), Касијана (1952), Молитвени песни (1952), Дивен (1953), Единствен Човекољубец (1958), Првиот Божји закон (1959), Рајска пирамида (1959), и многу други.

Неговиот свет спомен се празнува на 20 април по стариот стил, т.е. 3 мај по новиот. По неговите свети молитви Господ да не помилува и спаси. Амин!

Искрената исповед на мажена жена: Секојдневно го изневерувам својот сопруг!

Една мажена жена решила да ја отвори својата душа и да проговори за животот со својот сопруг, но и со нејзиниот љубовник. Еве зошто не го остава сопругот, но и зошто не сака да ја прекине врската со љубовникот. Приказната за бракот започнува вака:

– Тој е прекрасна личност, но меѓу нас нема хемија. За време на сексот размислувам за тоа што треба да додадам на листата за купување или која песна добро би одела на мојот погреб. Кога свршуваме, тој ги испушта најлошите можни звуци и потоа ме испрашува: „Како ти беше?“ Секако дека лажам, а звучам главно вака: „Ма прекрасно мил мој, како и секогаш досега.

Но, мислам дека и тој како и јас знае дека до оргазам нема да ме доведе, па и да водиме љубов од сега па до Божиќ. Секојдневно го изневерувам сопругот, бидејќи нашиот брак е ужасно досаден. Жеднеам за страст, ми треба вистински маж. Мечтааам за мажи кои се чиста спротивност на мојот сопруг – мажи кои се лукави и кои е тешко да ги контролираш.

Мојот сегашен љубовник е бивш ограбувач на банки, додека другите беа или крадци или трговци со автомобили. Со сегашниот љубовник уживам во див секс после кој сум целосно исцрпена за било што во кревет со мојот маж. Мојот сопруг има навика да легнува доцна, па така јас сум во кревет пред него, а кога тој ќе влезе во собата и ако не спијам, се преправам дека спијам. Мојот проблем е во тоа што во еден миг се чувствувам жива, а веќе следниот ми се гади од себе и чувствувам вина.

Неодамна на една забава го слушнав сопругот како на својот пријател му вели дека ме сака со сето срце и дека не би можел да живее без мене. Додал и дека би умрел кога нешто би се случило со нас. Сега се чувствувам грозно, бидејќи му работам зад грб. И не знам што да правам.

Така ја завршува својата исповед оваа неверна сопруга.

Најчитани

Твитови