Успешна трансплатација на глава - Овој хирург ја кажува својата пракса на трансплатирање на глави на мртви тела

Професорот Серџо Канавери е хирургот кој извршил повеќе трансплатации на мртви тела. Тој на телевизија во гостување на познатата американска утринска програма. Тој првата трансплатација ја извршил со телото на мртов русин по име Валери Спиридонов кој се согласил на тоа да се направи после неговата смрт. 

Како и да е колку и да е научно издржано овие методи кои се применуваат и експериментираат врз мртви тела на луѓе звучат страшно. 

Најпознатиот билдер во Македонија се кара сам со себе! - На 57 години се спрема за бодибилдинг натпревар

Најпознатиот билдер во Македонија Зоран Лазаревски Паљо на 57 години се одлучи да се натпреварува на македонскиот куп за бодибилдинг. Тој самиот си е тренер и секојдневно сам се мотивира да ги издржи тешките тренинзи и големите оброци. Покрај тоа, тој во видеото кажува дека живее сам и сам готви и чисти, воедно секојдневно ја менаџира својата теретана и плус на сето тоа и мора да тренира по два пати на ден. 

Паљото изгледа помотивиран од било кој млад човек - спортист кај нас. Него не го спречуваат ни годините, ни финансиите, а најмалку битолскиот менталитет кој го критикува во видеото. Погледнете ја дневната видео мотивација од најпознатиот и ексцентричен билдер Паљо. 

 

Настанокот на Земјата е со еволуцијата на оваа честичка! - Научниците објаснуваат нова теорија

Изворот на животот на Земјата останал мистерија. Многумина нудат теории и хипотези на оваа тема, но ниедна идеја досега не била докажана. Но, едно ново откритие на хемичарите од Институтот за истражување „Скрипс“ можеби ќе помогне во пронаоѓањето на одговорите за тоа како започнал животот на нашата планета, односно која е хемиската состојка што го започнала животот?

Претходно хемичарите претпоставуваа дека хемиска реакција – фосфорилација може да е круцијален дел од настанувањето на животот. Со тоа се овозможило комбинацијата од трите состојки што се критични за раните животни форми – кратките нуклеотидни нишки да ги складираат генските информации, кратките аминосинџири да го носат поголемиот дел од клеточната функција, а липидите да формираат клеточни ѕидни структури. Но, ниту една состојка способна за таква реакција што може да ги произведе овие три материи не била пронајдена досега. Хемичарите пронашле диамидифосфат, состојка која дава одговор на претходните прашања.

Студијата им дава надеж на научниците дека можеби ќе се утврди како се трансформирал животот од хемиски хаос во биологија и биохемија базирана на клетки. Други реакции се сметало дека имаат способност за споменатата хемиска реакција, но барале различни агенти за различни молекули и малку веројатни средини.

Ова откритие не е краен чекор во сфаќањето на потеклото на животот на Земјата. Изгледа дека постои бескрајна низа на теории, од практични до апсурдни, со која постои надеж дека ќе се објасни историјата на универзумот.

Како и да резултира оваа тема, сепак откритието на хемичарите игра важна улога на ова поле. Хемиската реакција е очигледно круцијална во формирањето на биохемија базирана на клетки и создавањето на животот воопшто.

Најчитани

Твитови