Малите кучиња се поагресивни

И покрај верувањата дека најагресивни и најопасни кучиња се бул-териерите (пит бул, стафордски териер), доберманите и ротвајлерите, ново американско истражување посочува дека најопасни се малите раси. Трудот е објавен во списанието „Аплајд енимал бихејвиор сајенс“, а спроведен од Универзитетот на Пенсилванија.

Тоа опфатило 6.000 испитаници, сопственици на 33 раси кучиња, и се покажало дека најагресивно куче е – дакелот (познат и како јазавичар). Според наводите, секој петти дакел гризнал непознато лице или нападнал друго куче, а секој дванаесетти го нападнал својот сопственик. На второ место е чивавата, а трети е „Џек Расел“ териерот.

Најнеагресивни се басетите, златните ретривери, лабрадорите, сибирските хаски и англиските кратковлакнести борзои. Бул-териерите и ротвајлерите се некаде на средина, а некои и под просекот. Научниците напомнуваат и дека за нападите на оние „големите кучиња“ нај многу се говори оти тие се посилни и поопасни од другите.

Истражување: Малите кучиња се поагресивни | opserver.mk

Германски циркус користи холограми наместо животни

Од кога знаеме за себе, не можеме да замислиме циркус без коњи, слонови, мајмуни и лавови. Но, неодамна германскиот циркус „Circus Roncalli“ стави крај на оваа традиција, заменувајќи ги животните со холограми. Настапите кои ги изведува овој циркус, сепак, остануваат исто толку спектакуларни како и претходно!

„Circus Roncalli“ го забавува народот уште од 1976 година, носе  одлучи на овие промени во обид да се избори против суровоста која се употребува на животните во оваа индустрија.

Активистите обвинија многу циркуси за тепање, изгладнување и чување на нивните животни во нехигиенски услови, додека ги подготвуваат за шоу.

Во Велика Британија, легислативата е пред владата која можеби ќе ги забрани циркусите да користат диви животни од 2020 година.

Ова се најлошите бивши во хороскопот

Кои се најлошите бивши во хороскопот? Ова се хороскопските знаци, рангирани.

Шкорпија

– тие се најлудите бивши во хороскопот. Тие се многу опасни бидејќи нивното лудило го маскираат со хумор и љубезност, но не се залажувајте. Сето тоа е фарса. Другите ќе ви се јавуваат повеќе пати во текот на ноќта или ќе се појават на вашата врата плачејќи, но Шкорпиите нема да го направат тоа. Тие полека ќе почнат да смислуваат одмазда, која за нив е најслатка кога е сервирана кога ќе заборавите на нив. Ќе ве мачат и вам и вашите блиски, а нема ни да знаете дека се тие. Секако подоцна ќе се појават за да ви се смеат во лице. Тие постојано ве набљудуваат и иако ви се немаат јавено и пишано, не значи дека ве заборавиле.

Лав

– раскинувањата се лоши за Лавовите бидејќи го повредуваат нивното его. За нив, ако раскинете со нив е многу понижувачки и тие не знаат како да се справат кога се оставени. Ќе ви се јавуваат постојано, ќе сакаат да се видите и ќе бараат повторно да се вратат во вашиот живот. Ќе се обидат да ве изманипулираат покажувајќи ви дека сте згрешиле.

Близнаци –

родените во овој знак не знаат како да се однесуваат откако ќе раскинете со нив. Тие едноставно не можат да ве заборават и не знаат како да се однесуваат кога не се во врска. Разумот не им работи и ќе прават луди работи, додека нивните пријатели не им покажат дека ги преминале сите граници. Тие ги гледаат работите црно-бело. Прво ќе ви кажат дека уште ве сакаат, потоа ќе ви кажат дека е во ред да бидете пријатели, а потоа ќе ви пратат огромни пораки покажувајќи ви зошто не можат да ве заборават.

Најчитани

Твитови