Факти за месечниот циклус кои треба да ги знае секоја жена!

За месечните крварења треба да се зборува отворено и секоја девојка и жена треба да знае што се случува со нејзиното тело во „оние“ денови.

Иако девојките и жените крварат секој месец, некои нешта не се до крај разјаснети, па затоа треба да се знаат следниве шест факти:

1.Може да се забремени за време на менструација

Веројатноста тоа да се случи само значајно е намалена во однос на другите денови, но не значи и дека не постои. Затоа, не треба да се потпирате на „неплодноста“ во текот на менструацијата.

2. Не сте најплодни на денот на овулација

Овулацијата, во просек, се случува на средина меѓу две крварења. Најплодна жената е неколку дена пред и неколку дена по овулацијата.

3. Нарушените месечни циклуси навестуваат и на здравствени проблеми

Неправилните крварења од каков било облик се предизвикани од многу причини: земање орална контрацепција, стрес, слабеење или качување телесна тежина, па сè до потешки болести како рак на грло на матка или рак на јајници.

4. Истекува мала количина крв

Иако на многу девојки и жени им се чини дека имаат преобилни менструации, факт е дека губат максимална количина крв што може да ја собере во шолјичка за кафе.

5. Просечната возраст на добиена прва менструација паѓа

Некогаш тинејџерките добивале прв месечен циклус на 14, 15 или 16-годишна возраст, некои порано, а некои подоцна. Денеска, просечната возраст е падната на 12 години. Постојат повеќе можни причини за тоа, меѓу кои и општиот стрес, еколошките услови и променетата исхрана.

Од денес, во „Градот на гревот“ - Лас Вегас ќе биде отворен Музеј на марихуана!

Музеј на марихуаната денеска ќе биде отворен во „Градот на гревот“ - Лас Вегас. Во него ќе бидат изложени експонати, како што се стаклен „бонг“ повисок од жирафа и вештачки пупки од марихуана.

Посетителите ќе може да научат нешто повеќе за канабисот и да се сликаат за „Фејсбук“. Но, никому нема да му биде дозволено да запали џоинт оти во Невада е забранета употреба на опојни дроги на јавно место.

Основачот на музејот, Џеј Џеј Вокер, изјави дека целта е да се дестигматизира употребата на марихуана. Музејот ќе ги прими првите посетители по речиси 15 месеци откако возрасните лица во Невада добија право да купуваат марихуана за рекреативни цели и приватно, а продажбата досега ги надмина сите очекувања. 

Факти: Зошто плачеме? Кој плаче повеќе жени или мажи? Дали е корисно плачењето?!

ЗОШТО ПЛАЧЕМЕ?

Плачењето е прва форма на комуникација. За време на првите месеци од животот, бебињата не испуштаат емоционални солзи. Тие плачат затоа што тоа е единствениот начин на кој што можат да покажат дека се беспомошни и дека им е потребна грижа од некого.

Плачењето е израз на силна емоција. Преку солзите луѓето ги искажуваат најсилните емоции, без разлика дали се добри или лоши. Плачењето може да биде предизвикано од тага, болка, лутина, но и од среќа или возбуда.

Плачењето ги продлабочува врските помеѓу луѓето. Луѓето имаат потреба да добиваат поддршка од другите. Гореспоменатото истражување покажало дека жените откако ќе изгледаат видео во кое е прикажана друга жена што плаче, започнуваат да чувствуваат емоционална блискост со таа жена.

ХЕМИЈАТА ЗАД СОЛЗИТЕ

Очите произведуваат различни солзи. Постојат три вида:

Постојани или базални солзи. Се создаваат за да ја зачуваат влажноста на очите. Со секое трепкање, очните капаци разнесуваат солзи насекаде врз очите.

Рефлексни солзи. Се создаваат како реакција на иритација или поради присуството на туѓо тело.

Емоционални солзи. Се произведуваат како резултат на различни емоции - тага, болка, среќа, лутина, фрустрација и сл.

Научниците го имаат анализирано составот на различните солзи и имаат донесено заклучок дека емоционалните солзи имаат различен состав од солзите предизвикани поради иритација или лубрикација.

Емоционалните солзи содржат ензими, имуноглобини и протеини какви што не се среќаваат во другите видови солзи.

Постои теорија дека плачењето е начин за ослободување од токсините кои што ги создаваат хормоните на стресот, па поради тоа се смета дека е корисно за здравјето.

КОЈ ПЛАЧЕ ПОВЕЌЕ?

На ова прашање секој без двоумење ќе одговори дека жените се поголеми плачки од мажите. И донекаде ќе биде во право.

Додека не започнат да одат на училиште, момчињата и девојчињата плачат подеднакво често. Но, како што поминува времето момчињата започнуваат да плачат поретко. Сè уште не се знае дали тоа е предизвикано од притисокот на општеството кон момчињата да ги кријат своите солзи или поради хормоните во пубертетот кои ги прават девојчињата посклони кон ронење на солзи.

Жените во просек плачат 64 пати годишно, а мажите 17 пати. Научниците веруваат дека една од причините што жените плачат почесто е хормонот пролактин, чие ниво се зголемува во женското тело за време на пубертет, менструација, бременост и доење. Жените имаат 60% повеќе пролактин во своето тело од мажите.

Интересното е што колку што стареат, жените започнуваат да плачат поретко, а мажите почесто. За таа промена повторно се виновни хормоните. Со текот на времето кај жените се намалува присуството на женски хормони, а се зголемува концентрацијата на машкиот хормон тестостерон. Поради тоа тие почесто се лутат, но поретко плачат.

Обратно, кај мажите се намалува присуството на тестостерон, па затоа тие поретко се лутат и почесто плачат.

ЗОШТО ПЛАЧЕЊЕТО Е КОРИСНО?

Откако ќе ги покажат своите емоции преку плачењето, најголем дел од луѓето се чувствуваат порелаксирани. Скоро 90% од „плачковците“ се чувствуваат подобро и се посреќни откако ќе ги пуштат солзите да потечат.

После плачење дишењето и ритамот на срцето се забавуваат, потењето се намалува и настапува период на релаксација што трае подолго отколку самото плачење. Поради тоа, некои луѓе подобро се сеќаваат на релаксацијата, одошто на самото плачење.

Истражувањата покажале дека луѓето што плачат како резултат на стрес, болка или друга силна емоција, генерално се поздрави од оние што не плачат.

Општо познато е дека задржувањето на емоциите води до зголемување на нивото на стрес, а тоа може да придонесе за појава на главоболка, депресија, срцеви заболувања и многу други болести. Може да се каже дека плачењето е еден начин на телото да се бори против стресот.

Па затоа, наредниот пат кога ќе почувствувате дека солзите навираат во вашите очи, не плашете се да ги пуштите да потечат.

Најчитани

Твитови