EXCLUSIVE MK
НАСЛОВНА Наука - новости ТЕХНОЛОГИЈА

Ајкула доби младенче иако живее во базен само со женки

Ајкулата, која веќе десет години живее во аквариум без ниту еден мажјак, сепак родила младенче.

Редок случај се случи во аквариумот Кала Гононе на Сардинија, каде се роди нова ајкула и покрај тоа што со години има само женки во базенот. Ова може да биде доказ за единствената партеногенеза кај овој вид ајкули, а новороденчето го доби името Испера.

Изненадувачкиот настан се припишува на партеногенеза или „девствено зачнување“, што претставува асексуална репродукција за која не е потребна сперма за оплодување на јајцето. Партеногенезата е присутна кај видови како што се некои влекачи, риби, па дури и птици кои обично се размножуваат сексуално. Ова е особено точно за популации каде што женките имаат мали шанси да се сретнат со партнери.

МОЖЕБИ ЌЕ САКАТЕ ДА ПРОЧИТАТЕ И ЗА ...

Која е Лорин? Бисексуалка, активистка, уметница и втор изведувач во историјата кој двапати победил на Евровизија

Angela

Храна која ја стимулира желбата за интимност во спалната

Angela

Изнајмила Ламборџини, па исчезнала – сопственикот нуди награда од 25.000 евра

Angela