Постојат различни производи кои можат успешно да ја преземат титулата „добри за срцето“, но постои едно овошје кое навистина го штити вашиот „мотор“ доживотно, пишува сајтот „Јади ова, не тоа“.
Еден од овие чудесни „лекови“ е боровницата која не само што е вкусна, туку помага и ефикасно да се намали ризикот од разни болести.
Според истражувањето спроведено на Универзитетот во Сари, постои врска помеѓу консумирањето боровинки и намалувањето на ризикот од кардиоваскуларни болести, кои се рангирани меѓу најчестите причини за смрт во САД.
Според студијата, бидејќи боровинките се богати со антоцијани, нивното редовно консумирање значително го намалува ризикот од развој на кардиоваскуларни болести. Антоцијаните се растителни пигменти кои се наоѓаат во овошјето и зеленчукот кои се сини, црвени или виолетови, што значи дека тие буквално им даваат боја на боровинките.
Другите бобинки исто така помагаат да се намали ризикот од развој на кардиоваскуларни болести, бидејќи содржат многу антоцијани. Меѓу зеленчукот, такви „заслуги“ имаат црвената зелка и модар патлиџан, кои исто така се богати со антоцијани.
Резултатите од студијата на Универзитетот во Сари се поддржани од друга студија објавена во Journal of Gerontology: Series A, која покажа дека редовното консумирање боровинки помага во намалување на крвниот притисок и подобрување на васкуларниот тонус.