EXCLUSIVE MK
Македонија НАСЛОВНА

Вакцините против COVID-19 позитивно влијаат на менталното здравје

Истражувањето, финансирано од Фондацијата Бил и Мелинда Гејтс, беше спроведено на околу 8.000 Американци.

„Вакцинацијата може да го подобри квалитетот на животот, перформансите на работа, да им овозможи на луѓето да продолжат со вообичаените активности, да станат социјално поактивни, да се вратат во канцеларија или да добијат работа“, велат научниците.

Американските центри за контрола и превенција на болести велат дека „мерките за јавно здравје, како што се физичкото растојание, се неопходни за борба против пандемијата“, но исто така и дека „тие создаваат чувство на изолација и осаменост кај луѓето и можат да предизвикаат стрес и вознемиреност“.

Вакцинацијата може да ги спречи овие штетни последици, вклучително и „недостаток на интимен контакт“, за кој експертот од Сорбона, Луиз Кирш и колегите од Универзитетскиот колеџ во Лондон велат дека се „поврзани со зголемена вознемиреност и поголема осаменост“.

Студијата Кирш, спроведена за време на првото затворање минатата година, укажува на „важната улога на меѓучовечкиот и особено интимниот контакт во стресни времиња“.

„Интимниот, наспроти пријателскиот и професионалниот контакт, беше најмалку одречен во пандемијата, но токму второто се покажа како најважно за психолошкото здравје“, се вели во студијата.

МОЖЕБИ ЌЕ САКАТЕ ДА ПРОЧИТАТЕ И ЗА ...

Почина легендарниот играч и тренер на Црвена Звезда, Иван Топлак

Angela

Температури во пад: Еве ја временската прогноза за следните денови

Angela

Пожарот во модуларната болница во Тетово настанал од спој од кабел на дефибрилатор

Angela