EXCLUSIVE MK
ЗАБАВА Занимливости НАСЛОВНА

Во календарот имаме една грешка, сте ја забележале ли до сега?

Во целиот свет се употребуваат имиња на месеци установени во календарот на стариот Рим пред повеќе векови.

Меѓутоа, тие називи се недоследни и самите се собрани од различни епохи, а многу луѓе и не знаат дека кријат една „грешка“.

Во календарот кој денес се користи во најголемиот дел од светот, пет месеци носат имиња по боговите од римскиот Пантеон – Јанус, Фебрус, марс, Мај, Јунон. За два имињата во своја част ги создале царевите – јули (Гај Јулиј Цезар) и август (Гај Октавијан Август).

Името на април доаѓа од глаголот (латински aperire, што значи раскриви), а четири месеци имаат нумерички имиња – септември, октомври, ноември и декември.

Токму тука се поклопува грешката затоа што тие имиња со „бројки“ се несоодветни – деветиот месец се нарекува со седмиот број (септември), десетиот со осмиот (октомври), единаесетиот со деветти (ноември), а дванаесетиот (декември).

Како дошло до грешката?

Првиот римски календар во времето на Ума Помпилија имал само десет месеци. Така и било предвидено септември да биде седми, октомври осми итн.

Проблемот настанал веќе по Нума кога се воведени уште два месеци и тоа на почетокот на годината која до тој момент започнувала во март. Пред овој месец тогаш се „вметнати“ јануари и февруари.

Никој не се сетил дека на месеците кои имиња носеле по својот реден број, имињата треба да им се вклопат со новото место во годината. Така седмиот станал девети, осмиот десетти, деветиот единаесетти, а десетиот дванаесетти.

И така всушност најголемиот дел од светот и денеска ги учи имињата на месеците „со грешка“.

МОЖЕБИ ЌЕ САКАТЕ ДА ПРОЧИТАТЕ И ЗА ...

Должината на денот осцилира на секои шест години

Angela

Според хороскопот кои се вашите скриени желби?

Angela

Колку често и како да ги перете фармерките, одговорот на дизајнерите ќе ве изненади

Angela