EXCLUSIVE MK
Македонија НАСЛОВНА

Во сабота е голем празник: Ѓурѓовден е врзан за здравје и женачка- еве што треба да направите

Православните верници во петок, на 6 мај, го прославаат Ѓурѓовден- празникот врзан со најголем број обичаи што постојат во народното верување.

Овој светец се смета за граница меѓу зимата и летото, празник врзан за здравјето на домашните, женачката, плодност на стоката и добри посеви.

Главен обичај е плетење венец од билки, миење со цвеќиња, капење во река.

Венецот сплетен од цвеќиња треба да се стави на влезната врата во куќата и тоа значи дека домот и годината ќе бидат богати.

Наутро со билките и со цвеќињата што домаќинката претходно ги потопила во вода, прво се мијат децата за да бидат здрави како дрен преку цела година, девојките и момчињата се грабаат околу нив, старите да бидат витални, а домашните куќата да им биде чувана.

Се верува дека на Ѓурѓовден не треба да се спие, бидејќи главата може да ве боли цела година.

Во селата се палеле големи огнови за да се избркаат сите зли и лоши сили.

Се верувало и дека ако е ведро, годината ќе биде плодна, а ако врне, дека ќе биде сушна година.

МОЖЕБИ ЌЕ САКАТЕ ДА ПРОЧИТАТЕ И ЗА ...

Британски проект ќе придонесе за следење на резултатите од работата на јавните обвинителства

Angela

Поради изгубената подморница, илјадници луѓе споделуваат песна стара 26 години (ВИДЕО)

Angela

Ракописот од „Bohemian Rhapsody“ продаден за 1,6 милиони евра

Angela