EXCLUSIVE MK
Наука - новости ТЕХНОЛОГИЈА

Голема промена на „Twitter“: Во иднина е забрането споделување снимки од луѓе без нивна дозвола!

„Twitter“ ја ажурираше својата политика за приватност и забрани споделување фотографии и снимки на приватни лица без нивна согласност.

Платформата претходно забрануваше споделување приватни информации за други лица без нивна согласност, кои се однесуваа на нивната адреса или локација, лични документи, приватни информации за контакт, финансиски информации или медицински податоци. Но, новата промена на политиката го прави уште поробустен, пишува „TechCrunch“.

Ова не значи дека „Twitter“ ќе бара согласност од сите поединци на фотографијата или видеото, со цел материјалот да биде објавен, но тоа значи дека ако личноста од видеото или сликата сака материјалот да се преземе, „Twitter“ ќе го преземе.

– Кога ќе нè известат лицата прикажани на фотографиите или сликите, или нивниот овластен претставник, дека не се согласуваат да го споделат нивното приватно видео или слика, ние ќе го отстраниме. Ова не важи за медиумите кои се занимаваат со јавни личности или поединци, кога медиумите го шират релевантниот твит во јавен интерес или додаваат вредност на јавниот дискурс“, се вели во соопштението на „Twitter“.

Но, во случајот со јавни личности, „Twitter“ појасни дека може да отстрани и материјал доколку има за цел да вознемирува некого, во согласност со неговите постоечки правила за насилничко однесување, според кои исто така е забрането споделување голи слики и снимки од личност без согласност. Компанијата, исто така, рече дека кога ќе одлучи да отстрани содржина за јавни личности, ќе провери дали овие информации се веќе достапни на други јавни медиуми, како телевизија и весници.

МОЖЕБИ ЌЕ САКАТЕ ДА ПРОЧИТАТЕ И ЗА ...

Должината на денот осцилира на секои шест години

Angela

Aпликации кои мора да ги тргнете од вашиот мобилен телефон

Angela

Верувале или не: Летечките автомобили се „минато“- ова чудо се очекува во 2023 година

Angela