EXCLUSIVE MK
Занимливости НАСЛОВНА

Дали знаевте: Како темјанот и мирисите влијаат на телото и умот

Мирисот на мистичен темјан ги смирува нашите сетила и се чини дека нè вовлекува во нашата внатрешна суштина, каде веќе одамна престанавме да живееме.

Со мирис на темјан, ваквите искуства стануваат многу подлабоки и рафинирани.

Еден од најстарите и најостри мириси е секако мирисот на темјан. Дрвото Босвелија, кое расте низ цела Африка и Азија, произведува смола што ни го дава овој ароматичен мирис кога ќе се запали.

Горењето на темјан е главно познато од црковните обреди, сепак, оваа практика оди длабоко во историјата. Пишаниот текст во кој најчесто се споменува темјан е секако старозаветната Библија. И уште пред 5.000 години, вредноста на темјан ја достигна вредноста на златото.

Исто како што во 1 век „Патот на свилата“ ги поврзуваше Европа и Далечниот исток, така одамна „Патот на темјан“ ги поврзуваше Јужна Арабија и Медитеранот.

Овој пат е исто така една од најстарите трговски патишта во светот. Се верува дека се користел уште во 10 век п.н.е., додека процветал во 8 век п.н.е.

Се протегаше од т.н. земјата на темјан во денешен Оман преку пустината, до античкиот град Петра во денешен Јордан, каде што понатаму се разгрануваше во два правци. Едната рута водеше до пристаништето Газа, а другата кон Дамаск во денешна Сирија.

Горенаведените податоци ни кажуваат дека темјан имал прилично широка примена во далечната историја. На Медитеранот, на Блискиот и на Далечниот исток, се користеше за освежување простории, масажи, козметика, верски обреди, но и за лекување на разни болести.

Се проценува дека античките Римјани конзумирале околу 1.500 тони темјан годишно на крајот на новата ера.

Ова е исто така една од причините зошто често се користел терминот Арабија феликс, што значи „Среќна Арабија“.

Темјан многу често се појавува во многу мистични списи како лек, дел од одреден ритуал или како парабола. Се споменува околу 80 пати само во Библијата, а доста често се споменува и во Куранот.

Мирисите влијаат на нашата психа на разновиден и интересен начин. Сепак, мирисот на темјан, ќе се согласиме дека има некоја посебна мистика во него.

Ги смирува нашите сетила и се чини дека нè вовлекува во нашата внатрешна суштина, каде одамна престанавме да живееме. Оние што се занимаваат со одредена духовна пракса ќе откријат дека со мирисот на темјан нивните искуства стануваат многу подлабоки и рафинирани.

Ако, пак, не сте љубител на ваквите практики, палењето темјан во вашиот дом ќе ви помогне да заборавите на стресниот и напнат ден.

МОЖЕБИ ЌЕ САКАТЕ ДА ПРОЧИТАТЕ И ЗА ...

Од викендов започнува зимското сметање на времето

Angela

На повидок договор со посредство на ООН за заштита на биодиверзитетот во меѓународните води!

Angela

Македонија ја клекна на колена Италија

Angela