EXCLUSIVE MK
ЗДРАВЈЕ Исхрана НАСЛОВНА

Дали јајцата се добри или лоши за организмот?

Се чини дека за јајцата се прашуваме на секои неколку години. Дали се тие добри или лоши за нас?

Гледајќи ја нутритивната анализа, едно јајце содржи приближно 75 калории, 5 грама масти, 6 грама протеини, 0 јаглени хидрати, 67 милиграми калиум, 70 грама натриум и 210 милиграми холестерол. Јајцата се и одличен извор на витамините А, Д и Б12, како и холин, кој е хранлива материја неопходна за метаболизмот. Покрај содржината на холестерол, едно јајце е здрава опција за појадок, ручек или вечера.

Истражувањата покажуваат дека холестеролот во јајцата не влијае негативно на човечкото тело во споредба со другите извори на холестерол. На пример, јајцата обично се јадат со друга храна богата со сол, заситени масти и холестерол, како што се сланина, сирење и путер. Познато е дека овие намирници го зголемуваат ризикот од срцеви заболувања и треба да се консумираат умерено.

„Повеќето здрави луѓе можат да јадат до седум јајца неделно без да влијаат на здравјето на срцето. Некои избираат да јадат само белки, а не жолчки, кои обезбедуваат некои протеини без холестерол“, вели диететичарот Ан Харгут.

За јајцата зборува и Питер Шулман, кардиолог и професор по медицина на Универзитетот во Конектикат.

„Сега знаеме дека она што навистина го зголемува вашиот холестерол се заситените масти во вашата исхрана, а не толку многу холестерол во вашата храна“, објаснува д-р Шулман.

МОЖЕБИ ЌЕ САКАТЕ ДА ПРОЧИТАТЕ И ЗА ...

Црвен аларм: Знаци дека се однесувате како да сте му мајка, а не партнерка

Angela

Со ДНК анализа ќе се утврдува идентитетот на загинатите, телата се изгорени до непрепознатливост

Angela

Ја имаат само 43 луѓе во светот: Златна крв – најретката крвна група

Angela