EXCLUSIVE MK
ВЕСТИ Македонија НАСЛОВНА

Денес е тежок празник – овие работи никако не смеете да ги правите

Денес се празнува Преподобна Параскева-Петковден. Во народот позната како света Петка.

Ова е еден од празниците што нашиот народ најмногу ги прославува, а познат е и како Петковден. Се празнува во секој крај. Секаде има свои обичаи, но сите носат вино, лепче и пченица во црква.

Светата Православна Црква празнува три личности со исто име Петка (македонски) односно Параскева (грчки),поради што во народот се мешаат или пак се мисли дека се работи за иста личност.

МОЖЕБИ ЌЕ САКАТЕ ДА ПРОЧИТАТЕ И ЗА ...

Како да се однесувате на првиот состанок?

Angela

Одмор за раскажување: Тргнал како патник, а завршил како капетан на авион за Шпанија

Angela

Тајни кои луѓето ги кријат од своите сопружници

Angela