EXCLUSIVE MK
ЗДРАВЈЕ НАСЛОВНА Фитнес

Диетата со сурова храна за видливи резултати

ШТО ПРЕТСТАВУВА ДИЕТАТА СО СУРОВА ХРАНА?

Диетата со сурова храна се базира на консумирањето на непреработена и неготвена храна како: свежи зеленчуци и овошје, семиња, зрнести храни, плодови со јатка, сушени плодови и алги.

Диетата со сурова храна се базира на консумирањето на непреработена и неготвена храна.

Некои од приврзаниците на диетата со сурова храна се и вегани, т.е. воопшто не внесуваат храна од животинско потекло, но има и такви кои консумираат сурово месо и други продукти од животинско потекло. Најчесто, најмалку 75% од храната која се внесува треба да биде сурова.

Скоро сите диети треба да се држат одреден период за да бидат ефективни. Тоа не е така со оваа диета. Нема препорачан период, затоа што диетата со сурова храна треба да се смета како начин на живот и да се практикува постојано.

ЗОШТО ДИЕТА СО СУРОВА ХРАНА?

Приврзаниците на оваа диета се стремат да јадат сурова храна, затоа што сметаат дека кога храната е готвена на температура повисока од 46°C таа ги губи ензимите, кои ѝ помагаат подобро да се вари и апсорбира од организмот.

Храната со готвењето ги губи и повеќето хранливи материи и витамините. Затоа се смета дека суровата храна е поздрава.

ПРЕДНОСТИ И НЕДОСТАТОЦИ

И диетата со сурова храна, како и другите диети има свои позитивни и негативни страни.

Предности:

  • Многу подобар изглед на кожата;
  • Повеќе енергија;
  • Губење на телесна тежина;
  • Одржување на телесна тежина;
  • Намалување на нивото на лош холестерол, т.е. значително се намалува ризикот од срцеви и други кардиоваскуларни болести.

Недостатоци:

  • Потребна е добра организација;
  • Потребно е да бидете многу мотивирани;
  • Тешка е за држење, особено кога јадете во ресторан;
  • Потребна е подготовка;
  • Проблеми со варењето на храната.

МОЖЕБИ ЌЕ САКАТЕ ДА ПРОЧИТАТЕ И ЗА ...

Советот на амбасадори бара од надлежните да дадат детални информации за пожарот во тетовската болница

Angela

Креативна работилница за месецот на детското здравје

Angela

ТРЕТАТА ДОЗА ЌЕ ЈА ПИЕМЕ? Научниците развиваат орална вакцина против ковид-19

Angela